Friday, April 22, 2011

Interview kerajaan -ketawa masa interview

Assalamualaikum..



Dah hampir 2 hari aku x update blog. Bukan kerana malas melanda diri, tapi sibuk dek kehidupan harian. Pagi, tadi,  aku telah selesai intervw di UPSI sebagai _______________ . fuh, jauh tau Klang ke UPSI. Nasib baik ada kawan di sana. Beliau pelajar di Politeknik di sana. Rumahnya dengan UPSI hanya mengambil masa kkurang 5 minit. So, aku stay semalam dirumahnya untuk aku menghadiri sesi Intervw.

Disini, aku bukan mahu menceritakan mengenai perjalanan aku kesana yang penuh dengan kesesakan lalu lintas, tetapi mengenai intervw sebentar tadi. Calon untuk intervw hari ini seramai 22 orang.. Tetapi, kekosongan jawatan hanyalah terhad untuk seorang.. #mcm mana tu kan?..haha..pesaingan amatlah hebat. Aku adalah salah seorang daripada 2 orang lelaki yg hadir tadi. hahaha.. Klakar kan.?.if jawatan secretary, kompom2 aku sorang je lelaki. 

Sebelum intervw, mcm biasalah, aku prepared apa yg patut bagi memenuhi ilmu di dada. Aku membeli surat khabar kerana mahu mengetahui isu-isu semasa di negara ini. Selain itu, aku beria print senarai menteri2 di malaysia dan latar belakang UPSI. Siap hafal okey..hahaa.. Last2, masa intervw, langsung tidak ditanya. fuh, rasa penat menghafal lepas intervw, tetapi Alhamdulillah, aku menjawab intervw seperti aku intervw dengan lecture aku selepas Praktikal dulu. Siap panel buat lawak lagi.. n kami siap gelak.ihih.. Salah seorang panel tak tahu bagaimana memanggil nama aku. katanya sebab aku ada 3 nama.. Muhammad / Nur / Aizuddin.. Lepas tu, ada yang pelik aku belajar course Secretary n beria beliau suruh aku apply untuk jadi secretary di UPSI.. Aku pulak yang pening. Aku nak jadi _______________ .. sebb tu attend intervw bagi jawatan tersebut.. :")

Ketika ditanya mengenai hobi aku di masa lapang, ofcos aku menjawab yang aku seorang blogger n menghabiskan masa-masa yang terluang untuk mengupdte entry dan Blogwalking. N ketika Weekend pula, aku akan membuat Vlog. Fuh, siap aku Xplain lagi apa itu vlog.. Wah, ternganga jugak la dorang dengar aku beleter tadi. Serius, memang aku mengawal situasi ketika sesi intervw oleh 3 panel tadi. Macam2 dorang tanya mengenai pekerjaan aku skrng dan sebagainya. Alhamdulillah, setelah selesai intervw, aku siap bersalaman dengan panel2 dan minta doa mereka untuk aku berjaya mendapatkan pekerjaan ini. #bodek sakan tu..ihhii..

Kawan, disini aku nak memberi tahu anda semua bahawa PENGALAMAN bekerja itu sangat penting. Bukan selama mana kita bekerja menjadi ukuran, tetapi self confident didalam diri kita itu yang penting. Itulah gunanya pengalaman kerja sebenarnya. Ketika aku mula2 bekerja seperti sekrang, aku takut2 untuk bercakap dan menjawab telefon. Apa orang cakap, aku iyakan 100%.. Tetapi, setelah 7 bulan menimba pengalaman di sini, aku telah mendapat keyakinan diri yang tiada di diri aku sebelum ini. Alhamdulillah. Tak kisah la even kita kerja sebagai pembanci sementara, kerja di tesco dan sebagainya, janji, pengalaman kerja itu penting sebelum kita mendapat pekerjaan yang menjadi dambaan. Ini adalah intervw pertama aku bersama Kerajaan dan intervw kedua di dalam sektor pekerjaan sebagai kakitangan separa profesional.

