Friday, January 31, 2014

Lawatan Blogger ke Kumpulan Melaka Berhad

Assalamualaikum.

Ha, kembali lagi di blog Mr. Secretary. Yeah harap semua pembaca sehat ceria ya. Untuk entry kali nie, aku masih nak ceritakan mengenai lawatan World Solar Valley Tour Media and Blogger . Ini adalah part 3 dan part terakhir untuk aku cerita mengenai lawatan nie. Yelah, kami melawat 3 buah tempat je dalam lawatan nie. :)

Seperti entry-entry sebelum nie, aku dah cerita mengenai pengalaman yang awesome part 1 dan part 2 iaitu di Cooltek House dan juga AUO SunPower Sdn. Bhd. Untuk lawatan terakhir ini, ada kelainan sedikit dan lagi Awesome mengenai PV Solar. Dalam lawatan ini, kami berpeluang untuk melawat Solar Farm yang dimiliki oleh Kumpulan Melaka Berhad. Jadi, PV Solar bukan semata-mata dipasang di bumbung kediaman dan juga bumbung-bumbung pejabat mahupun kilang, tetapi ia juga boleh dipasang di atas tanah yang dipanggil Solar Farm.

Mesti korang pelik kan. Selalunya PV Solar ni dok ada di atas bumbung je. Hihihi. Pada asalnya, aku pun pelik. Tapi bila tiba di Solar Farm Kumpulan Melaka Berhad, aku agak terkejut dan juga teruja melihat Solar Farm tersebut. Besarnya kawasan dan juga banyaknya PV Solar. Awesome sangat-sangat weh! Sebenarnya ada negera-negara lain yang giat membangunkan Solar Farm seperti ini kerana kesedaran bahawa sesuatu perlu dilakukan bagi menggantikan sumber tenaga sedia ada.

Ujang pun turut terlibat


 Ha, inilah Solar Farm yang dimiliki oleh Kumpulan Melaka Berhad. Baiklah, izinkan aku bercerita sedikit mengani Solar Farm ni ok.?

Kerajaan Negeri Melakamenjadi yang pertama di negara ini membina dan mengendalikan Solar Farm  sendiri yang berharga RM46 juta. Ia adalah selaras dengan misinya untuk menjadi negeri Teknologi hijau pada tahun 2020.  Ia dibina seluas 7,248.43 hektar tanah di kawasan Rembia Industrial. Solar Farm ini dijayakan dengan adanya 3 fasa iaitu fasa 1 yang menjana 1.3MW yang siap pada Disember lepas, Fasa 2 menjana 1.22MW yang siap pada Januari dan Fasa 3 yang menjana  2.48MW siap pada Februari.



Kami diberi penerangan mengenai cara pengendalian Solar Farm ini dan juga jumlah pendapatan mereka setiap tahun dan bila ia dapat merialisasikan hasrat Kerajaan Negeri Melaka. Kami diberitahu bahawa Solar Farm ini menjana 5MW iaitu dengan FiT Rate (RM/kWh) 0.9016 dan 0.9016.


Ini adalah gambar Transfomer untuk PV Solar Ini. 


Mereka berdua adalah juruteknik yang bertanggungjawab untuk memastikan semua PV Solar berada di dalam keadaaan baik. disamping itu, semua operasi PV Solar dipantau menggunakan Sistem Khas dimana dapat mengesan jika ada PV Solar yang bermasalah. PV Solar ini dikendalikan hanya dengan beberapa orang staf sahaja termasuk jurutera.

Setelah 21 tahun Solar Farm ini beroperasi, keuntungan yang diperolehi oleh Kumpulan Melaka Berhad adalah sebanyak RM73 Million. Wah, banyak sungguh keuntungan daripada operasi ini. Jika semua negeri membina Solar Farm seperti Kumpulan Melaka Berhad ini, pastinya Bumi Malaysia akan menjadi lebih hijau disamping dapat mengurangkan penggunaan tenaga yang sedia ada. Pastinya, kepada sesiapa yang memasang PV Solar ini, maka keuntungan dalam jangka masa panjang pasti lumayan.

