Wednesday, March 19, 2014

Resepi Kuih Masalodeh Bujang Senang daripada Mr. Secretary

Assalamualaikum.

Wah, untuk entry kali ni, aku nak share cara membuat Masalodeh Bujang Senang. Tapi, sebelum tu aku nak terangkan kenapa nama resepi ni special tahap Mr. Chef Korea. Masalodeh Bujang Senang nie bersempena nama kuihnya masalodeh atau orang panggil lodeh. Bujang tu pulak sebab aku nie seorang yang bujang dan senang bermaksud senang nak buat. Gitew!

Baiklah pakcik2, makcik2, (konfident ada golongan tu baca sini), saya nak bagi resepi yang saya baru try ni. Eh, google je ok. but saya terlupa sapa punya resepi turun temurun ni, sebab saya campur aduk segala makneka. Biasalah, itukan tema Mr. Secretary memasak. Campoq saja segala.

1st step, pergi kedai dan beli kacang parpu atau kacang dal di kedai berdekatan. Sebenarnya, aku cari kacang parpu, tapi bila tokey kedai tanya, "adik, kacang dal boleh". aku dah mula confius kat situ. Adakah Kacang Parpu dan Kacang Dal berbeza. Bentuknya saling tak tumpah. Maklumlah, pertama kali beli benda ni.

Bahan-bahan
1. Kacang Dal / Parpu
2. Bawang Besar 
3. Bawang putih
4. Bawang merah
5. Daun Kari
6. Cili Kering
7. Cili Hijau (pedas)
8. Halia
9. Garam secukupnya

Next, rendamkan kacang yang kita beli tadi sampai kembang. Kalau nak seharian pun boleh, nak 3 jam pun boleh. Ikut kekuatan gigi anda semua ya. Cara aku rendam 4 jam je. Sebab dah kempunan nak makan kuih ni. So, ginilah kembang semangkuknya.

Kuning sangat kacang tu. Dah kenapa dengan kamera aku ni!

Seterusnya, kisarkan kacang dal yang telah direndam tadi tanpa sedikit pun air. nanti bila digoreng, pecah terbelah pulak masalodeh korang. Ikut arahan tau. hahaha.. Kisar punya kisar, jangan kisar semua. Tinggalkan 1/3 daripada kacang yang direndam tadi dan gaulkan dengan 2/3 kacang yang telah dikisar. Kasi ngam ok.

Nak kisar benda nie, nauzubillah. Kena ada semangat yang tinggi untuk kisah benda alah ni. Tingkatkan kesabaran dan jangan putus semangat. kalau buat kenduri, mau pengsan nak kisar weh.

Selesai kisar kacang dal tadi, masukkan Cili kering, cili hijau, bawang besar, putih, merah, Halia kedalam pengisar. perlu diingat. jangan guna air ok. kisar kering macam tu ja. jangan terlalu halus. Ikut sedap mata mamandang ja ok. Then, selepas selesai, gaulkan dengan kacang dal tadi bersama. Masukkan sekali daun kari dan garam secukup rasa. So, jadilah macam di bawah.

Banyak mana korang nak letak bahan-bahan tu, terpulang mengikut citarasa masing-masing ok. sebab tu aku xda mention. Aku pun main bedal ja sebenarnya.

Selepas selesai diadun segala makneka, bentuk kan bulat-bulat atau bujur-bujur. Selalunya nak bentuk bulat jadi bujur. Hahahah. So, gorengkan dalam minyak yang panas membara dengan api yang sederhana. Kalau terlalu kuat, takut terhangit pulak. 

Ginilah caranya. Nampak tak betapa comelnya bentukan yang aku dah buat. :p

Setelah selesai, hidangkan mengikut kretiviti masing-masing. Kalau nak nampak sedap, hiaslah dengan letakkan bunga ros, daun mint atau sebagainya bagi meningkatkan selesa makan. Tapi, aku nie, 5 biji masuk kuali, angkat-angkat tinggal 4 sebab satu masuk perut. Serius Sedap. Tapi, gini jelah presentation aku untuk Masalodeh Bujang Senang ni. Biasalah, bukan dalam pertandingan Mr. Chef pun. Nie hanyalah Mr. Secretary gitew.

Tadaa~~~~~~~ 
ezotik kan presentation aku. Jangan nak komplain. Yang penting Lazat.

Oklah, cukup dulu untuk entry resepi kali ni. Ini pun 2 bulan lepas punya kuih aku buat nie. Nasib ada save lagi gambar dalam fon. Kahkahkah. Babai







No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...