Thursday, June 16, 2011

Interview Kerajaan Seperti Tak Adil

Assalamualaikum..



Apabila seseorang dapat kerja dengan gov, mesti suma orang jelous. Begitu jugak aku.. Kwan aku dah ramai yang masuk kerja dengan gov. Tapi, aku masih terkontang kanting di sini mencari halatuju. Pada selasa yang lepas, aku menghadiri satu intervw di Ipoh bagi jawatan Setiausaha Pejabat N27.. Bunyi macam best kan..?

Ketika aku menunggu giliran untuk ditemuduga, aku terlihat bagitu ramai calon-calon untuk ditemuduga bagi jawatan itu. Kesemuanya perempuan. Aku sorang je terselit kumbang di sana. Yelah, jawtan SU kan... Aku pun sebab memang berkelulusan Dip Kesetiausahaan. Ketika tiba giliran aku, aku mengetuk pintu bilik temuduga dan terdapat 2 orang dato' sedang menunggu. Fuh, cuak memang tak ingat.

Setelah ditemuduga, aku berasa yang temuduga kali ini amatlah mengecewakan. Aku rasakan seperti ini bukan satu temuduga, tetapi, lebih kepada sembang pagi. 

*Awak muda lagi, awak boleh pergi lebih jauh dari jawatan ini..
*Awak kena fikir masa depan awak..
*Saya tak rasa awak sesuai dengan jawatan ini.

inilah sttment yang boleh dianggap sebagai pandangan panel2. Haish, Korang fkir tak apa yang aku fikir.? This is my career. aku habiskan masa 2 tahun untuk belajar jurusan nie. Lagi pun, aku dah ada pengalaman hampir setahun sebagai junior secretary. So, Adakah anda semua fikir sttment ini Wajar kepada aku???..aku malas nak mengulas panjang.. Nanti, lagi aku berapi. Yelah, beratus2 aku habis duit semata-mata nak attend intervw tu.. Gaya meraka bercakap seperti meraka ada calon mereka sendiri..Wallahualam.. If ye pun, tak yah la nampak sangat tak nak amik orang bekerja. Tunjuk la skit minat kepada calon yang datang intervw.. *sigh

Ada calon sebelum aku kluar dari bilik temuduga dengan menghempas pintu, mengeluh dan sebagainya.. Adakah perkara ini patut???.. Serius, untuk masa ini, aku takkan berharap lagi untuk menjadi kakitangan kerajaan. If ada rezeki, aku akan melanjutkan pelajaran. Amin.

P/S : Tak kisah la kerja jual goreng pisang, mahupun jual besi buruk,.. Janji rezeki yang kita cari halal dan Jauh dari segala penyelewengan dan juga ketidakadilan. Selamat beramal, Wslm.

28 comments:

[k]o{q}i[n] said...

kompem la dato2 tu nk cari gundik...

Muhammadnuraizuddin said...

koqin = kompom la..ahahha

ira mohd said...

mmg tak patot ar ckp cmtu. haihh. sabor jelaa bro. nnt ade laa rezeki tu ;)

Norasiah Nasir said...

ermm..mesti dato tu tgh tunggu turn ank sedara mai interview atau ank mak ngah.mak long..kak teh..kak cik..aku dah biasa situasi mcm tu...buat interview sekadar nk ttp mata..buang masa kita kan..aku mmg hangen..

cuba lagi...InsyaAllah ada rezeki..

*alamak terlebih emo plak..

Isteri Encek Bard said...

erkk sekarang nie dah ramai gak elalki yg jadi su tau

Muhammadnuraizuddin said...

ira = tengh sabor la ni..uhuhu

norasiah = aku pun rasa mcm tu la..ahah..

isteri encek bard = memg ramai..tp, kenapa pandangan mereka mcmtu..ahsih.

efa said...

aku pun rsa cmtu mcm tak adil ja tau baik tak yah buat terbiu adess sabar ja la,tak pa bukan rezeki kt situ cari lain mybe tmpt lain ada sabar errk

KuNanGKuNanG said...