Aku bernasib baik kerana tidak ditanya benda2 alah sepeti nama2 menteri malaysia, Latar belakang Organisasi, dan isu semasa. Tetapi, ofcos mereka akan menguji pengetahuan kita mengenai skop pekerjaan yang kita mohon tersebut. Ini semua adalah soalan-soalan lazim yang ditanya ketika sesi intervw di badan-badan kerajaan.

P/S : Kita  perlu berkeyakinan walaupun kita nervous. Cuba atasinya kerana panel2 intervw mahu melihat keyakinan diri untuk menjawab dan sesi conversation dengan mereka. Walaupun diajukan soalan, cuba jangan menjawab tidak tahu walaupun anda kurang pasti. Cuba terangkan walaupun tersasar. Ini kerana, keyakinan adalah ukuran.. *jangan p ubah fakta sudah..ihih.. 

*contoh soalan..

Apa kelemahan anda.-aku menjadi blur kerana tidak tahu kelemahan diri sendiri dan menjawab seperti ini.
setiap manusia mempunyai kelemahan diri masing2.. Tetapi, saya akan cuba memperbaikinya dari masa ke semasa. Selain itu, saya akan menonjolkan kelebihan saya bagi menutup kelemahan diri itu.

46 comments:

Miss Ran said...

kenapa lari dari bidang?

jdi ape kat upsi? tertanye2

Afsar said...

insyaallah, ada rezeki dapatla...doa yang terbaik..

salam perkenalan..newbie dalam dunia blog,kalau sudi follow~

http://afsarothman.blogspot.com

myhardday said...

apakah ruangan?
_______________
Wah memang semangat..Tapi kalau siapa tanya M siapa menteri ini dan ini sekarang, confirm 100% blur blur =)

husna mukhtar said...

thanks.
dapat jgk tips sikit2
minggu depan interview petronas.
=.='

Adibah Ishak said...

wahhh thanks utk entri nie.. esok ada member nak g interview leh share entri nie.. all da best hope zuddin brjaya.. :)

Silent Thinker said...

interview di uPSI yer..
self confident tue penting!! apa yg kite buat confident kan..

HAJAR hasan said...

yup. self confident sgt penting. tp, how to gain it sgt susah. tp, x musstahil kalau berusaha. sye pun baru je lpas interview last week. ;)

Muhammadnuraizuddin said...

afsar = tq ya..slm perkenalan..

myhardday = 2 hari lepas pun aku blur..tp, lepas baca, tak dah..ihih

husna = yaka...gud luck ya..buat yg terbaik..

adibah = tq so much ya...gud luck kat kawan awak..

slent thinker = betoi2..sokong.

hqfizulhqkim said...

mohon jawatan pe?

munira sajuti said...

nak tahu ruangan kosong tuuu,, nak tahu, nak tahu,, nak tahuuuuuuuuuuuu,,, HAHA gudluck din. doa bebanyak k ! :)

cikgu fiQ said...

haha!aku terkenang zaman lame,,
blogwalking here,,kalu raJin, foLLow lah ye bLog aku~
http://simpleasfiq.blogspot.com/

FiQx said...

wait! vlog tu dgn aku la eh? huahahaha

SITOT said...

wahh saye interview jugak !!!

Muhammadnuraizuddin said...

hqfizulhqim = dirahsiakan..malu..ihihi

muniraksasa = ihihi..thx ya..tp, aku takleh gitau jawatan apa..klu dpt, aku cerita la..uhuhu

cikgu fiq = hahaha..yeke..

fiqx = ahaha..takdelah sampai aku tunjuk vlog tu..ahaha..just cerita ja.

sitot = yeke...ihihi...kat mana?

kemboja said...

dlu2 pegi teviu x pnh lg la ditya klemahan diri, tp kelebihan diri tu slalu la dtanya.. apa xfactor kta berbanding deme2 yg dtg teviu haritu..

