Monday, December 16, 2013

Apa itu SEDA dan Fungsi

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatu~

Amboi-amboi. panjangnya hg bagi salam. tak pernah-pernah bagi salam panjang sekilomiter nie. :) sambil aku merenung ke jendela, jari jemari runcingku laju menaip. Kepala ku mencari idea di mana hendak ku mulakan. last-last, ini lah perenggan pemulaan entry aku. Gittew..

Sekarang ni ramai blogger-blogger yang update fasal Tenaga Boleh Diperbaharui. Tapi, tak ramai tahu siapa yang menjalankan perkara tersebut. ye tak? Ingat tak entry aku bulan lepas? haaa, aku ada bagi tahu yang handle benda ni bukanlah TNB tetapi SEDA. 

SEDA sebenarnya ialah Sustainable Energy Development Authority Malaysia. SEDA adalah sebuah badan berkanun ditubuhkan di bawah Akta Lembaga Mampan Pembangunan Tenaga 2011 [Akta 726]. Peranan utama SEDA adalah untuk mentadbir dan menguruskan pelaksanaan mekanisme tarif galakan yang diberi mandat di bawah Akta Tenaga Boleh Diperbaharui 2011 [Akta 725]. Untuk mengetahui fungsi SEDA Tekan Sini.

Secara ringkasnya, SEDA adalah pihak yang menguruskan RE Fund dan juga bertangungjawab untuk membayar premium tarif tersebut kepada pembekal atau RE Developer yang membekalkan tenaga yang boleh diperbaharui (RE) kepada TNB setiap bulan.

Korang mesti garu kepala kan sebab tak paham apa tu RE Fund. hihihi. Pada mulanya aku pun tak paham, tapi, lepas dibaca dan distudy, meh aku cerita sikit kat hampa. Seperti entry aku yang lepas, RE tu sebenarnya stand for Renewal Energy macam solar, biomass and etc. RE Fund nie Charge 1% daripada bil elektrik yang dikenakan kepada Bil Elektrik lebih RM77.00. So, dengan charge 1% tu, SEDA akan membayar balik wang tersebut kepada RE Developer dengan konsep seperti berikut:

Friday, December 13, 2013

Kumpulan Saya Juara Kumpulan Inovatif Kreatif (KIK) di TV5

Assalamualaikum.

Apa khabar kawan-kawan. harap sehat hendaknya. Ya, ku akui yang bulan disember nie agak sibuk dengan kehidupan seharian. Kerja, Kelas, Bersukan, Aktiviti luar, Balik kampung, berblog... arghhh! banyak rupanya yang aku lakukan dalam masa yang sama. Ini yang terlintas dalam kepala masa menaip nie. yang tak terlintas, tak ditaip lagi. Ce bayang

Ok, ada satu aktiviti menarik yang aku nak share ngan korang semua. Semalam, telah berlangsungnya Konvensyen Kumpulan Inovatif Kreatif peringkat universiti. Nama kumpulan aku ialah SUPERB. Meletop nama. Haa, kami mulakan penyelidikan untuk projek ni dari bulan Mac hinggalah terhasilnya produk dan dibentangkan pada semalam di Konvensyen Kumpulan Inovatif Kreatif tersebut. Hampir 9 bulan uolss.

Pada mulanya kumpulan kami semuanya ahli2 baru. Memang blur nak buat projek. nak pikir projek. memang bergaduh mulut lah sesama sendiri dok menolak menerima idea2 dan pandangan. Herm, tetapi, itulah kemanisan yang diperolehi kerana di situ terjalinnya persahabatan dan juga kerjasama kerana kami semua di berlainan unit.

Banyak kenangan pahit dan manis kami. Kadang-kadang pernah rasa down dah give up sebab banyak kekangan-kekangan yang kami hadapi. Tapi Alhamdulillah, kami berjaya hingga ke garisan penamat. Itu sudah membanggakan Jabatan kami. Walaupun rezeki tidak menyebelahi kami, Tetapi kami berpuas hati kerana kami berjaya membuat persembahan yang baik semasa konvensyen tersebut. Alhamdulillah. Bagi aku, semua yang berjaya menamatkan projek masing-masing, adalah juara kau!


Gambar Sebelum Persembahan. Senyum lebar cover nervous. hahaha



Biasalah. Aku kalau bab2 menjadi pengacara nie, memang laju. Haaaa. Ada gaya tak? hok oloorhh

Friday, December 6, 2013

Kenapa Melaksanakan Inisiatif Tenaga Boleh Baharu

Assalamualaikum

Apa khabar semua kawan-kawan. Diharap sehat hendaknya ya. Bulan Disember nie, aku macam bersemangat nak update mengenai Tenaga boleh baharu. Mungkin sebab tahap kepekaan aku terhadap alam sekitar kot. Haaa, nampak tak tanggungjawab sebagai seorang Malaysian yang sayangkan negara. Ok, agak skema bahasa aku kali ni. Abaikan~

Sebenarnya Malaysia kaya dengan sumber asli bahan api fosil dan bergantung kepada sumber-sumber tersebut untuk menjana tenaga. Walau bagaimanapun, sumber bahan api fosil di negara ini semakin berkurangan dari masa ke semasa. Gas asli hanya tinggal untuk tempoh 20 tahun sahaja dan sekarang Malaysia dah mengimport arang batu tahu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...