Thursday, April 5, 2012

Dibuli dengan kata-kata. Itulah cara anda dibuli ketika kecil

Assalamuaalikum.

BULI DENGAN MELEMPARKAN KATA-KATA. Itulah caranya ketika kita kecil-kecil dulu. membuli dan dibuli hanya dengan kata-kata atau pun ejekan. Bila difikirkan balik masa dewasa nie, kelakar pun ada kan. Yelah, hanya dengan kata-kata, kita sudahpun dianggap dibuli.

Teringat ketika kecil dulu, aku pernah tumbuk muka kawan sekelas aku hanya kerana dia mengejek dan ketawakan aku ketika darjah 4. Pecah bibir Beb. ahahah. Mencari nahas dengan aku. Dalam kebengangan yang melanda, perasaan takut tu still ada. Kelam kabut aku cari tissue n kasi kat dia n siap bisik-bisik minta maaf n pesan JANGAN BAGI TAU MAK HG.. Lol..

dalam dok menaip nie, banyak pulak idea n kenangan-kenangan masa sekolah dulu. Dulu, kes report mereport kat cikgu nie dah dianggap normal. Bila cikgu dah kluar kelas, kompom macam tongkang pecah kelas. Lompat sana lompat sini. Ejek sana. Ejek sini. Bila aku diejek, sampai tahap dewa tak leh tahan, aku report kat ustazah kelas sebelah. Ingat lagi word yang aku kluarkan. Ustazah~ Abu kata saya gemok. Herm, yang si ustazah tu memang bagus lah. Boleh pulak dia p marah si abu dalam kelas masa tu. Sanggup tinggal kelas dia kejap tu. huh.. kenangan beb.

Aku mengaku kat sini, yang aku slalu dibuli dengan kata-kata masa kecik dulu. Yelah, budak bulat comey macam aku nie, sapa tak jeles n geram kan?. ahhaha. *meluat .. asyik dibuli n diejek ja. kadang2 feydup. kadang-kadang buat tak hirau. Kadang-kadang merepot kat cikgu. Itulah aku masa kecik dulu. Tapi, kalau sekarang orang dok ejek aku, just cakap "Talk to the hand bitch".. hahah.

Betullah kata orang. Benda yang paling tajam n merbahaya skali adalah Kata-kata. Dengan kata-kata, orang boleh membenci kita. orang boleh menyukai kita n orang boleh menghormati kita. Fikirlah sebelum berkata-kata supaya kita sentiasa disenangi oleh orang sekeliling. Wallahualam...


Pesanan...
Bufday aku lagi 2 hari ok... 7 April.. Doakan aku supaya murah rezeki dan hidup diberkati Allah ye. Insyallah..

Pesanan : 

14 comments:

[k]o{q}i[n] said...

bila Lat meluahkan perasaan... aishh...

Muhammadnuraizuddin said...

ayie - ahaha. biasalah. blog kan. ihihih

cik pieja hut said...

ejek name bapak tuh yg paling popular dulu kan ? sampai sekarang ingt budak tuh , jage kau budak , aku jumpe kau . aku ejek kau lagi . haaa

btw selamat hari jadi din , semoge dimurahkan rezeki hendaknye

Syuk Ry said...

wah best lah bufday nk dkt dh.. :D

Alia Nasir said...

birthday boy :)

Muhammadnuraizuddin said...

pieja - tau takpa.. aku pun dok taram budak yg slalu dok ejek nama abah aku.. ahaha..

syuk - ihihi. best kan. ihihh..

alia - ihihhi... xsabar nak sambut nie. ihihih..

syira syah said...

ejek nama bapak n atok lagi la boleh hangin satu badan. huuu

Muhammadnuraizuddin said...

syira - tp, skrng, dah x rasa apa kan.ahaha. wat bodo je lah kan.ihiihih

Amirah Jafri said...

Fuhhhh dasyat + kelakar bila part dah pukul lepastu ambil tissue the bisik kat dia ..hahaha

aneff.marhfiz said...

saya selalu kena buli . saya ok .


neway , for ur upcoming bday . semoga dimurahkan rezeki Allah :) dan berjaya dunia akhirat ya encik ! :D

Anonymous said...

kadang2 kita x berniat tuk mengeluarkan kata2 yg boleh di anggap 'buli'....biasala manusia..kadang2 alpa bila dh berkata-kata...

Muhammadnuraizuddin said...

amirah - ahaha. masa bebudak dulu. apa la yg kita leh pkir sangtkan.ihihi

aneff - tq so much bro.ihih.

anonymous - betoi tu, sama2 la perbaiki

Misz Wati said...

Slm mr sec, nice sharing la. Mohon share ye. T kasih.

Muhammadnuraizuddin said...

silakan.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...