Muhammadnuraizuddin said...

kemboja.. kelebihan diri pun ditanya jugak smlm..tp, itu banyak je benda nak ckp..cuma kelemahan je taktau nak jawab apa..hhahaha

AesyaZealous said...

haihh..seramnye nak gi iv...huhu

Muhammadnuraizuddin said...

aesyazelous = takpe..takperlu seram..dorng bukan hantu..ihihih i

cik pieja hut said...

betul tuh.pengalaman kerja penting...but hang mmg best ! jawapan psl kelemahan tuh..

Muhammadnuraizuddin said...

cik pieja = ahaha.. aku pun blur masa tu..haish.

Saiful Zaini said...

ohhh.. pengalaman bekerja tu penting.. even kerja sekejap je ek..??? bgus.. point yg menarik utk dikongsi.. baru aku tau..

Syazwani Mazlan said...

wahh..mcm ada peluang je... hehe..gud luck..

Muhammadnuraizuddin said...

saiful zaini = insyallah...klu ada rezeki, insyallah aku jadi orng tanjung malim lepas nie.. :")

syazwani = inysllah.. :")

kam_hafiz said...

hebat..satu pengalaman yg menarik..

alyana hamdan said...

semogaa bjye ye abg din..
pengalaman y menarik...
tp yana tak boleh keje lagi..ayah cakap"skrg masa bljar xpayah nk keje2"gitu lah..
papepon gudluck..
=)

efa said...

good luck insyaallah kalau ada rezeki mana taw dpt kan?hehe good luck yea doa bebyk moga dpt :) sokong 100% perlu ada self confident tu yg penting dlm setiap interview :)

Muhammadnuraizuddin said...

kam = tq ya.. :)

alya = tq so much tau..

efa = itulah...tq na..ihihih

Muhammadnuraizuddin said...

kam = tq ya.. :)

alya = tq so much tau..

efa = itulah...tq na..ihihih

Muhammadnuraizuddin said...

kam = tq ya.. :)

alya = tq so much tau..

efa = itulah...tq na..ihihih

Muhammadnuraizuddin said...

kam = tq ya.. :)

alya = tq so much tau..

efa = itulah...tq na..ihihih

Muhammadnuraizuddin said...

kam = tq ya.. :)

alya = tq so much tau..

efa = itulah...tq na..ihihih

darxniq said...

TERBAIK LA BRO..HAHAHA

zuwaidah said...

insyallah mudah2an dpt...

titipan hati dan minda said...

wah best2....anyway gud luck...doa banyak2....kalu orang len ada kabel...kite pon ada kabel lagi gempak punye....bangun kul 3 pagi k...tu la kabel yang sebenar, kalau rezeki tak kemana ;)

anyway salam perkenalan =D

titipan hati dan minda said...

wah best2...gud luck...!!! doa banyak2 k...kalu org len suma da kabel...kite pon da kabel gak..bangun je kol 3 am...insyaAllah, ada rezeki dapat, kalu tak mungkin rezeki kita kat tempat lain ;)

anyway salam perkenalan =D

Muhammadnuraizuddin said...

darxniq = ahaha.. adush.. tq2.

zuwaidah = insyallah..

titpan = tq weh..ihih..

ilanilyana said...

good luck bro!

marliamizi said...

tak pernah g intbiu goment,,syarikat swasta ada la..berbuih mulut cakap omputih yang tunggang tebalik..aishhh

cik azeya said...

moge2 berhasil. :)

Jemari MonteL said...

insyaALLAH ade rezki tuh nanti... :)

Muhammadnuraizuddin said...

illanilyana = tq so much..ihih

marliamizi = tau takpa..aku dulu pun..fuh, terbelit lidah..ahah..

cik azeya = insyallah..

jemari montel = insyallah.. banyak2 doa...

cik fara said...

semoga berjaya . thanks for the tips ;)

APi said...

apply cikgu lak ke?

Muhammadnuraizuddin said...

cik fara = most wlcome.thx ya..ihih

api = taklah...intervw kerja lah.

SyedGraphiX said...

hahahahahaa.lebih kurang je din XD

srikandi cinta said...

wahh, bestnyer interview..sy 26 hb ade inerview mktb perguruan..doakan sy berjaya yer... ! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...