Thursday, June 9, 2011

Hentaman Ke-dua dari Fan Gambit Saifullah.. Tenangnya...

Assalamualaikum..

click pada gambar untuk membaca dengan lebih jelas..

1) Beb, ko bukan blogger kan? so, janganlah terlalu mudah nak menilai mengenai berblogging nie..plis, Mengenai isu bro gambit, ko tengok sendiri statusnya.. ko tau kan yg dia adalah public figure.. Terkenal,..dan bila dia membuat sttment mcm tu, sah2 la senang tersebar.. Memang kat malaysia nie ada berpuluh ribu blogger..Memang yang tak terlibat tak payah nak amik port.. But, ko tengok, Impak dari sttment gambit tu.. telah memanggil blogger2 untuk menulis mengenainya.. INi kerana sttment yang dikeluarkan itu dibuat tanpa berfikir kesannya... am i right??? so, ko nak perlekehkan blogger2 yang menyibuk hal nie pun tak adil sebenarnya.. INi hak kami sebagai penulis.. Nak tiru wartawan ke, nak publisity ke, itu hak blogger itu sendiri. At least, blogger tersebut ada sesuatu dari anonymous yg berfikiran negatif dan hanya pandai downkan orang lain serta takut menyembunyikan identiti ketika mengutarakan ketidakpuasan hati.. bagai membaling batu, tetapi, tangan disorok~  

2) pasal judge2 orang nie.. Adakah aku pernah kluarkan sttment nak judge orang lain??? adakah??? ko cari tengok..if ada, tolong printscreen n pls show kat public.. look, skrang, sapa judge sapa sekarang..ko kata aku tak terurus..Itu sttment nak judge aku jugak kan??? n aku menganggap yang ko kata "ko wat maksiat kat blakang senyap2" pun sebagai sttment judge diri aku.. Siapakah Kau.??? Kenalan rapat ku??? tolonglah, habis tu, ko nak kecoh2 kata aku judge orang lain, ko tak judge aku..??? TERANG2 BEB ko judge aku... so, ko nie jenis yang keberapa pulak mengikut klasifikasi yang ko utarakan kat sini tadi..???? Pls..hentikan berkata-kata dengan cermin. Sebenarnya, sttment yang ko utarakan itu hanya untuk menjatuhkan orang lain. Adakah ianya suci debu sebagaimana ko cuba palingkan kepada aku??? Mengenai isu gambit, aku sesekali tidak pernah nak judge dia, nak menhina dia, nak memaki dia.. aku cuma menyampaikan apa yang tidak puas hati... sehabis kias aku mengulas perkara tersebut.. Tetapi, lain pulak yang ko mengerti.. ko kata aku nak judge, menghina dan sebagainya.. Ko teliti tak apa msg yang ingin disampaikan??? 

3) "This is for the bloggers out there yg takde keje dok online 24jam takde masa dpn mengumpat sal hal org lain je."...dengan sttment nie, ko bukan boleh menimbulkan kemarahan aku sahja, tetapi blogger lain yang diluar sana..Adakah anda profesional didalam kritikan??? adakah anda memikirkan perasaan orang lain.. Adakah ko dah cukup sempurna nak buat andaian yang seakan2 menghina blogger2??? Ko tahu tak kebanyakan blogger2 ini bukan sebarangan orang.. ko tengok, blog ohbulan, beautifulnara dan sebagainya.. Ko nak kata mereka2 nie tiada masa depan sebb bercerita mengenai hal2 artis sahaja???? ko tahu menahu tak mengenai blogger nie??? ko fikir tak benda nie...pls.. skrng nie, siapa yang cuba nak membuat andaian yang bukan2..  JIka diteliti, sttment ko lebih kurang pemilik isu hangat ini. Melontarkan sttment tanpa memikirkan kesan masa panjang.. effect2 yang akan wujud dari kata2 anda..Kemungkinan besar ia akan menjadi isu dikalangan blogger kelak.. Anda cuba backup Bro Gambit, tetapi, ko seperti memanjangkan perkara ini. Blogger hanya menulis ketika situasi, tetapi, orang2 mcm ko lah yang memanjangkan perkara ini. Setuju tak? cuba fikir-fikirkan sejenak...

