Friday, February 28, 2014

Rumusan Lawatan : World Solar Valley Tour Media and Blogger

Assalamualaikum.

Salam penghujung Februari semua pembaca yang dikasihi Allah sekalian. Rasa Februari nie berlalu dengan pantas ye tak? mana taknya, Februari ada 28 hari ja. Jadi, memang pendek Februari berbanding bulan-bulan yang lain. Untuk entry kali nie, aku nak berkongsi kesimpulan daripada lawatan yang aku sertai bulan lepas yang bertajuk World Solar Valley Tour Media and Blogger untuk memberi pendedahan kepada blogger yang menyertainya tentang penggunaan PV Solar di rumah mahupun di bangunan komersial bagi menjana elektrik daripada cahaya matahari.

Seperti dalam entry yang lepas berkenaan lawatan ini iaitu Lawatan Blogger Ke Cooltek House, Lawatan Blogger ke AUO Sunpower Sdn Bhd dan Lawatan Blogger ke Kumpulan Melaka Berhad , banyak pengetahuan yang baru kami perolehi. Memang mengkagumkan bagaimana ketiga-tiga tempat ini menggunakan PV Solar untuk menjana elektrik bagi mendapatkan pendapatan yang lumayan atau digunakan untuk operasi di bangunan mereka sendiri.

Kesimpulan untuk lawatan pertama kami, kami melawat Cooltek House dimana rumah ini sangat mesra alam dan juga dicipta sangat sistematik. pemiliknya iaitu Stephanie Mary Bacon sangat ramah. Kehadiran kami disambut begitu mesra oleh beliau. Rumah ini adalah contoh terbaik sebagai rumah yang menggunakan PV Solar untuk menjana Elektrik daripada cahaya matahari di Malaysia.

Inilah rumah yang digelar Cooltek House

Dengan penerangan daripada tuan rumah ini, kami peserta lawatan mengetahui banyak perkara yang boleh diaplikasikan dirumah bagi menjimatkan penggunaan elektrik dan penggunaan yang minima. Di Malaysia, penggunaan penghawa dingin amat diperlukan kerana cuaca di negara kita agak panas dan sudah pasti penggunaan tenaga elektrik juga tinggi dengan penggunaan penghawa dingin tersebut. Jadi, dengan pembinaan rumah yang dirancang untuk menggunakan tenaga elektrik yang minima seperti rumah beliau, pasti tenaga yang digunakan di rumah-rumah kediaman di Malaysia akan berkurangan dan boleh dikatakan jimat elektrik.

Kesimpulan untuk lawatan kedua kami pula ialah melawat AUO Sunpower Sdn Bhd. AUO merupakan kilang pengeluar PV Solar dan di export ke seluruh dunia. Sebagai pengeluar PV Solar yang terbaik didunia, AUO Sunpower Sdn. Bhd. mengaplikasikan penggunaan PV Solar di bangunan perindustrian mereka sebagai model ataupun contoh kepada syarikat-syarikat yang berminat untuk pemasangan PV Solar di bangunan perindustrian ataupun komersial mereka. Di AUO Sunpower Sdn. Bhd. PV Solar dipasang di parkir kenderaan pekerja dan juga di atas bumbung bangunan pentadbiran mereka.

Ini adalah hadapan bangunan pentadbiran AUO Sunpower Sdn.Bhd.

Jika semua bangunan perindustrian atau komersial di Malaysia menggunakan PV Solar untuk menjana elektrik seperti AUO Sdn. Bhd, maka hasrat kerajaan untuk sama tandingan dengan negara maju dalam penggunaan Tenaga Boleh Baharu (TBB) bagi menggantikan sumber tenaga yang bakal habis dalam beberapa tahun lagi akan menjadi kenyataan. Jadi, pentingnya kesedaran kepada syarikat-syarikat di Malaysia untuk menjana elektrik sendiri untuk kegunaan pejabat mahupun operasi mereka.

