Wednesday, May 2, 2012

Bercuti di Oversea. Jawapan Kemana Mr. Secretary menghilang

Assalamualaikum..

Oversea lah sangat. ahahah. Wah, dah lama weh aku tak update blog. dah lebih seminggu. Mengetar jari nak menaip entry tahu.... Ok, untuk entry kali nie, aku nak share ngan hampa semua kenapa aku tak update blog lebih seminggu. Mesti hampa semua rindu kan. ihihihhi

Actually, minggu lepas aku telah ke seberang laut @oversea  ke LANGKAWI. Wah, syok weh. . Kononnya nak mengurangkan ketensionan kerja. Yelah, kerja sebagai Setiausaha memang memerlukan kecekapan, kesabaran,ketelitian, keletihan dan kesibukan yang tinggi. Huh, Dah nama pun lelaki. Kompom2 la berguling aku buat kerja. So, Langkawi lah tempat yang sesuai untuk menghilangkan tension2 tu. Seminggu Okey aku bercuti. 



Untuk info hampa semua, Ini adalah pertama kali aku naik Flight. Huh.. Berdebar-debar.. Nampak tak muka aku kat atas nie. Senyum pun tak ikhlas.. Yelah, bepeluh tapak tangan beb... Dengan ketinggian maksima yang bakal ditempuhi, aku hanya mengalunkan ucapan dua kalimah Syahadah di bibir. *aku memang takut ketinggian. Gayat.. That Y, Genting Highland pun aku tak pernah sampai.haish!!!


Tengok tu.. Just duduk senyap n bertenang ketika Flight nak berlepas. Huh.. aku tak berani nak dok tepi tingkap woi..  Dupdap..dupdap jantung. Tapi, bila dah berlepas, tak lah teruk sangat. Rasa syok weh. Menikmati keindahan ciptaan Allah dari tempat yang tinggi. Semua dapat tengok. Wah, 1st time aku dok tinggi lagi dari awan.. dan tetiba aku Excited kat atas Flight tu.. But, bila atas awan, Mr. Pilot p langgar awan n perlahankan engine kapal, aku mula kecut perut. Alah, Hampa pun sama  kan klu situasi mcm nie kan. Rugi aku tak bercita-cita jadi MR, PILOT. Klu tak, dah berjaya dah. . Syukur jadi Mr. Secretary pun..Alahai~


Yey.. dah sampai.. Pertama kali menjejak kaki ke Pulau Langkawi. Wah, even didalam Malaysia ja percutian kali nie, Tapi, rasanya dah mcm g oversea.. Bukan sebab apa. Tempoh penerbangan yang 30 minit tu dah macam 30 jam. Terseksanya aku menahan kepeningan dan ketakutan diatas Flight.. . Korang jangan nak tanya aku naik Flight apa ya. Kompom2 AirAsia rajin dok buat promosi.,. Bluerk!!



Setibanya aku kat Pintu Kluar Airport. Berpusu-pusu orang dok promte pakage hotel2 dorang. Aku sebenarnya dah book kreta sewa n shelet . Tu pun dengan bantuan member aku yang bekerja dengan AirAsia. Thx beb. Klu dia takdak, melopong aku kat sana. Xtau nak gi mana. ihihi. N 1st thing yang aku cari adalah Map Pulau Langkawi nie. Yelah, takut sesat nak cari tempat penginapan tu.. tidor dalam kreta la jawabnya. ye dak..




Lepas Checkin, aku terus berangkat untuk mencari Makanan. hahah. Lapaq weh. satu hari perjalanan. Cait.. Tempat pilihan utama yang dipromte orang sana di Pekan Kuah. Ada satu restoren yang namanya ala2 burger sikit tu. Tp, yg special kat situ bukan burger. Pelik2.. But, apa pun, mencekik yang penting. Ibadah tu. kan. sebab kasi perut tak kosong. ihihih. Sedapkan nampak. Weh2.. jangan aku lagi aku checkin kat mana na. Jap lagi aku cerita. ihihih.


