Thursday, May 26, 2011

Baru aku tahu begedil tu bukan kuih

Assalamualaikum ...

Apa khabar semua.. Entry kali ini, aku nak berkongsi kisah aku mula-mengijakkan kaki di tanah Sabak Bernam.. 3 tahun yang lalu, aku mendapat tawaran untuk sambung belajar di Politeknik di sana didalam kursus Diploma Sains Kesetiausahaan. Serius, aku tidak pernah tinggal luar dari perak sebelum ini. Dan ini adalah pertama kali aku merantau kluar dari Taiping yang tercinta..ihhihih




Mesti hampa suma tahu, Apabila hampa memulakan pembelajaran ditempat baru, Minggu suai kenal tak asing lagi buat hampa kan?. Begitu jugak aku.. Aku memulakan pembelajaran di sana dengan sesi suai kenal selama 1 minggu. Nak dijadikan cerita, ketika kami berada didalam minggu suai kenal, kami akan diberi makanan percuma yang telah disediakan oleh pihak Politeknik. Apabila tiba masa untuk lunch, Aku pun beratur dibelakang kawan-baru ku ketika itu.

Setibanya giliran aku untuk mengambil makanan, makcik2 yang menjaga katering ramah mempelawa makanan-makanan di situ. Seingat aku, sejenis makanan pun aku tak tolak.. Maklumlah, minggu suai kenal,.. Nak makan pun kene ikut jadual..ihihih.. Ketika itu, aku tidak kenal sesiapa kecuali room mate. Seperti sedia maklum , aku kan satu-satunya lelaki untuk course Setiausaha di situ.. ahhaha. If hampa nak tau kenapa aku masuk course nie, nntikan entry yg akan datang ok... pfft!!!~

Okey, sambung balik cerita...Ketika kami kusyuk menjamah makanan, tiba2 seorang dari room mate aku bersuara...."Aizuddin, Ko tak makan begedil tu ke?..

"makan...last2 jap gi makan lah.." aku slumber menjawab sambil menyambung suapan. Yang peliknya, aku melihat gelagat meraka amat lucu. Yelah, Menyulam kuih tersebut dengan nasi.. Amat pelik. Seumur hidup aku, ini kali pertama aku lihat orang mkan mcm tu.. aku bertambah pelik sebb kebanyakan orang keliling yang mengambil begedil tersebut makan seperti meraka2 nie.. Haish.. pelik sungguh..

"Puish!!!!!!!!!!!! Tak sedap langsung CUCUR BADAK nie.. Tak rasa apa.. Inti pun tarak.. Kedekut tol !!

"Asal ngan ko nie Aizuddin" salah seorang dari mereka bersuara lagi.. Yang lain hanya memandang kehairanan..  Yelah, Tiba2 tengah mengunyah begedil, tp, nak complaint kata tak sedap..ahahah. Bagi  dorang begedil tu dah cukup sedap dah tu... Sebab, aku tengok depa mkan sangat berselera.. Macam makan MCD la pulak..

Sebenarnya, Begedil yang dimakan telah dianggap aku sebagai CUCUR BADAK.. That Y aku makan last2.. Yelah, mana ada orang makn kuih bersulam dengan nasi kan?hahaha.. Sebelum ini, aku tak pernah jumpa begedil, apatah lagi memakannya. Fuh, Begedil dengan Cucur badan lain rupanya. Harap rupa paras je serupa.. Bezanya, pada rasa dan begedil takde inti..ahhaha..Ketika kejadian, aku memang malu beb.. Sebab kuno ya amat. Begedil pun tak tahu makn macm mana..

Yang membuat aku berkobar2 menulis entry ini sebab aku ternampak orang mkn begedil tadi..ihhih.. Even mak aku pun pernah tertipu dengan begedil nie tau!.. Masa mak aku melawat aku di Hostel Politeknik, mak aku pergi membeli kuih buat makan petang... Last2, mak aku pun terbeli begedil.. Sebab beranggapan begedil sebagai CUCUR BADAK..ahhaah..Apa lagi, tak makan la kami 2 beranak benda tu.. Abah aku yang habiskan begedil tu.. ihihi.. Sampai sekarang aku tak pandai nak mkn begedil seperti orang lain..kesian~

P/S : Malaysia kaya dengan makanan-makanan daripada pelbagai kaum.. So, jom cuba makanan yang asing bagi kita yang ada di sini.. ihihihih.. Selamat Beramal, Wslm.  :")

32 comments:

pearl jade said...

faveret akk ni..hehehe
sggup beli kentang byk2 nk buat sndr
beli kt kedai x puas makan...huhu
buat sndr buat gedabak gile..hehe

kalo die bukan kuih,dia ape ek?
huhu

cik_zetty said...

hehehe kelakar laa aizudin nie, takpe..dari tau dah jadi tau...satu kemajuan heee

samerlaa kite, tak suke makan begedil, tak reti makan begedil tu huhu

Hanim Mahali said...

Tak mampu komen apa-apa sebab tengah gelak berguling-guling.... LOL

Muhammadnuraizuddin said...

kak pearljade = ihihih.. yaka..wah, semangat..ihihi..entahla.. susah nak klasifikasikan sebagai apa.. dlm begedil ada daging..mungkin lauk kot..tp, dah ada kentang la pulak.. itu dah mcm sayur..ihihi

cik zetty = ihihih... itulah..dari tak tau, dah tau.ihihih.. lepas nie, nak cerita pasal tempe pulak..hahah..itu pun tak tau sebenarnya sebelum ni..ihih

hanim = ahaha.. cait...tak baik tau.

