Friday, April 6, 2012

Isu Pemakaian Tudung Yuna "African" takut jadi ikutan remaja Muslimah

Assalamualaikum..



Yuna Zarai memang seorang penyanyi yang berbakat besar dan Awesome. Seperti yang kita semua maklum, Yuna Zarai adalah artis terbaru dan dah pun bergiat aktif dan popular di peringkat Antarabangsa. Sebagai rakyat Malaysia, aku sangat berbangga kerana ada artis kita yang setaraf artis antarabangsa. Ini sangat baik dan tak mustahil ada artis malaysia yang lain akan mengikut jejak Yuna Zarai , Dato Siti Nurhaliza, Miss Nina dan ramai lagi.


Yang sedikit kecewa adalah dengan Isu pemakaian Tudung Yuna Zarai. Yes, memanglah Yuna Zarai sentiasa mengikuti perkembangan fashion dan fashion tudung yang Yuna Zarai bawakan di America lebih 'selesa' dengan peminatnya disana, tapi tudung tersebut lebih sinonim dengan African dan bukannya Malaysian. Identiti sebagai seorang Malaysian kurang ditonjolkan disana oleh Yuna Zarai. Sedih apabila membaca coment2 di youtube/Yuna Zarai mengenai isu pemakaian tudungnya. Actually, secara peribadi, aku sendiri mengiakan coment-coment tersebut.


Orang yang mengkritik tentang pemakaian tudung Yuna Zarai dikatakan KOLOT. tidak tahu perkembangan fashion dan macam-macam lagi oleh peminat "kipas susah mati" Yuna Zarai dan berbalas-balas coment yang aku sendiri .......... erm,... Memanglah better than nothing. Better daripada x pakai..better daripada yang mendedahkan aurat merata-rata, rambut perang bagai... tapi, tulah susahnya orang kita nie. Perkara baik mesti dipertikaikan.


Yuna Zarai adalah Idola remaja perempuan muslimah. Fashion tudung Yuna Zarai seperti fenomena. Inilah yang dirisaukan sekarang nie. Takut-takut Fashion tudung Yuna Zarai yang terkini menjadi ikutan para remaja muslimah kita. Biasalah, remaja kan. sikit-sikit, nak ikut fashion idola.. Habis Malaysia kelihatan macam Africa nanti.. Abis nampak tengkok yang cantik tu.. herm.. 

Aku peminat Yuna Zarai. Bukan salah seorang Hatersnya. Aku mengkagumi Yuna Zarai. Bukan Pengkritiknya. Harap Yuna dapat mengekalkan tudung Yuna yang melambak-lambak kat kedai fashion muslimah sekarang nie. Malaysian Love You Yuna Zarai. Good Luck. Sincere..


17 comments:

Bella Anabella said...

mangsa fesyen..kesian...

kak mah said...

Harap Yuna baca artikel ini,dan buat penilaian sendiri.

sYukCurz said...

aah.. rindu yuna yang lama..

Haruno Hana 하나 said...

bukan kolot, tp x sesuai la kalo bentuk dada nmpak.. leher pun aurat gak =.=

Haruno Hana 하나 said...

bukan kolot, tp x sesuai la kalo bentuk dada nmpak.. leher pun aurat gak =.=

Ana Farhana said...

em, kesederan pd dri msing2 utk berubah..

joy iman said...

yang di pertikaikan hanya tudung,mengapa tidak pakaiaan,agar kelihatan lebih malaysian,pakailah baju kurung dan kebaya selalu.

♥ wawawawa ♥ said...

sy xdk laa suka yuna..xdk jugak benci dia..


tapi sy rasa mmg tudung die nie pelik-pelik..

why don't make it simple & nice.. n menutup aurat sepenuhnya..baru boleh jadi model remaja muslimah yg betul..

wallahualam..

kinn said...

moga remaja pun tahu baik buruk nya. ehh?

happy birthday owner blog. :)

Mohd Khairi Khadzir said...

gambar 1 & 2 aku suka sbb tutup semua bhgn badan yg haram dibuka pd umum tp gmbo ke 3 tu nmpk leher... tu yg aku x setuju... hurmm ..fikir2 lah ye

Muhammadnuraizuddin said...

bella.. kan. uhhuhu..

kak mah - itulah.. lebih molek yg lama.

syukcruz - satu malaysia nak dia yg lama.. kan.

haruna - itu dah semestinya..

ana farhana - betoi.. tp, hanya cara nie je nak menegur. dah jalankan tanggungjawab..

joy iman - memang betoi tu. Dari kemunculannya, memang dia berpakaian dan berfesyen seperti itu. tapi, tidak pada tudungnya.

wawa - lain orang, lain citarasa.. tp, pakai tudung bawal simple kan.ihih..

kin - itulah..tp, kelmarin aku g ke melaca, dah jumpa remaja pompuan yang dah berserkup pala mcm tu.hahahah

khairi - kan.. aku pun..

cik najihah said...

rasenye lebih elok kalau tudung die yg dulu

cik pieja hut said...

biarlah berfesyen selagi fesyen itu tak mendedahkan aurat kaum wanita .

Muhammadnuraizuddin said...

najihah - kan. lagi manis dan cantik kan..

cik pieja - itulah. aku sokong.

azzahoney said...

dulu minat dia. skrg minat lagu dy je. miss the old yuna. hmm

hisyamuddin aizudin said...

Orang di america tidak begitu *receptive* kepada concept hijab sebabkan islamophobia. Because of this she has to try to wear something different. Lagipun, dia tak melangar undang undang islam dah bagus tu. Kalau kita banding kan artis artis malaysia lain, yang mana sudah 'breakthrough' to overseas market, mereka tidak memakai hijab langsung.

hisyamuddin aizudin said...

Orang di america tidak begitu *receptive* kepada concept hijab sebabkan islamophobia. Because of this she has to try to wear something different. Lagipun, dia tak melangar undang undang islam dah bagus tu. Kalau kita banding kan artis artis malaysia lain, yang mana sudah 'breakthrough' to overseas market, mereka tidak memakai hijab langsung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...