Kesimpulan untuk tempat terakhir dalam lawatan kami ialah melawat Ladang Solar iaitu milik Kumpulan Melaka Berhad. Sebelum ni aku pernah dengar ladang jagung je. Tetapi kini, bagi menjana elektrik dalam kapasiti yang besar, Ladang Solar telah diwujudkan di atas dataran tanah yang luas seperti ladang-ladang tanaman sayur dan sebagainya.


Ladang Solar seluas 7,248.43 hektar

Dengan adanya banyak ladang solar seperti ini, maka tidak mustahil tenaga yang digunakan di Malaysia hanya bersumberkan matahari bukan lagi fosil yang akan habis dalam masa beberapa tahun lagi. Ladang solar ini amat penting untuk merialisasikan hasrat kerajaan Negeri Melaka untuk mejadi negeri hijau menjelang tahun 2020. Ladang Solar menjana tenaga elektrik dalam kapasiti yang besar berbanding dengan memasang PV Solar di rumah mahupun bangunan pengkomersialan.

Justeru itu, dengan adanya kesedaran daripada individu, syarikat-syarikat dan juga kerajaan negeri dalam kepentingan penggunaan tenaga boleh baharu, maka hasrat kerajaan untuk sebaris dengan negara-negara yang maju dalam perkara ini akan tercapai disamping Malaysia akan menjadi negara yang hijau dan nyaman disamping akan menjadi role model kepada negara-negara yang membangun dalam penggunaan Tenaga Boleh Baharu.

Terima kasih kepada SEDA kerana memberi peluang kepada kami untuk menyertai lawatan ini. Ia memberi impak yang positif kepada kami mengenai pentingnya Malaysia untuk melaksanakan penjanaan tenaga daripada Tenaga Boleh Baharu dan pentingnya surcaj Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB) kepada kita. Alhamdulillah, kini saya boleh berkongsi kepada semua di dalam blog ini sebagai medium menyampaikan maklumat untuk kesedaran kita semua.

Untuk maklumat lanjut mengenai Tenaga Boleh Baharu, sila layari www.seda.gov.my kerana disana pasti anda akan mendapat maklumat yang lengkap mengenai Tenaga Boleh Baharu.


Saturday, February 15, 2014

Saya Mahu Mohon FiT

Assalamualaikum

Apa khabar semua pembaca. Diharap semua sehat hendaknya. Untuk entry kali nie, aku nak berkongsi mengenai tajuk kita pada hari ini. Pada beberapa hari yang lepas, ada dikalangan pembaca menghantar message tanyakan bagaimana nak membuat permohonan Fit in Tariff FiT. Sebenarnya, aku bukanlah arif mengenai perkara ini. Tetapi, berbekalkan ilmu yang diberikan oleh SEDA dalam bengkel yang aku sertai dulu, Insyallaah aku akan menjawab. Tetapi, apa pun kena refer dengan SEDA jugak sebab merekalah yang arif mengenai perkara ini.

Seperti kita semua sedia maklum FiT ni ringkasan untuk Feed in Tariff dimana Elektrik yang dijana oleh Tenaga Boleh Baharu (TBB) oleh individu mahupun pemaju bebas dijual kepada syarikat utiliti bekalan elektrik pada kadar harga jualan.

Apabila ada sesuatu yang menguntungkan, pasti ia akan menjadi tarikan kepada semua disamping mempunyai faedah yang lain iaitu dapat memelihara alam sekitar seperti tujuan asal FiT ini diwujudkan sekaligus membantu perkembangan ekonomi negara kita. Oleh itu, beberapa teknologi Tenaga Boleh Baharu (TBB) ditawarkan oleh kerajaan kepada sesiapa yang berminat untuk mengjalankannya seperti Biomass, Biogass, Hidro, dan solar. 

Solar adalah teknologi Tenaga Boleh Baharu (TBB) yang paling popular dan sangat mesra pengguna disamping ia amat efektif di Malaysia. Selain itu, ianya tidak memerlukan modal yang tinggi seperti Biomass atau Biogas dan sesuai untuk individu. 