Nay said...

selamat ni tahu pun .. still makan cara sama .. last2 baru makan .. hahaha

NURUL AINI NORAZMAN said...

ape daaaa,.~~ hahahaa
tapi kawan aini ramai aw yg tak tahu begedil ni apa,.

Muhammadnuraizuddin said...

nay = ihihih... yaka..tp, orng mkn bersulam nasi..dah mkn ayam la pulak..ihihih

KhAiReDzAiMy said...

Begedil nie.. biasanya mkanan org jawa... kalo makan mee sop kat jb... kalo x ada bgedil... x lngkap mee sop nie...

Best tu...
rugi baru tau... hu.. hu...

shandye. said...

begedil ayam sedap buat lauk. especially masa berbuka puasa...

p/s: tolong singgah ke link ni [Nikon Extra Ordinary Angles] & tekan 'LIKE' buleh tak? thanks in advance!

amirashrafizam said...

nice one...try ar mkn bergedil ngn air teh...sdap kot....

Zinnirah Humaira said...

nyum nyum..my favorite. heeeee :)

JayBon said...

hahaaa.
mcm ni. mmg mula2 perot xley terima..
i sukaaa gila mkn begedil. \
tp mkn byk2 xley gak, bila terkentut, bauuuuuu... boleh memengsankan stu rumah. hihi.

begedil lg sdp mkn dgn bihun/mee sup. /soto..
lg best begedil tu mix ngn daging~~

zikeryhassan said...

aku nak gelak kan kau je.

muhahahahahahahahahaha.

okey dah :P

Eyda Syahida said...

bess kottt begedil. tp xpenah mkn ngn nsi.. kalo ngn bihun sup penahlaa.. :)

Anonymous said...

lawoks tul ang din.. hahahha anyway biasalakan.. aku pown kalo xnah makan mende tu time kecik ttu aku tibai kata begedil tu kueh gak.. hehehe cume cara ang crita mmg klakaq la.. hahhaha ang xsuke bergedil tu din.. sedap pe... em din.. time msk aku dah start makan sendiri, xde makan free2.. sbb sem lepas2 byk komplain.. ang kowt yg duki komplain.. last2 time aku msk xdpt makan free dah... ang la nie.. hahahhahah xpa2.. nanti aku nak paksa ang makan burgerdil tu.. hahahah tggu ang balik nanti.. hahahhaha

Psis @ Tepeng

n!cK said...

ahahha..aku pon xtau bergedil 2 ape...woowoo=.='

Muhammadnuraizuddin said...

khairedzaimy = fuh, ngn sup pun ada orng makan..lagi tak pernah tengok..uhuhu

shande = ihihi...yaka.. sebb ada ayam..itu yg sedap..ihii..dah like dah..

amirashafizam = fuh, ngn air teh.. tak pernah tengok pun..uhuhuhu..

zinnirah = yum2...ihihi..

Jbon = ahhaa..mcm mkn durian jugak ke effect bila kontot..akhakhakha

zikeryhassan = oit, hg tak baik sungguh..cait..

eyda = bukn slalu orng mkn dengn nasi ke??//

izat = ahaha..oit, aku tak pernah complaint tau..sentiasa bersyukur..uhuu..

n!ck = ihihi..ornag kelantan tahu budu je.. ihihi.. budu pun aku tak makan tau..adoy..ihihih

[k]o{q}i[n] said...

kalo ko nak tau, nnti jmp aku terangkan begedil ni ape.. ok.. bidang aku ni...muahahahaha... tu la, len kali tanye.. aku ni amik food, kalo ko nak tau ape2, tanye je k..

Joey said...

wakakakaka...


cucur badak katenyer... :)

Muhammadnuraizuddin said...

koqin = ahaha..oit2.. nnti, ajar aku makanan bangladesh..aku nak gi melancong sana..ihih

joey - ahaha..rupa parasnya sama..

shida anwar said...

baca sambil tutup mulut ngan tangan takut org nampah sengih sorg depan pc...hahahhahaa

Puteri Iqa Izyan said...

hahaha. boleh pulak tertukar dgn cucur badak.
tak penah jugak mkn begedil ni. tgk penah la.
:D

Muhammadnuraizuddin said...

shida = hahaha.. takbaik... perli aku la tu..ahah

puteri = yeke..ihihih.mesti nmpak mcm cucur badak kan?..ahaha

Shaherah said...

hahah begedil favourite shera tau..

shera baca entri ni ktawa jek.. kesian u.. ^_^ eheee

Muhammadnuraizuddin said...

shaherah = ihihih.. tak baik ketawakn orang..ahahha

yna fazlyna said...

favret aku ni din.. tapi syg aku tak penah try agy membuatnya.. um cucur badak pun my favret gak..

alif haris said...

perghh feveret gua ni bro .. haha baru tawu ke ni bkn kuih .. :D

Nur Ayuni said...

hahaha. serius lawak kot. tp okei la tu. at least, dah tahu skrg, bergedil sangat lazat dimakan bersama nasi. nak makan seperti kueh cucur badak pun tak salah :P

Muhammadnuraizuddin said...

yna = yaka..wah.. hg try la buat..ihih

alif = ahaha.. haah.baru tau..

ayuni = ahaha.. ihihihi.. tp, tak sedap la..takde inti..ahahha

miaa spungen said...

buat la vlog pasai kuih2 malaysia pulak hihi

Muhammadnuraizuddin said...

miaa = amboi2..perli la tu..ihihi

HaNa Hani said...

pergh..leh plak ingat kueh aiihhh
sedap pe begedil
^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...