Tuesday, June 18, 2013

Dah tua-tua baru nak belajar silat

Assalamualaikum

Betemu lagi kita dalam bulan jun nie. Perasaan macam nak update blog setahun 12 kali je. Tapi, bila ada masa teluang, boleh la lebihkan post dari taget sebenar. ihihih. Untuk entry kali nie, saya nak cerita pengalaman belajar Silat Olahraga dengan juara Sukma. Waaa, hebat tau abam tu. *walhal, sebaya aku.

Pengalaman belajar sangat seronok. Kalau lah aku serius belajar silat masa kecik-kecik dulu, aku dah jadi macam dia dah. Silap2, dia makanan aku ja. ahhaha.. Malas nak menaip pajang, sebab jap lagi aku nak kena taip minit mesyuarat 20-30 mukasurat.. simpan tenaga katanya. ihiih. Kbai.

Tuesday, June 11, 2013

Cucur Awesome Mr Secretary yang master

Assalamualiakum. 

 Apa khabar kawan2. harap2 sehat hendaknya. Untuk entry kali nie, saya bukanla nak overshadow Micheal Master Chef yang baru terkeluar tadi tu. Cuma nak tunjukkan kehebatan membuat cucur lebih sikir je dari Tifin Biru. ahahhaha. Jangan ingat orang yang tiada latar belakang masak memasak nie tak pandai buat cucur yang awesome tau. Kalau hampa nak tau, aku ni dulu juara cucuran di kampung. ok.. *stop merapu..

Bebalik pada tajuk entry nie, aku nak share sikit pengalaman pertama aku memasak cucur. lacucuri.. Orang kata, cucur nie susah dimasak. Herm, bagi aku senang ja. Semudah ABC123.. 456..789 `infinity~ Bukan apa, tetiba petang sabtu lepas aku teringin nak makan cucuq. selalu beli ja. tapi, bila mata terpandang tepung gandum cap kapai api, aku pun.. "abah, adik buat cucuq na?" abah aku jawab. "ikut hg la, aku makan ja". hahahah. Yessss! lampu hijau. aku pun cuba jaya nak buat cucuq.. this is my 1st time untuk buat cucuq. Just hentam keromo ja. Dok tengok mak aku buat cucuq udang 3 taun lepas. Xpa, masih segar dalam ingatan cara-caranya. yeah...

Mula-mula, aku pun capai gunting n pergi ke halaman rumah. *biasalah, rumah kampung, bercucuk tanam ya dak. Then, aku pun petik la kucai yang tak berapa nak menjadi abah aku tanam. *kurus-kurus. Tak konfiden je aku nak gunting. tapi, step nak gunting tu, kena tanya abah aku. Takut nanti, habis tak tumbuh balik daun kucai tu. Biasalah, orang urban memang lagu tu. *dasar tak sedar diri aku nie.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...