Okey.. Second day aku di sana, satu pulau aku dok pusing. Yelah, tengok map ja kan. Bukan susah pun. Jalan raya kat sana pun tak dak Flyover tak ketahuan hala mcm kat KL tu. so, senang ja nak travel.  Dalam dok pusing2, aku slalu dok dengar orang dok cerita kaitan Mahsuri dengan Pulau Langkawi. Malam sebelumnya, aku saja la berjalan di pekan Pantai Chenang tu. Dengan dengan Syeley aku. Ops.. ihihih. dok sana senang skit nak cuci mata kan. . Ada sorang untie yang meniaga kat sana cukup marah bila aku sebut pasal Mahsuri. Sangat sensetive. aku tak tau kenapa. So, itulah aku bercadang nak p melawat Makan Mahsuri. yelah.. saja nak tau sejarahnya dan kepetingannya kepada pulau nie. Ketika aku melawat kat sana, keadaan agak suram ok. dan agak menyeramkan. tak tau kenapa. Mungkin sebab terlalu sinonim dengan perkara-perkara mcm tu kot. Huh, Khatam aku kat sana pasal sejarah Mahsuri. Habis aku baca info2 yang ada kat dalam Muzium di sana.



The next day, aku pergi Island Hoping. Yeyyy. sangat teruja okey. Nak meneroka pulau2 yang pemes sekitar pulau Langkawi nie. Bepeluang untuk pergi ke pulau dayang bunting. Bila ditengok dari satu side view yang dibawa oleh driver boat tu, eh, driver?. ahhaa. tah la namanya... memang jelas kelihatan pulau Dayang Bunting tu berbentuk seperti seorang wanita yang sarat mengadung sedang berbaring . Huh.. Sangat jelas weh.. Excited kejap..



Wah, ditengah2 pulau dayang buting tu ada sebuah tasik yang agak besar dengan kuantiti airnya ialah tawar. Air tawar di tengah pulau kecil yang dikelilingi laut masin. Wah, Kuasa Tuhan. Tiada siapa yang boleh menduga dan boleh meniru keajaibannya. Eh, ramainya mat salleh berbikini.. Huh. cuci mata lagi.kan. ihihi. Then, selesai melawat pulau n terjun menjunam kedalam tasik, Group Island Hoping yang aku join bergerak ke satu tempat dimana burung helang berkumpul dan diberi makanan.. wah, dapat tengok Helang dekat2 okey.. didalam perjalanan, sempat la berkawan dengan mat salleh dari germany. Wah, dok senyum ja cara interaksi kami. yelah, Orang germany bukan terra sangat BI. Mcm kita ja lebih kurang. Broken. broken. dan broken. ahhaha. ada la sembang2 skit2.. tp, senyum2 ja lebih. cait.




Yeyyy.. Next pulau ke Pulau Beras Basah. Wah, pulaunya sangat cantik. Airnya biru mcm colour LUNA.. berendam sangat best. Ramai mat salleh yang berjemur. Tak ketinggalan aku. Huh. Thx y, kulit aku dah mcm African sekarang. Sunburn. Burn. Burned. Huh, Skrng proses penelupasan kulit. Menyesal tak pakai sun block awai2..Kat sini, kami diberi masa sejam untuk mandi manda sambil menikmati air laut yang masin tu. Pantainya sangat bersih. Kalau sapa2 buang sampah sesuai hati kat sana, akan didenda sebanyak RM2000.00 Ok. Lari bajet percutian kalau kena denda. *pengsan...



I LOVE LANGKAWI. harga tshirt nie bapa belas ringgit ja. Kat sana, aku just sediakan 2 helai seluar n 2 helai baju untuk dipakai masa pergi dan balik. So, shopping sakan aku di Pekan Pantai Chenang nak beli Bikini bottom. ahhaha.. baru la fefiling bercuti kan. ahhaha. Wah, riang ria aku kat sana. Rugi hampa tak p Langkawi weh. Kena try mcm2.. baru bercuti namanya.  Eh, ada sory terbubuh gambar cuci mata kat bawah nie. ahhaha. 






Selesai Island hoping. Balik bilik n tidor. Penat beb..  N sebelah malam p cuci mata kat pantai Chenang tu lagi. Yelah, memang port Mat Salleh kat situ .Sebab tu aku Check in kat situ. Senang nak cuci mata. ahahha.. 



