Thursday, October 17, 2013

Abah buat lawak pagi-pagi raya

Assalamualaikum.

Apa habaq kawan-kawan. Amacam raya haji lepas, banyak ka hampa korbankan lembu-lembu? haa, kampung aku ada sekoq ja depa korban. jadilah, dapat jugak aku agihan daging tu. Masak kicap jadinya. Sedap jugak na. Hebat abah memasak.

Kadang-kadang hari raya di kampung aku memang ramai yang menyinggah ziarah. Tapi, pagi raya haji taun nie, kurang sikit orang datang. So, aku ngan abah aku sempat menyembang isu-isu di malaysia nie. Pung pang, pung pang.. Terbuka isu bangsa. 

Lat, nak dengaq cerita tak? (lat tu nama manja aku). Bila abah aku dok tanya lagu tu, memang excited aku menjawab ya. haaa, jarang tau abah aku nak bercerita nie. dengan menarik nafas dalam, Abah aku mula bercerita.....

Masa abah muda-muda dulu, abah kerja sebagai driver lori. Bawak lori barang. Kami bekerja 2 orang. Yang bestnya, sorang berbangsa melayu dan sorang berbangsa cina. Yelah, melayu tu sah-sah abah kan. yang lawaknya, Melayu Chinese look and Cina Malay look. Haa, dah terbalik kat situ. Cuba hg bayangkan lat.

Bila loading barang di kedai runcit cina di....... Abah x ingat la kat mana kedai tu. dah lama. Abah bawak masuk barang dulu ke dalam kedai. Tokey kedai tu bagi arahan suruh letakkan barang yang dia oder dengan bahasa cina. Nasib baik abah boleh cakap Hokien, and dia siap tunjuk-tunjuk tempat yang nak diletakkan, bahasa cina yang dia guna bukan hokien, susah nak paham sikit. Orang cina lama kan.. 

Bila kawan abah yang berbangsa cina tu masuk, dia cakap macam nie.. "Lu letak itu balang kat sini, letak pelan-pelan ma". ahahhaa. Yang melayu cakap cina, yang cina cakap melayu. Kompius tokey kedai tu. Bila tokey kedai tu tahu hal sebenar, dia gelak terbahak-bahak. macam orang kena rasuk..

Sampai sekarang, kalau abah masuk kedai nak beli barang, kalau abah x mulakan conversation, tokey kedai mesti akan speaking Cina. Melainkan kalau abah yang cakap dulu. Actually, senang la abah nak tawar menawar. ihihihhi

Aku yang dengar pun dah guling-guling gelak. Macam mana la kalau aku ada dalam kedai cina yang kompius tu kan. hahahah. masa kecik-kecik dulu, patut la abah aku dok cakap cina dengan mana-mana peniaga cina. Nak mintak kurang rupanya. Hahahha. tapi sayangnya abah aku x pernah nak ajar aku capa hokien tu. Kawan-kawan sekolah aku ja yang ajar. Tapi... Depa dok ajaq aku mencarut ja. Cait!!!!!! 

Yang penting, aku Malay look na.

hampa x payah nak bayangkan muka abah aku se apek mana. ni blog aku, aku tepek muka aku ja. Klu nak tengok muka abah aku, p la baca blog abah aku sendiri. hahaha.  kbai



Saturday, October 12, 2013

sekadar update katanya

Assalamuaikum.


Makan ja. sebab tension pikir nak update apa

Biasalah, bila dah jadi blogger, ketandusan idea untuk update blog memang menjadi penghalang. Itu yang terjadi kat aku. Kalau nak update pasal diri sendiri, takut readers menyampah pulak kan. Katanya syok sendiri. Update benda yang terberfaedah dan berilmiah. Haaa, ada ja orang nak troll kan. 

Tapi, kalau dibiarkan blog ni bersawang tanpa diupdate, rugi pulak dok bayar duit domain tahun by tahun. Bukannya sekupang dua. Duit iklan kat blog pun tak semegah mana. So, daripada membazir, biaq aku update walaupun pasal diri sendiri.kan..

Bila tengok kat history, nampaknya sebulan sekali baru aku update nie.memang lama tak update. Dari update hal cerita raya puasa, sampai sekarang dah nak raya haji.Sekarang nie aku dok musim ke UITM Shah Alam. Kelas di hujung minggu. Assignment berlungguk weh. even sekarang nie, aku di cc, kononnya aku nak buat assignment la kan. Sebab kat umah aku di taiping nie takda internet. So, terpaksa la ke CC. Sesampai sini, Hareeemm bawak beg. So, itu yang aku tak tau nak buat apa sampai update blog nie. Boleh gitew.?

Sem ni macam sem-sem yang sebelumnya. Aku ambil 4 subjek. Sebab malas nak bebankan kepala dan masa. Yang seronoknya, sem nie aku ambil bahasa arab level 1. Memang menarik. Belajar bahasa baru kan. meh test sikit.. KAIFA HALUKA? ALHAMDULILLAH, ANA BILQOIR. Wah, terra dak? ayat ni ja yang aku ingat. lain, habis semua lupa. Biasalah, otak orang berumur. Klu budak2,  mungkin mudah nak ingat.

Tapi nasib baik office mate aku ada yang terra speaking arab. So, dok berguru la aku dengan dia. Siap aku tulis dalam buku untuk rujukan lagi. Biasalah, member aku tu memang graduan daripada UIA. Gila tak terra arab. Kalau tak, tak grad la kan. sekarang nie, sehari satu ayat dia bagi aku. Haa.. bagus kan dia? boleh buat calon suami. Tapi, untuk makluman, dia dah ada anak 3. Lebih kurang la kot.

Tapi, aku rasa sedikit rugi la sem nie. sebab untuk masuk belajar arab, aku kena pergi ke kampus lain sebab fakulti aku hanya 3 orang ja ambil arab level 1 sem ni. Nak taknak, kena pergi sana la. abis kelas kul 4 kat fakulti, then, kul 4 start kelas arab di Intekma. Ha, memang kul 5 setengah baru aku masuk kelas arab. No Choices. Hadap je la din..

Itu pengalaman baru. xpalah, bekorban dulu kan. untuk masa depan katanya. Btway, dah nak raya haji ni kan? so, aku nak jemput hampa semua mai la rumah aku walaupun aku tahu hampa tak akan datang. hahaha. ingat tahun nie aku nak masak yang simple-simple je. agaknya nak buat bihun goreng ja. Senang. lagipun, raya kedua aku dah nak kena balik ke UPSI. menjalankan tanggungjawab kepada anak bangsa. so, sambung raya selebihnya di tanjong malim la jawabnya. jemput datang na.

Oklah, lengoh dah dok menaip ni. stress pulak aku memikirkan apa yang nak diupdate kat sini. Orang berblog nak hilangkan tension, aku lagi tension nie. hahaha. Selamat hari raya aidiladha ya semua. Assalamualaikum. babai
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...