Contoh Surat Permohonan

Jika anda berminat untuk memohon FiT, langkah pertama anda perlulah memeriksa kelayakan dan ketersediaan kuota. Jika anda layak dan ada kuota, anda perlulah menyediakan dokumen yang diperlukan dan seterusnya perlu memohon Feed in Approval melalui online system (e-FiT) di www.seda.gov.my 


Apabila selesai memohon, anda perlu menandatangani Renewable Energy Power Purchase Agreement (REPPA) dengan Distribution Licensee (DL). REPPA adalah kontrak bekal dan beli dimana kadar FiT dan tempoh kontrak akan diumumkan secara bertulis dan DL pula ialah syarikat berlesen dalam mengagihkan elektrik seperti TNB.

Kemudian, anda perlu menghantar satu salinan kontrak REPPA kepada SEDA dan satu salinan lagi kepada Suruhanjaya Tenaga dan seterusnya membuat permohonan lesen daripada Suruhanjaya Tenaga. 

Seterusnya anda perlu menandatangani perjanjian dan memenuhi semua syarat. Kontraktor yang terpilih akan menjalankan pemasangan Solar PV. Suruhanjaya Tenaga akan mengeluarkan lesen kepada pemohon dan sesi menguji cuba akan dilakukan oleh pihak yang ada sijil kelayakan ISPQ.

Apabila selesai semua diatas, pemohon perlu membuat semakan untuk mendapatkan pengesahan daripada SEDA mengenai tarikh perlaksanaan FiT. Seterusnya  pemohon akan melaksanakan FiT dan mendapat bayaran oleh TNB kepada pemohon.

rujukan : www.seda.gov.my

SEDA membuat pemilihan melalui Sistem online e-FiT yang memperuntukkan dahulu kuota sebaik sahaja
sistem mengesahkan semua keperluan telah dipenuhi. Ini juga dilakukan pada dasar siapa cepat dia dapat. Selepas permohonan diterima oleh sistem online e-Fit, pentadbir FiT di SEDA Malaysia akan memastikan bahawa semua dokumen yang diperlukan telah dimuat naik ke dalam sistem online e-FiT dan pembayaran yuran telah dibuat. 

Pemohon yang berjaya akan diberikan sijil berdasarkan Seksyen 7(2) Akta TBB 2011 yang membolehkannya / syarikat untuk mengambil tindakan sewajarnya untuk memenuhi sasaran pencapaian yang telah dinyatakan semasa proses permohonan. Jadi disini kita dapat lihat bahawa pemilihan dibuat adalah secara telus. :)


Baiklah, cukup dulu untuk entry kali nie. kalau nak dapatkan maklumat lanjut, bolehlah layari www.seda.gov.my . Ada banyak info mengenai perkara ini disana. 

Friday, February 14, 2014

Tarif Elektrik Baru 2014 Menyedarkan Pengguna Tentang Penjimatan Elektrik

Assalamualaikum.

Permulaan tahun 2014 memang merisaukan kita semua. Mana taknya, kebanyakan harga barang dan perkhidmatan mula dikurangkan subsidi oleh kerajaan. Begitu juga keperluan asas kita. Seperti yang kita semua sedia maklum, Tarif Elektrik Baru 2014 juga terlibat.


Sebelum ini, pengguna dikenakan surcaj Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB) sebanyak 1 % daripada jumlah penggunaan elektrik di rumah kita iaitu kepada bil elektrik yang melebihi RM77.00. Pada tahun ini, 1% ini telah dinaikkan kepada 1.6% untuk membuka lebih banyak kuota dan memberi peluang bagi mereka yang berminat untuk memohon FiT yang diuruskan oleh SEDA.

Bagi aku, kenaikan tarik elektrik ini memotivasikan diri aku sendiri sebenarnya. Motivasi untuk menjimatkan penggunaan elektrik. Ha, Jika kita pandai menjimatkan penggunaan elektrik, insyallah jumlah penggunaan elektrik kita mesti dibawah RM77.00. Alhamdulillah, setakat ni, bil elektrik rumah aku dibawah RM77.00. So, secara tidak langsung aku tidak dikenakan 1.6 % itu tadi.