sy pn penah gak gi interview tuk kerja ngan kerajaan negeri, sy masa tu minta jwtn kerani je tp kene menaip la, pe lah.leceh btl.skrg sy kerje ngan swasta. temuduga sgt la sng dan walaupun jurusan masa sy blaja dulu xberkenaan langsung ngan keje yg sy mintak, sy ttp dapat keje2. alhamdulillah diorg training kite sampai kite btl2 pandai. kadang2 semua ni bergantung pada rezki jg kan...:)

Muhammadnuraizuddin said...

efa = itulah... insyaallah..

kunangkunang = betoi tu.

reezluv said...

mesti nak amek yg dahi licin2..yang boleh dibuat keluar sana sini..best la tambah2 yang gebu2..hehee..

lau laki nak wat ape katanya..tu sebab ayat backupnya gitu...ngeh3..

Muhammadnuraizuddin said...

reezluv = ahaha.. betoi jugak tu...hahakahkaha

Airiel said...

Aku x pernah lagi gagal temuduga.. leh jumpa kalo nak petua..

Muhammadnuraizuddin said...

airiel = bapa banyak temuduga hg p.. :")

Nurul Amira said...

kalau i pon i marah . . xpatut btol kan . skang ni i x mngharap pon nk dpt keje krjaan ke x , krajaan mmg hampeh

My MiRa said...

sabar dont give up..doa banayk2 ..insyaallah allah akan bantu ....maybe tuhan just nak uji..sabar ye....i know you will get a good job one day insyaallah

s e p u l u h - p e r - s e p u l u h : said...

diorang memang sengaja tanye kite cam tuh - sebab dalam gov nieh macam3 perangai ade - so interviewer tuh nak tengok le kite ni tahan ke idak dengan soklan cenggituh - lain kali jawab jerk dengan penuh confident even though kite rase soklan tuh memang sengal gilers ! haha . . . tu pandangan aku la kan . . =)

Muhammadnuraizuddin said...

amira = takpe..mungkin rezeki di tempat lain..

mira - insyallah.amin..

10 / 10 = mungkin juga..memg aku jawab dengn konfident..but, bila aku bukak mulut, cepat2 dia potong..apekah itu???

logorithm said...

Actually diorang nampak potensi yang lebih besar dalam diri Din, itu sebab diorang cakap camtuh. Diorang pikir Din akan lebih berjaya kalau bekerja di sektor swasta.

I can say this because I've experienced this myself. I pernah gi interbiu kerajaan jugak. Diorang cakap benda yang sama. Diorang kata I 'over-qualified'.

Taksah bersedih. It's a good thing.

Peace.

Muhammadnuraizuddin said...

john = i tak sure la maksud mereka apa..tp, harap seprti yg u cakpkan la..but, i still nak kerja gov.. sebb i rasa itu yg terbaik...

*i tak sedih la.. ihihih

oja_alia said...

=((,,sabar tau..sabar..pasti ade rezeki nanti!!
takyah layan org cm tu..

munira sajuti said...

din, aku rase jawatan dibuka untuk setiausaha panel2 tu. biasa camtu laa. tapi sabaq naa. sambung blajaq pun okayy pe kan ? :)

hawiz said...

hurmm..betol gak tu..

n!cK said...

sabo dinn...ade hikmah disebaliknye 2..(ayat sedapkan aty)keh3=.='..tapi tak ptt la die wat g2...hurmmm..

Muhammadnuraizuddin said...

oja = insyallah..uhuhu

munira = aku sabaq la nie..ihi..

hawiz = :")

nick = amboi2... gelakkan aku la tu..hahaa..

Razil Tahir said...

bab keje nie mmg byk politik nya...
hm.. ade rezeki ade la...

smbung study is a good choice! good luck!! :)

Muhammadnuraizuddin said...

razil = ada rezeki, aku sambung degree..insyallah..tq ya.

amni alisha said...

Dh pernah kena iv gomen mcm ni. Penat hafal kabinet, isu semasa sume tapi sembang panjang gila ckp tak patut ada professional cert end up kerja admin. Admin2 pn gred41 sape tak nak. Aku dh puas kot kerja auditor kt private. Mcm2 la.. Private drive the nation la yada2 xnk bg ckp jela hergh

Muhammadnuraizuddin said...

amni = sabar2. uhuhuu. xpelah, secara positif, anggap takde rezeki. Allah ialah sebaik-baik perancang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...