Wednesday, April 13, 2011

ANU DALAM BOTOL BUKAN GAY

Assalamulaikum...


Bila korang tengok tajuk entry ini, korang semua dah boleh agak kan?.apa yang aku nak cerita..N confirm2 korang tahu yang aku akan cakap cerita nie amat tak best.. kan?. Secara jujurnya, memang aku mengaku yang cerita ....DALAM BOTOL tak best langsung.. bosan dan juga merapu meraban.. n jalan ceritanya jugak slow. Kalau aku masuk panggung untuk menonton, mesti rasa rugi je beli tiket RM 10 hinggit mcm korang kan.?hahaha.. tp, nasib baik aku download je dari Utube petang semalam, boleh aku tengok sampai habis dengan skip bab2 yang boleh membuatkan kita tidor..

DAri pandangan aku, cerita ANU DALAM BOTOL BUKAN GAY semata yang diceritakan didalam pembikinannya. Apabila diteliti dan juga di hayati sedalam-dalamnya, cerita ini penuh dengan nilai2 dan makna2 yang tersurat. Cuma jalan penceritaan dan gaya pengolahan yang membuatkan ia tenggelam. 

Jika sesebuah filem atau drama yang diterbitkan dengan mempertaruhkan kisah-kisah benar, pastinya ia adalah untuk memberi kesedaran dan pengajaran kepada semua orang yang menonton.. Tidak semestinya penonton2 yang terlibat dengan gejala2 yang diketengahkan sahaja yang mendapat pengajaran.. Tetapi ia adalah umum dan ditujukan kepada semua pihak. Filem ini boleh juga dikaitkan dengan moral gadis2 muda masa kini jika dipandang dari perspektif yang berlainan.. Contohnya :

Pengorbanan sia-sia
-didalam filem ..dalam botol, ia telah mengisahkan seorang lelaki lembut telah mengorbankan segalanya kepada lelaki yang dicintai sehingga sanggup mengubah jantina walaupun tidak pasti sejauh mana hubungan mereka.

-Umum.. Seorang gadis sanggup mengorbankan segalanya kepada lelaki yang dicintai sehingga sanggup menyerahkan dara walaupun tidak pasti sejauh mana hubungan mereka..


Penyesalan
-dialam filem ..dalam botol, Lelaki lembut tersebut menyesali keatas perbuatannya sendiri kerana menukar jantina sehingga terpaksa lari dan membatalkan perkahwinannya dengan seorang gadis.

-Umum.. Seorang gadis menyesali keatas perbuatannya sendiri kerana sanggup menyerahkan dara ketika dulu sehingga perkara itu boleh meruntuhkan masjid yang cuba didirikan.


Sebenarnya, banyak lagi nilai2 yang mahu disampaikan didalam filem ini seperti, kasih kedua orang tua kerana menerima anaknya seperti itu, semangat persahabatan yang ditunjukkan oleh sahabat kampungnya, dan banyak lagi...

P/S : Penyesalan amat memerikkan seperti situasi2 yang telah di ihighlight seperti di atas tadi.. Ingatlah, Jaga tangan anda gadis-gadis...dari memegang tangan, lelaki akan cuba untuk memegang benda lain... Selamat Beramal, wslm.




30 comments:

Anonymous said...

stuju sgtla dgn pandangan blogger kita nih ttg msg yg cuba disampaikan dlm filem nih...hope dpt beri panduan & peringatan kepada kita dlm kehidupan seharian..

psis@tepeng

ich bin che ya said...

mahkota saya hanyalah tuk insan yg bergelar suami yg mana dpt membimbing sy dunia dan akhirat

Rozuan Ismail said...

setiap filem ditayangkan sebenarnya ada nilai moral yang trsendiri,kadang-kadang kita sebagai penonton yang salah membuat tafsiran.

