Wednesday, March 2, 2011

Perlu ke ada penganjuran contest?????

Assalamualaikum....

Bertemankan air susu sambil biskut kering bertatahkan gula diatasnya, aku tergerak hati untuk mengutarakan soalan seperti diatas...Bukan ingin mencari lentingan orang tetapi, ingin meluahkan apa yang terpendam...Apabila anda ditanya dengan soalan demikian, anda semestinya mempunyai berpuluh-puluh jawapan..kan? malah,  mesti ada yang mencapai ratusan..

Ini hanya pandangan..
Bagi aku, ia perlu..tetapi, mesti ada yang akan berkata tidak perlu..sebenarnya, pemikiran setiap manusia tidak sama..jawapan yang diberi adalah berpandukan pandangan dan diikuti dengan pengalaman masing-masing. let say, if anda mempunyai kembar, memg dari segi fizikalnya tidak jauh beza. Tetapi, dari segi mentalnya, akan ada perbezaan. ini kerana pemikiran dan pengalaman masing-masing akan menentukan segalanya. sebab itulah tercetusnya "Rambut sama hitam tetapi, hati lain-lain"..



Kelebihan kewujudan contest :


Secara tak sengaja, blog dipromosi
100% blog si penganjur akan dipromosi oleh peserta..sebb peserta perlu membuat entry mengenai contest tersebut..silap2, kene tag blogger-blogger lain bagi memenuhi syarat..ihihi..tetapi, blog peserta juga akan di promote oleh penganjur..tetapi, selalunya pemenang-pemenangnye jelah..penganjur akan membuat entry khas bagi proses pengumuman..

Bertambah followers 
kenapa aku berkata begitu..? ini kerana, kebanyakan pengajur kepada sesuatu contest akan mewajibkan peserta-peserta untuk follow blog mereka terlebih dahulu. Tetapi ada pengajur yang tidak.Ia bergantung kepada seseorang penganjur sebenarnya..dan orang lain tidak boleh mempertikaikannya kerna itu haknya. kan?aku pun tak berhak nak mempertikai..ihihihi..dan kepada pemenang pula, Dah menjadi adat didunia bahawa pemenang akan diberi perhatian..dan bila blog si pemenang di'view oleh blogger lain yang ingin mengetahui siapakah blogger tersebut, ia adalah advantage dan % untuk di follow tinggi jika blog tersebut menarik.*hadiah pun dapat.ihihhi

pandangan lagi..
Sebenarnya, penganjuran kontest dapat memberi kelebihan kepada sesebuah blog. Ia boleh dianggap sebagai Stategi Marketing yang berkesan kepada siapa yang pandai mencari peluang..Menarik hadiah yang ditawarkan, mestilah ramai yang akan turut serta..betul tak?ihihih..anda semua mesti ada pandangan anda tersendiri..mai la coment kat bawah satgi na...

P/S : Sebenarnya, aku tidak pernah melibatkan diri dengan contest yang dianjurkan mana2 blogger. Ini kerana aku tidak bersedia lagi untuk join. dan terlalu banyak syarat dan langkah2 untuk join. Uish, even aku pernah terlihat satu contest yang menawarkan ipone pun aku tidak tertarik..faktor utamanya ialah terlalu banyak yang perlu dilakukan oleh peserta..yelah, hadiah pun mahal, takkan senang2 nak kasi kat orang kan..ihihih.Dan sekarang, aku baru terbuka hati nak join satu contest..Blogger Idol tak silap..tp, tak leh pakai minus one, adoy, pening aku nak cari alternative.takpa..tarikh tutup lama lagi..boleh cari band untuk bersekongkol..hahaha..Selamat beramal, Wslm.





12 comments:

zikeryhassan said...

looking forward utk tgk and dgr kau menyanyi. kah kah kah.



artis sangat~

mR.sYaH said...

BETUL3.. TP AKU TERTARIK NK JOIN CONTEST SEBAB HADIAH DIA.. HEHEHE..

ieka darlink said...

wahh. blogger idol! smat. gudluck.

aku tak minat lagi nak join kontest. hehe.

CikTomyam said...

heee....betol3..bguih gak kan ada contest,,huhu blogger idol? kat mna tu?

mesmerising_wan said...

yep! promosi utk blog ye..
tp mestilah relevan dgn blog.. n senang diterima public,..

Muhammadnuraizuddin said...

zikery = ahaha..aku merapu ja tu..

syah = ahhaa..itulah..hadiah menarik memg la tertarik..

ieka = ihihih.tq2..jom la join..

ciktomyam = dkat blogger yg aku letak header kat entry bawah ni...

mesmerising = betoi2..ahaahh

tia said...

:')

Muhammadnuraizuddin said...

tia = hahaha..

yna fazlyna said...

selamat beramal en. din.
haha...ok aku suka join kontes yang senang2 and ade libatkan novel. yang lain2 aku susah nak join.tapi kontes ni banyak bantu blogger2...

logorithm said...

Kaki karaoke la nih? Hehe...

All da best!

Muhammadnuraizuddin said...

yna = yeke..wah, aku tau..hg suka novel kan.ihih.itulah, memg kontest sngat membantu...


john = ihihi.takdelah, tak pernah ke karaoke pun.hahaah

fyna said...

hehehe...br plan nk wat contest lg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...