Aku memang tidak layak menilai orang lain.. aku tak pernah menggunakan medium menulis ini sebagai menilai seseorang.. Pls, tengok balik entry2 aku sebelum ini... Aku tak pernah kata seseorang itu tak bagus, mencemar maruah negara,  dan sebagainya.. NEVER!..cuma aku mengambil petikan2 dijadikan sebagai attachment didalam sesebuah entry aku..Walaupun aku tidak professional didalam penulisan, Tetapi aku cuba membaikinya dari masa ke semasa. Aku juga sehabis baik untuk menjaga hati orang lain didalam penulisan aku.. Adakah anda peka terhadapnya??? cara seseorang blogger itu berbeza2.. Jika ko seorang penulis blog, even blog peribadi,ko mesti ada target yang tersendiri. Begitu juga aku... "Yg ko siap promte blog kat page gambit tu kelakar la weh. Tlg ah" ... ihihi.. ko tengok berapa ramai fan2 Gambit tidak tahu hal sebenar.. Jika fannya masuk ke page Bro Gambit, mesti mereka tertanya mengapa artis pujaan mereka dimaki hamun. Sekiranya fan dia stay di page itu selama 5 minit dan tiada alternative untuk mencari fakta2 yang sebenar, mungkin pandangan terhadap bro gambit bertukar automatik ke negatif..kerana terpengaruh dengan status2 disana..let say, jika ada artikel2 yang di sertakan di page bliau, mungkin sedikit sebanyak fannya mengetahu punca dan perkembangannya.. kan? So, jika fannya backup beliau, tidaklah hanya membuta tuli membalas tomahan dengan memaki2 balik kepada mereka2 yang tidak berpuas hati disana.. kan? So,~~ ko fikirlah sendiri.

"orang yang tegur dengan cara yang betol dan sedar diri sendiri hina tidak layak menilai orang" memg aku setuju dengan sttment ko nie.. But,  Menegur orang melakukan sesuatu yang hina sedangkan si penegur hina tiada salahnya. Bagi aku, itu adalah perkara yang murni. Ini kerana si penegur tidak mahu orang lain mengikut jejaknya. Kerana penyesalan mendatanginya. Adakah itu salah??? tetapi, bab menilai sebenarnya tak selari dengan intipati2 didalam entry aku sebelum ini. right??? sekali lagi aku tegaskan disini bahawa aku tidak menggunakan penulisan sebagai medium untuk menilai orang... harap anda dapat memahaminya kerana ayat yang digunakan hanyalah ayat simple..ok.. :) *tiba-tiba terfikir, Mengapa ko begitu beria???

P/S : Jika bercakap dengan cermin, inilah jadinya... cuba menyampaikan sesuatu, tetapi terang-terang merosakkannya.. Plis, Sebelum membuat sesuatu, atau pun menulis, lebih moleh untuk berfikir dahulu. Kini, bukan sebelum bercakap sahaja perlu berfikir, tetapi, didalam apa juga niat yang hendak dilakukan perlu memikirkan kesan yang bakal timbul.. Aku tidak sempurna.. Kau juga begitu. Kerana kita manusia biasa. Aku bukan nak bergaduh mahupun berdebat dengan anda, tetapi, hanya mahu merungkai sttment yang dilemparkan.. Setiap manusia perlu bermaaf maafan.. Jika diruntuhkan institusi persaudaraan, amatlah malang orang itu.. Aku memohon 10 jari meminta maaf jika terkasar bahasa dengan anda "anonymous", Abang Gambit Saifullah, dan suma readers yang terasa atau terguris dek penulisan aku ini. Aku tidak berniat untuk memburukkan sesiapa, Tetapi hanya ingin berkongsi... harap "anonymous" ini berpuas hati diatas pejelasan yang dilakukan.. Moga allah Mengasihi kita semua.. Selamat beramal, Wslm.

*maaf, terpanjang... :")

34 comments:

Ila Mhd Noor said...

entah-entah gambit sendiri yang post comment tu.. errkkk artis yang xsemenggah camtu..

nur amalina athman said...

entry yg bagus..

Anonymous said...

bingai mna yg komen gtuh??? xde akal!!! seorg penghafaz al-quran (semua org kenal, ayh jalaluddin hassan)~ dia sndri bg nasihat. . . wah!! org cmnih jnis xde iman nih~~ jln lyn sgt bro. . otak klu selalu tgk dunia artis, mmg gtuh. artis berpeluk laki pompuan pn dia bleh kata NO HAL. mmg jnis nk kena penerajang org ramai.

Muhammadnuraizuddin said...

LLa : wallahualam... :")

amalina = hanya menyampaikan apa yg terbuku dihati..tq.. :)

anonymous = entahla... harap kita amik sebagai iktibar..

NuReLLe said...

da ah din.jgn dilyan org2 mcm ni..lagi dilyn..lagi tak betul otak dia nnt..buat dekk je..xyah susah2 nak explain..lama-lama..stop lah dia..semua org tau sape betul sape sape salah..org2 mcm tu je rasa dorg tu betul sgt..eh..terpanjang pulak..hakhakhak..:D

ijam ismail said...

aq rse kan..baik xyah pnjgkan lg hal ni bro...yg dpt name si gambit 2..just stop it..!
artis xdenye nk dgr kta ko der..
biar j bnde ni berlalu..jnji ko da wat bhgian ko kan..