Next day, Plan nak gi naik cable car. Wah, gayat2 berani lagi nak naik benda yang tinggi2 kan.  Tp, Cable Car diselenggara selama 2 minggu. Memang xda rezeki aku nak rasa nak menatang tu. Huh, Actually, bersyukur tak yah nak kena naik. Gayat weh.. klu tersangkut tengah2 tu, tak ke menangis.. so, just pusing2 pulau langkawi n p mencekik benda yang tak ada kat tempat kita. . mencekik dan terus mencekik..


Eh, berapa hari aku kat sana. Macam banyak hari je.. nevermindlah. ahahah. so, hari2 terakhir disana adalah time untuk shoping cekelat dan benda2 yang patut. Alah, memang itu buah tangan orang selalu bawak balik kalau becuti di langkawi kan. so, dah jadi trend.. Follow je lah. . Aku sebenarnya bukan penggemar cekelat. So, aku main tarik ja yang mana berkenan di hati. Temanya,... Biar nampak Vouge , asalkan murah . Rasanya, Wallahualam. ihihihhi




Sebenarnya, banyak lagi tempat2 yang menarik aku g kat sana. Boleh dikatakan semua aku gi tempat2 pelancongan di langkawi. kata round satu langkawi kan. Cuma tak sempat nak bergambar sebab dok excited mencuci mata. ahahah. Oklah, Cukup rasanya untuk entry kali nie. Penat dah jadi dok manaip.. Langkawi With Love.. Huh.. Sangat tenang lepas balik dari langkawi. Sampai habis kerja2 aku kat ofis nie lupa nak buat. ahahha. Kbai.. papai.. Assalamualaikum. jangan tanya aku gi ngan sapa ye. sebab ada gambar aku sorang ja atas tu. . rahsia kerajaan okey. ;)

Kawan2, jangan lupa Vote Mr. Secretary di Digi Awards ya.. Tekan sini sahaja n tekan vote. Tq weh. tolong na. ihihih..

12 comments:

Lizzie Yasmin said...

nasib baik baru langgar awan, kalau ribut petir mau nak terberak bagai dalam tue, tahan kecut perut.

zuwaidah said...

teruja tengok beg penoh dgn chocolates. I luv chocolates

IdaRaida said...

wah! nie yg terasa nk p lagi nie langkawi

Anonymous said...

aloha www.nuraizuddin.com owner found your blog via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your blog http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer most cost effective backlinks service Take care. Jason

Muhammadnuraizuddin said...

lizzie - entah la. jngan dok banyang yg bukan2 na. hihih..

zuwaidah - yaka. p la tesco ka mana2. harga lebih kurang sebenarnya. ihhi.

ida - p lah. syok woooo

yuyu Zulaikha said...

fine! datang tempat yuyu, tak bagitau! huhuhu.. selamat datang :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Naik flight gi Langkawi bleh memabukkan ke Dik?. Ishh tak jadi la Akak nk gi klu mcm ni.

Muhammadnuraizuddin said...

yuyu - actually x tau yg yuyu ada kat langkawi. xtau yg yuyu cuti semester. apa pun. langkawi memang best. uhuu

miss mirro - huhuhu. sebb saya 1st time. tp, bila nak balik. dah ok. syok woo. ihihhi

Anonymous said...

May I ask that anybody advise some other posts on this discussion subject? I mean some more detailed info... Your recommendation is going to be highly appreciated.

Dietrich Huberstrauken
http://www.bloggrid.net

Thanks a lot!

Anonymous said...

[url=http://doudouneamoncler.blogspot.com/]doudoune moncler[/url] upsrikxq [url=http://imogenemooney.blogspot.com/]doudoune moncler[/url]

Anonymous said...

[url=http://doudouneamoncler.blogspot.com/]doudoune moncler[/url] hcjfzxbw [url=http://imogenemooney.blogspot.com/]doudoune moncler[/url]

Anonymous said...

[url=http://doudouneamoncler.blogspot.com/]moncler[/url] gmazkeby [url=http://imogenemooney.blogspot.com/]doudoune moncler[/url]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...