Ery Farieha said...

kalo yang umum tu mungkin ramai sedia tahu kan.. tapi kisah gay apa semua ni tak ramai tahu kot.

kot laa.
ekeke

Miss Ran said...

erm skong..die kalo jalan crte mantap...tak lompat2...pelakon mantap..mmg sentap

Muhammadnuraizuddin said...

ijat = insyallah..

nadiah = insyallah...

rozuan = betoi2...even hantu kak limah balik rumah..haha

ery = betoi tu..apa kata hg try wat entry pasal gay nie pulak....? amacam?haah

miss ran = betoi2...

zikeryhassan said...

ambek yang jernih buang yang keruh. contoh dan nilai baik dalam sesebuah filem tu lah yang harus kita contohi sebenarnya kan?

aNNa maRdHiaH said...

mmg bosan . nasib bek time anna tgk tu ari rabu ,wayang murah . rm6 je.
huhu ....

aza said...

nak komen pa pon xtaw sbb aza xtgk g cita tu...huhu
xbest kah?

Muhammadnuraizuddin said...

zikeryhasan - aku sokong hg..ihi

anna = itu lah..haish.

aza = tak best..hahhaa.

cik pieja hut said...

terima kasih atas peringatan ni ye din !

hasbro said...

masa citer ni tayang ri2 ,time aku bukak pintu.rata2 customer cakap.boring gilak.menyesal aku mai, ntah pape citer,xpaham la citer pe,citer ni motif per?2 la antara ayat customer bila lepas pintu.huhu

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

oh..bosan ke citenye? hurm..memang ade moral of da story tapi manusia lebih suke tgk yg tersurat dari erti yg tersirat..oh..psl kes remaja zmn skrg, memang boleh nasihat bdakwah sana sini..tapi memang Allah dah tetapkan keadaan akhir zaman mcm nie..yg penting kite jg diri dan keluarga kita..

Muhammadnuraizuddin said...

pieja = share apa yg termampu.. :)

hasbro = ahaha..memg tak best.

bersama kak Es said...

komentar yang baik :)

MR. SYAH said...

kdg2 jln cerita menarik.. ttp cara penceritaan yg membosankn yg buat org xnk tgk..

efa said...

tak best ka? tak tgk pon lg tak taw nk ckp cmna huhu

Myvitrd said...

Awas tangan2 kamu yg cuba nakal2 ke merata tempat..

xazryx said...

tak tgk lg .tp cite ni mmg ade hidden msj .

mahirahnazlim said...

aku mmg takde niat nak tgok cerita ni . agak slow jer aku pun nnti sleepy jer HAHA

tp secara amnya , ade mesej yg nak disampaikan . eh eh jgn lah ikut uh tak baik dlm cite tuh haha

Joey said...

aku pun blum tengok lagi.

merong pun aku belum tengok lagi.


tapi aku dah tengok sucker punch. Hahahaha.

Muhammadnuraizuddin said...

kak es = tq..ihi

syah = aku setju..

efa = apa kata hg try tengok..ahaha

myvitrd = :")

xazryx = betoi tu..

mahirahnazlim : ahha..takyah la pasang niat untuk tengok.ahah

joey = hahah..

AdyBudika said...

yang penting aku ambik yg positif...mesej yg ingin disampaikan..think before u act!!!

Muhammadnuraizuddin said...

adybudika = betoi2...setuju2.. tertinggal plak point tu.ahhaa...

Anonymous said...

beli kt astro first. nyesal tgk. baik tgk ratu. eh ntah2 ratu pon sama hampeh. lembab gila jln cte ni. nyesal3!!!!!

NuReLLe said...

ehh..cite ni da dekt utube mehhhhhhh..laju gilerrr...:O

Muhammadnuraizuddin said...

cik enon = lah.yeke..nasib bli kat astro..klu beli tiket wayang?.ahahha

yani = dah ada dah..ahha.itu la pasal.

Muhammadnuraizuddin said...

cik enon = lah.yeke..nasib bli kat astro..klu beli tiket wayang?.ahahha

yani = dah ada dah..ahha.itu la pasal.

Innanie | Ariffin said...

apa kata awak tgk review sy ttg filem scream 4 kat blog sy ni

http://coklateyes.blogspot.com/

Anonymous said...

Self-conquest is the greatest of victories.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...