SEDA memainkan peranan penting di dalam mengusaha menjayakan hasrat ini. Dengan sokongan daripada Individu, Perindustrian dan  juga kerajaan negeri, maka kehidupan generasi yang akan datang pastinya lebih selesa dengan keadaan alam sekitar yang terjaga. Apabila tenaga sedia ada sudah tiada, Kerajaan Malaysia telah bersedia sepenuhnya untuk menghadapi situasi ini. Kesedaran kita amatlah penting bagi menyokong perkara ini dengan menyumbang dana bagi Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB) melalui potongan 1.6% yang dikenakan kepada kita pengguna tenaga elektrik TNC - tidak lebih RM77 atau 300k atau Pengguna SESB - tidak melebihi RM69 atau 300Kwh.

















Tuesday, January 28, 2014

Lawatan Blogger ke AUO Sunpower Sdn Bhd

Assalamualaikum.

Apa khabar semua pembaca blog Mr. Secretary. Diharap sehat-sehat belaka ye. Untuk entry kali nie, aku nak bercerita pula part kedua dalam lawatan Melaka World Solar Valley Tour Media and Blogger pada sabtu lepas yang dianjurkan oleh SEDA Malaysia.  Wah, siap ada part kan? sudah semestinya lawatan nie sangat panjang ceritanya sebab pengalaman yang aku dapat dalam lawatan ini sangat bermanfaat dikongsi kepada anda semua.

Pada entry yang lepas [click here] aku telah menceritakan bagaimana sebuah rumah yang dikenali sebagai cooltek house yang dimiliki oleh Stephanie Mary Bacon yang berasal dari Germany. Seterusnya, destinasi kedua lawatan kami pada hari tersebut ialah AUO Sunpower Sdn. Bhd. yang terletak di Alor Gajah, Melaka. Selepas selesai lawatan di Cooltek House dan makan tengahari. Kami menuju ke AUO Sunpower Sdn. Bhd.


Baiklah. Serba sedikit berkenaan AUO Sunpower Sdn. Bhd. Tak kenal maka tak cinta kan. hihihihi Ia telah ditubuhkan pada September 2001 oleh gabungan Acer Display Technology, Inc., dan Unipac Optoeletronics Corporation. Pada Oktober 2006, AUO bergabung pula dengan Quanta Display Inc untuk mewujudkan pengeluar TFT-LCD yang lebih besar dengan lebih daripada 17% daripada bersaiz besar di pasaran dunia.

Tuesday, January 21, 2014

ISES 2014

Assalamualaikum.

Apa khabar semua. diharap semua sehat sesihatnya. Untuk entry kali nie, saya nak wawarkan kepada anda semua mengenai persidangan yang dianjurkan oleh SEDA Malaysia bertajuk The International Sustainable Energy Summit 2014 atau ringkasannya ISES 2014.


Seperti yang kita dapat lihat di dalam poster di atas, persidangan ini akan diadakan pada 18 dan 19 Mac 2014 bertempat di Sunway Resort Hotel & Spa. Ia adalah kali kedua dianjurkan oleh SEDA dan bertujuan untuk berkongsi amalan baik disamping membantu industri tempatan dan juga luar negara mengenal pasti acara-cara yang sesuai bagi menyampaikan ilmu pengetahuan dan teknologi mengenai Tenaga Boleh Baharu kepada rakyat Malaysia.

Monday, January 20, 2014

Lawatan Blogger Ke Cooltek House

Assalamualaikum.

Apa khabar semua. Harap semuanya sehat hendaknya disamping keluarga yang tersayang. Amin. Untuk entry kali ini, saya nak bercerita pengalaman yang sangat-sangat berguna kepada kita bagi memelihara bumi Allah ini. Alhamdulillah, SEDA sepertimana yang aku ceritakan dalam entry yang lepas [click here] memberi peluang kepada Mr. Secretary menyertai SEDA dalam lawatan Media dan Blogger ke bangunan-bangunan yang memanfaatkan tenaga daripada Sinaran Matahari.

Wah ayat aku.... RASMI ok. hahaha. Seawal sesudah subuh aku bergerak ke KL Sentral menaiki train sebab kami para blogger dan media diarahkan berkumpul di sana untuk menaiki bus ke destinasi lawatan. Lawatan kami bertajuk World Solar Valley Tour Media and Blogger iaitu menuju ke 3 tempat yang berasingan di dalam negeri Melaka. Wah, agak jauh sebenarnya perjalanan kami. Tempat-tempat tersebut adalah tempat dimana penggunaan PV Solar bagi menjana elektrik diaplikasikan.