Amna.Qadeeja said...

eleh berlagak anon bolehla nk maki hamun orang.. tkut jd dri sndri ler tuh..

byk2 sabar eh,jgn d layan sgt chill k :)

Muhammadnuraizuddin said...

yani = itulah.. aku dah tak laret nak melayan..video2 pun banyak yg tak diedit lagi..ahaha..

ijam = betoi juga.... ini kali terakhir aku tulis entry pasal bro Gambit tu..lepas nie nak tulis pasal ko pulak lah..ihihih..tq beb..

amna = itulah..maleh nak layan dah..ihihih...tq ya.

Anonymous said...

gambit terbaek!!! cam xmen

zikeryhassan said...

dah la din. lepas ni kalau ada lagi org2 yg mcm tu komen. kau tak yah ambek pusing. makin di layan makin berpanjangan nanti. biar masa yang tentukan mana benar mana salah.

Fayy Azmi said...

P E R F E C T entry .haha .LENGKAP dengan semua pertanyaan dia, memang penjelasan yang tbaik weyy :)

azrijohan said...

pehhh,berdarah mate bace nihhh...macam novel

ijam ismail said...

hahaha...
cecite2...=P

maisarah sarah said...

wah dia kata bloggers xde masa dpn la.sangat manis kata2 nya itu.hahaha

tapi mcm xmustahil je tuan empunya tu adalah mr g.hehehe....sbb mmg back up baik punya tu.hehehe

pape pun juz be peace no war orait ^_^

fara_farez89 said...

sesungguhnya Allah bersama2 org yg sbr...be strong my fwen

Muhammadnuraizuddin said...

anonymous = ihihi..memg sangat terbaik..ihih

zikeryhasan = itulah..maleh dah nak layan..lagi pun, dia sorng ja anonymous yg backup Bro Gambit lebih2.. entah2........tet.~

fayy azmi = takut nnti, dia dok persoalkan lagi..ahahah..kasi dia betoi2 paham.

azrijohan = amboi2..perli la tu..ahaha..aku terbuat novel la pulak..terpanjang sudeh...ihih

ijam = amboi2..ihihihih..

maisarah = itulah..mcm tak mustahil kan..ahaha.. kebanyakan blogger2 nie berpendidikan tinggi kan..?..betoi tak.. adakah masa ddepan dia terlalu cerah..hahahah

fara = itulah..saborjelah..

hqfizulhqkim said...

beria2 benor si anon tu. best r entry ni! hambek kaw anonymous!

Anonymous said...

sabaq din.. sabaq.. yg benar ttap benar.. yang salah go to HE** .. hehehehe

Muhammadnuraizuddin said...

hqfizul = ihihi..biarlah kat dia..lepas nie, maleh dah nak puduli...ahahha

anonymous = ihihih..itulah.. takpa..saborje lah.

Norasiah Nasir said...

aisyeh..kata berfikiran terbuka kan..erm..apsal dia nk melenting..melainkan diri dia sendiri mybe la...lgpun aku mmg x suka si gambit..bkn best sgt lakonan dia..msa dia di interview dgn skuad melodi..jwpan berlagak habis..

simanis said...

tu nama dia x ikhlas...
dah buat benda tak elok, bila ditegur melenting pulak!

Gambit ke gambir ke nama dia...pi masuk utan duk sorang2...

p/s : saya dah lama follow rupanya...

HeziqaMushadadLee said...

din.rilek jeh..ade ke blogger tuh takde mse depan?hampeh sungguh komen kaw anon..

Muhammadnuraizuddin said...

norasiah = itulah.. nak wat mcm mana.. dia memg jenis mcm tu..

simanis = amboi..marah sungguh..iih

heziqa = aku rilex je..dia tak tau apa2 pasal blogger..main ckp ikut sedap je..

Nay said...

satu hentaman demi hentaman kau kena .. cool weyh .. dia tak rasa pe kita rasa :)

Muhammadnuraizuddin said...

nay = takpe..aku cool je nie..ihihi.

Nuar El-Ummar said...

lepak2 sni bro..^^)

Auni Amauni said...

huh~

mmg sebuah entry membina buat bro anom tuh.. :)

semoga kita semua berada dlm limpahan rahmat Allah sentiasa dan tidak lari dari jalan-Nya~

:) :) :)

Muhammadnuraizuddin said...

nuar el-ummar = ihih.lepak lah.buat mcm rumah sendiri..

auni = uhuhu.. insyallah..

Miss Anis said...

sabo jew....org xde akal mcm tu la....

Muhammadnuraizuddin said...

Miss anis = sabo jelah..huhuhu

maisarah sarah said...

yup blogger mmg pndai2..kalo x org xkan bca blog and follow blog diaorg..

maybe yg kata blogger xde masa dpn tu dia kerabunan kot.hehehe

^_^LyNn^_^ said...

WATCHHAAA sama org tu..adtoiii

Muhammadnuraizuddin said...

maisarah = uhuhu... buknlah smuanya pandai..aku ngaku aku tak pandai..tp, cara yg dia sampaikan terlalu kasar..

lynn = uhuhu..

maisarah sarah said...

yeke..hehehe.rasanya suma pndai2 cuma xtau kat mana kepandaian dia tu.hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...