Sebenarnya, jika kita pulang ke rumah dan membuka pintu, kita dapat lihat bahawa banyak barangan elektrik seharian kita yang tidak digunakan ditinggalkan dalam keadaan suiznya on. Jadi untuk menjimatkan elektrik dirumah kita, langkah pertama ialah off kan semua perkakasan elektrik yang tidak digunakan seperti, Phone Charger, Televisyen, komputer yang ditinggalkan dalam keadaan sleep mode dan terakhir radio.

Langkah seterusnya pula ialah elakkan menggunakan penyaman udara diwaktu yang tidak diperlukan. Contohnya pada waktu pagi. Penyaman udara adalah alatan elektrik yang menggunakan kapasiti elektrik yang agak tinggi. Disamping itu, dengan selaraskan suhu penyaman udara kepada suhu selesa, ia dapat menjimatkan penggunaan elektrik daripada kita laraskan suhunya kepada paling masima (16 darjah celcius). kita juga perlu pastikan penapis udara untuk penyaman udara dalam keadaan bersih bagi memastikan penyaman udara tidak menggunakan elektrik yang lebih untuk bekerja.

Selain itu, diwaktu siang dan diwaktu ketiadaan kita dirumah, pastikan lampu ditutup kesemuanya. Selain itu, bagi memastikan pencahayaan yang cukup di dalam rumah tanpa menggunakan lampu di waktu siang, kita boleh membuka langsir tingkap dan pintu bagi membantu pencahayaan masuk ke dalam rumah. Tapi, kalau diwaktu panas terik, janganlah buka langsir tu sebesar-besarnya sebab haba akan mudah masuk ke dalam rumah. 

Pemilihan peralatan elektrik juga membantu kita untuk menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. sebagai contoh penggunaan lampu kalimantang dan juga lampu yang menjimatkan elektrik iaitu LED. Barulah kita boleh gelarkan diri kita sebagai pengguna bijak. tak gitu? ihihihi. Disamping tu, kita juga boleh memilih peralatan elektrik seperti peti sejuk yang mempunyai label tenaga sebagai indikator untuk menilai kadar prestasi pengunaan elektrik. So, Kita boleh membuat perbezaan semasa memilih peti ais tersebut. Bila berkata mengenai peti sejuk, untuk lebih menjimatkan elektrik, elakkan penyimpanan makanan yang masih dalam keadaan panas ke dalam peti sejuk sebab peti sejuk akan lebih bekerja keras untuk menyejukkan makanan dan secara tidak langsung penggunaan elektrik juga tinggi.

Sebenarnya, banyak alternatif lain bagi menggantikan penggunaan peralatan elektrik yang berada di rumah seperti barang dapur, pencukur misai elektrik dan heater memasak air. kita boleh memasak air menggunakan dapur gas kerana ia lebih murah berbanding dengan menggunakan elektrik. 


Baiklah, cukup setakat ini dulu pada hari ini, di entry yang lain aku akan terangkan pula bagaimana caranya untuk membuat permohonan FiT. Ha, sebab banyak manfaat yang kita dan negara kita dapat disamping memelihara alam sekitar negara Malaysia yang tercinta.


Untuk maklumat lanjut mengenai FiT, sila layari www.seda.gov.my


Thursday, February 13, 2014

Penerangan Mengenai Kenaikan Surcaj 1.6% Untuk Pengguna Elektrik

Assalamualaikum.

Apa khabar kawan-kawan. Harap semuanya sehat hendaknya. Alhamdulillah, aku berkesempatan lagi untu update blog walaupun tercungap-cungap menguruskan rutin harian yang kian sibuk. Nasib baik sekarang nie sedang cuti semester, so student life ditinggalkan untuk dua bulan nie.:)

Baiklah, berbalik kepada tajuk entry untuk hari nie, pada Januari 2014, telah bermula kenaikan bagi bayaran Kumpulan Wang Tenaga boleh Baharu (KWTBB) kepada pengguna elektrik yang melebihi 300kwt ataupun RM77.00 sebulan. Kenaikan tersebut sebanyak 0.6 % dan menjadikan jumlah bayaran yang dikenakan untuk KWTBB ialah 1.6%.