Lawatan pertama kami adalah di Cooltek House yang dimiliki oleh Stephanie Mary Bacon iaitu berasal dari Germany. Beliau ramah tamah dan cool seperti nama yang diberi kepada kediamannya. Cooltek House telah direka bentuk untuk menggunakan penghawa dingin berterusan dan Bangunan yang tertutup. ia mencegah kehilangan udara berhawa dingin ke luar. Rumah ini dibina begitu sistematik dan sangat mesra alam.


Pemilik rumah Cooltek iaitu Pn. Stephanie Mary Bacon. Layanan yang diberikan sangat mesra.

Wednesday, January 15, 2014

Upload gambar dikatakan Show Off

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. barulah aku berkesempatan untuk update blog Mr. Secretary ni yang sekian lama sendu. Yeah, Actually, final exam untuk this semester telah berjaya diharungi dengan penuh ketekunan dan juga kesabaran. Mana taknya, penyakit study sehari sebelum exam kini kembali. Bila mula semester, kemain lagi tanam azam untuk bertukar last minit study ke mood study berpanjangan. Tapi, itu hanyalah impian.

Baiklah, dalam entry kali nie, meh kita berkongsi hidup. Eh! maksud aku berkongsi cerita di dalam kehidupan. Yelah, masih tak terlewat lagi aku nak gulung cerita Mr. Secretary 2013 kan? Walhal, dah tengah Januari baru nak up cerita. kalau masak kari ayam, kira dah berdikari dah ayam tu. Gituew.

Sekali lagi Alhamdulillah. Segala pujian kepada Allah. Kerana dengan perkenannya, banyak perkara yang ingin aku baiki dapat dilakukan. Daripada dalaman, hinggalah ke luaran. Dulunya suka bahan orang,  dan sekarang dah redho dibahan. Dapat menerima kekurangan diri sendiri dan Allah memberi dan membuka rezeki kepada aku. Ingat, yang penting, kita berdoa kepada Allah dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh. Allah pasti akan makbulkan.

Terdetik difikiran aku ketika ini, bila membaca komen daripada pengguna-pengguna laman sosial. Ada yang positif dan ada yang negetif. Kadang-kadang, macam tu jugak berlaku dekat aku. kadang2, kena troll sampai tersembam di bumi. Ceh, Metafora kau! kalau aku, bila orang update status dan keluar di timeline, klu ok, aku like. kalau tidak, aku scroll lelaju je timeline tu. buat-buat tak nampak. Baru la x terniat nak bahan kan. aku terniat ja ok! bukanya membahan. hewhewhew

Bagi pendapat aku la kan, orang yang mengupload gambar pergi melancong, beli barang baru, makanan, itu bukan untuk menunjuk. Mereka sekadar mahu berkongsi di laman sosial kepada kenalan. Sebab itu juga nawaitu aku bila aku upload gambar di facebook mahupun instagram. tapi, kadang-kadang orang akan beranggapan sebagai mahu Show Off. Tapi, lain orang, lain pandangan dan pendapatnya. Sebagai contoh:

Banyak kenangan aku ngan dia
Tapi xpa, sebab yang beli kereta nie office mate jugak. Katanya, dibeli untuk wifenya. Sebab dah lama usya the pink mafia nie. Berkenan katanya. Harap owner baru caring macam mana aku caring kat dia sebelum nie. :(

Rezeki Tahun Baru
Dok berfikir nak tukar kereta dari awal tahun lagi. Tapi dok tahan sebab nak tunggu kereta yang berkenan di hati. Tapi, Preve ni pun dah cukup berkenan dah aku. Alhamdulillah, on 31 Disember 2013 secara rasminya dapat jugak aku kereta nie. Sebulan tunggu tau. Sampai nak nangis dok suruh kluarkan cepat. Xda kenderaan lain dah selain moto.


Ha, Gambor nie sebagai contoh. aku bukanlah nak menunjuk-nunjuk, tetapi sekadar berkongsi kegembiraan ini dengan kawan-kawan. Tapi, Wallahualam. orang berbagai ragam, apa lagi fikiran kan. Btw, officially, aku bukan lagi Pink Guy anymore, dah bertukar kepada Red Guy. Eh, macam tajuk movie ja. Babai The Pink Mafia, Welcome Preveria. :p

Semua orang mahu kehadapan. Begitu jugak aku. Takmo ketinggalan dibelakang. Maksudnya, takmo asyik kena tinggal je bila berkonvoi dengan kawan-kawan. Kancil aku cc 660 je. ihihihi. Kbai.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...