Friday, April 6, 2012

Kelebihan tidor tengah hari kepada pengamalnya seperti aku

Assalamualaikum.

Gambar hiasan
Sebagai kakitangan kerajaan, setiap orang staf perlu untuk menyediakan petikan tazkirah mahupun cerita-cerita yang boleh dijadikan tauladan untuk dibentangkan didalam tazkirah pagi jumaah mengikut unit masing-masing dan mengikut giliran. Bila sampai giliran aku, tetiba pulak pihak Universiti ada program pagi. So, cancellah tazkirah pagi di semua unit didalam universiti. Agak frust menonggeng sebab aku dah prepared hampir seminggu untuk membuat pembentangan.

Jadi, untuk tahun 2012 nie, aku terlepas daripada memberi tazkirah. Tapi, korang yang baca blog aku nie sangat beruntung sebab aku nak share ngan korang-korang semua dulu. Yelah, kita hanya boleh merancang, tapi, tuhan yang menentukan. *tetibe.. ihihih.. So, harap bahan yang aku dah copy dari laman web yang aku sendiri dah lupa nie, dapat membantu memberi panduan ataupun tips didalam aktiviti harian kita dan diamalkan selalu untuk kesejahteraan bersama. cewah!Tidor Ditengah Hari


Tidur siang pernah dianggap sebagai salah satu tanda kemalasan. Islam menganggapnya sebagai suatu kebaikan asalkan seseorang itu tidak berlebih-lebihan dengannya. Di dalam kitab 'Misykatul Masabih' disebutkan tentang salah satu amalan sunnah yang pernah dilakukan oleh Nabi:"Tidur yang sedikit di waktu tengahari (qailulah) tidaklah keji. Rasulullah ada melakukannya." Imam Al Ghazali di dalam kitab 'Ihya Ulumuddin' telah berkata: "Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ianya membantu ibadah di malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik- baiknya ialah bangun sebelum tergelincir matahari untuk solat zohor."Islam mempunyai pandangan tertentu tentang tidur tengahari. Ia dianggap sebagai sunnah dan bukan sebagai suatu yang keji. Tidurnya hanya sekejap. Tujuannya adalah untuk kesegaran tubuh badan agar dapat dimanfaatkan untuk melaksanakan amal dan ibadah yang berkualiti. Dewasa ini, berpandukan kajian-kajian saintifik, tidur sekejap di waktu siang (day napping), terutamanya pada waktu tengahari, didapati amat berkesan untuk mempertingkatkan tenaga, tumpuan dan akhirnya produktiviti pekerja-pekerja.Baru-baru ini satu kajian 25 tahun tentang kesan tidur ke atas negara-negara industri dan pasca- industri telah mendapati bahawa "92.5% pekerja- pekerja yang berkesempatan tidur di waktu tengahari, mempunyai daya kreativiti yang lebih tinggi. Daya kemampuan mereka untuk menyelesaikan masalah juga meningkat. Semua ini pastinya meningkatkan produktiviti." (Napping News: 'Scientific Proof Confirms: Napping Enhances Worker Productivity,' from eFuse).Waktu tengahari merupakan masa yang paling sesuai untuk tidur seketika kerana sistem badan kita memang bersedia untuk memanfaatkan fasa tidur pada waktu itu. Fasa ini disebutkan sebagai 'a midafternoon quiescent phase' atau ' a secondary sleep gate.' Di antara tokoh-tokoh yang menggalakkan tidur tengahari ini ialah Dr. William A. Anthony, Ph.D. dan Camille W. Anthony, pengarang buku 'The Art of Napping at Work.' Demikian juga yang disebutkan oleh David F. Dinges dan Roger J. Broughton di dalam buku mereka 'Sleep and Alertness: Chronobiological, Behavioural and Medical Aspects of Napping.'Dr. James Maas, pakar tidur dari Cornell University juga telah merumuskan bahawa tidur di tengahari sekadar 15-20 minit sudah mencukupi untuk mengembalikan tenaga dan menjaga kesihatan. Seorang pengkaji yang lain, Donald Greeley, telah mengatakan bahawa tidur tengahari adalah bermanfaat selama mana ianya tidak melebihi satu jam. (Gail Benchener: 'Parents and Sleep Deprivation,' Family.com)Sunnah tidur tengahari yang diajarkan Nabi rupa- rupanya merupakan suatu yang amat saintifik lagi relevan pada hari ini.3 comments:

Cik tikah said...

take a nap is good to refresh out level energy :)

♥ wawawawa ♥ said...

masalahnya, kalau sy tido tgh hari..mesti 2 jam punye @__@

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal tidur tengahari… sharing is caring :) - Faedah Tidur Tengahari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...