Seperti dalam entry-entry aku sebelum ni yang menerangkan tujuan bayaran tambahan untuk TBB, ia adalah bertujuan untuk membuka quota bagi orang yang berminat untuk melabur dalam projek Tenaga Boleh Baharu (TBB) seperti memasang Solar PV dirumah dan sebagainya disamping bertujuan untuk mempromosi dan membangunkan projek mengenai inisiatif kerajaan dalam Tenaga Boleh Baharu (TBB).


Tujuan kerajaan melaksanakan TBB ini adalah untuk mencapai jaminan tenaga dan mencapai autonomi negara disamping membantu dalam penjagaan alam sekitar.

Malaysia kaya dengan sumber asli seperti fosil untuk bahan api dan bergantung kepada sumber-sumber tersebut. Walau bagaimanapun, sumber ini akan berkurangan dari hari ke hari dan akan habis kelak. Jadi, dengan melaksanakan inesiatif TBB, Insyallah, ia adalah satu jaminan tenaga bagi generasi yang akan datang.

Penggunaan Tenaga Boleh Baharu (TBB) di Malaysia secara optimum amat penting bagi tempoh jangka masa yang panjang bagi negara. Peningkatan penggunaan sumber TBB akan menyumbang kepada autonomi tenaga disamping mewujudkan ekonomi yang lebih stabil.

Para saintis di seluruh dunia telah mengenalpasti kaitan antara pelepasan Gas Rumah Hijau dengan perubahan iklim dunia. Oleh Itu, Perdana Menteri kita iaitu Datuk Sri Najib Razak telah menyatakan komitmen Malaysia untuk memelihara alam sekitar dengan mengurangkan pembebasan Gas rumah Hijau sebanyak 40% di sidang kemuncak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim pada bulan Disember 2009 yang lalu. Hasrat murni Malaysia sedikit sebanyak dapat memelihara alam sekitar untuk generasi yang akan datang.

Jadi, disamping kesedaran rakyat Malaysia untuk menjaga alam sekitar dengan berkongsi kereta ke tempat kerja, menggunakan pengangkutan awam, tidak membuat pembakaran secara terbuka dan sebagainya, dengan menyumbang 1.6% daripada bayaran elektrik kita kepada Tenaga Boleh Baharu (TBB), ia banyak membantu dalam proses pembangunan Tenaga Boleh Baharu di Malaysia yang diuruskan oleh Sustanable Energy Development Authority (SEDA) dalam mempromosikan dan membangunkan Projek Tenaga Boleh Baharu di Malaysia dengan jayanya.



Untuk maklumat lanjut, sila layari www.seda.gov.my . Banyak info berkenaan Tenaga Boleh Baharu di laman web SEDA. Sekian untuk perkongsian. Wslm.



Thursday, February 6, 2014

Mr. Secretary di Novelkan Dalam Gaun Cik Boss, Tuxedo Mr. Secretary

Assalamualaikum.



Alhamdulillah, bertemu lagi kita di dalam entry nie. Haa, untuk entry kali ni, ia akan berunsur promosi. Haip! sebelum korang nak tekan X, aku nak bagitau ini bukan promo beli barang atau MLM ok. Ini adalah sebuah entry mempromosikan seorang penulis novel muda yang berbakat besar di dalam bidang penulisan negara gituew. Pergh! besar aku tampal gambar novel kat atas nie. Tapi kan, Cover novel ni sangat awesome. Selera semua orang nak membacanya.

Ok, berbalik pada tajuk entry nie, aku nak bercerita bagaimana Mr. Secretary boleh terlibat dalam penulisan Fatrim Syah. Sebenarnya bukan Mr. Secretary dinovelkan tetapi ada watak Mr. Secretary dalam novel tersebut. Pada beberapa bulan lepas, Fatrim Syah telah menghantar message melalui facebook kepada aku  mengenai penulisannya yang bertajuk Gaun Cik Boss, Tuxedo Mr. Secretary.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...