Friday, April 1, 2011

Meluat Myspace, Touching Facebook, Sayang Twitter~

Assalamualaikum...

Tengok tajuk mcm menarik kan..? Aku percaya, ramai yang berperasaan mcm nie..ihihi..biasalah, zaman kian berubah..so, automatik pemikiran dan kemahuan kita pun turut berubah kan? tidak terlepas dengan dunia alam maya.. Setiap tahun, banyak perkara2 yang baru muncul dan perkara lama akan ditinggalkan..



Myspace...

Siapa yang tak tahu mengenainya di kalangan anak muda. Begitu juga aku.. Pada 3-4 tahun yang lepas, aku telah menggilainya dan telah mengenepikan perihal hidup sebenar aku.. Nak dijadikan contoh paling teruk,. aku selalu fly asrama masa stay di asrama sekolah teknik dulu. Boleh dikatakan setiap malam. aku mula mengenali Myspace sejak aku form 4..ketika itu, Myspace sahaja yang aku tahu untuk menghubungi dan mencari kawan2 lama/baru di lama sosial. Ketika SPM menjelma, aku tetap dengan aktiviti liar ini. Fly asrama untuk ke Cyber Cafe.. even pada esok harinya terdapat paper SPM. *klu parent aku baca jenuh kene tarik telinga.. 

Pada satu malam, aku terperangkap di luar kawasan asrama kerana Warden2 asrama telah menunggu di kawasan pagar2 yang kami selalu meloboskan diri. Aku stay di luar kawasan asrama hingga jam 2 pagi. Bayangkanlah, keesokan harinya Paper ADD Math [spm] .. Fuh, gila kentang!! Tak hairanlah result aku tidak capai target guru dan diri aku sendiri.. ArghhH!! menyesal..Tapi, nasi telah menjadi bubur....Walaubagaimanapun Alhamdulillah, kerna aku masih berpeluang menyambung diploma. Selepas beberapa tahun, aku meninggalkan Myspace setelah aku bertemu dengan Facebook. *seperti kacang lupakan kulit..ahhaha.. Mana taknya, Aplikasinya makin hari makin menyusahkan selain terlalu berat. #Cait.


Facebook..

Sekarang nie, laman sosial yang paling popular di dunia adalah Facebook @ mukabuku. Memang sangat popular. Even anda ke Timor leste, ia juga dikenali di sana. Kini, facebook telah menjadi satu fenomena yang hebat.  Facebook telah menjadi satu perkara yang terpenting didalam kehidupan. Jika pengguna facebook ber' reunion, jumlahnya kurang sedikit daripada negara yang mempunyai penduduk paling ramai didunia. Ada yang membuat statement bahawa jika facebook ditutup *seperti diwawarkan pada 15march, ada yang tidak boleh hidup dan tidak tahu bagaimana dengan kehidupannya pada masa hadapan.. Kelakarkan..? Actuly, aku pun tak tau nak isi masa luang jika facebook dah ditutup. tp, mujurlah ia hanya kabar angin yang kurang asasnya.. Facebook juga telah menjadi satu perantaraan kepada badan2 kerajaan dan sebagainya di dalam sesebuah negara bagi memudahkan proses pengurusan dan banyak lagi disamping ia adalah sesuatu yang mesra pengguna. Selain itu, Kawan2 lama kembali bertemu..Memang ia digunakan sebagai medium menjejak kasih..hahha..

Tetapi, sejak dua menjak ini, ada sesuatu yang tidak kena kepada facebook. Tiba2, facebook menjadi sukar untuk digunakan bagi pengguna untuk berhubung. Mungkin proses penambahbaikan oleh Abang Mark..hahaha.. Apa pun tindakan yang dilakukan oleh mark, aku dah merajuk dengannya.. Lagi pun, facebook mempunyai banyak keburukan walaupun jelas kebaikan diutamakan untuk perdebatan. Contohnya, maklumat peribadi pengguna terlalu mudah untuk disalah guna oleh orang yang tidak bertanggungjawab.. kan? iesh2~Tetapi, aku tidak meninggalkan facebook, kerana inilah satu-satunya cara untuk aku berhubung dengan rakan-rakan dan mengetahui perkembangan serta aktivity2 semasa mereka. Boleh dikatakan semua kawan2 aku ada facebook.


Twitter..

Sebenarnya, aku baru lagi dengan menatang nie..ahhaa..serius, aku sering tersesat di twitter. Yelah, benda baru kan.. memanglah jadi mcm tu..Adat newbie katakan..ihihi.. Tetapi, makin hari makin aku sayang kat twitter. Sebab ia simple disamping terlalu mesra pengguna. Maklumat yang disampaikan oleh pengguna lain pantas diperolehi dari segi prestasi kelajuannya..tp, aku masih belajar untuk menggunakannya.. lagipun, jika kita main tweet2 nie, dah rasa mcm artis la pulak.. sebb #syoksendiri...ihihih...



P/S : walau apa pun jenis laman sosial yang muncul dan bakal muncul, janganlah kita terlalu obses dengannya.. Ingatlah, alam yang patut diberi keutamaan adalah alam reality dan alam kematian kelak.. Selamat beramal, Wslm.





25 comments:

ain revival said...

bet0i3..
dulu gler kot my space..xsabar nak balik ostel hujung mngu semata-mata nk on9..tapi xla sampai fly kan...lalala~~

ich bin che ya said...

dulu ade friendster.. tp lepas login je FB terus tinggalkan FS... skang ni dok gile twoot2 plak huhu

mian said...

aq xde twitter lagi.haha.malas gile nak buat

taufiq helios said...

rajin2 la twit aku ok. aku da xde dalam FB .... twit to : @taufiqhelios

Hanim Mahali said...

lepas ni kalau sesat lagi kat twitter gunalah GPRS... hikhikhik ~

EmanTheHalia said...

hehe sayang ko din suke entri ko muah2 i love u~

hafiz hafizol said...

twit twet twot..... hai din.. lame an x tegur ko din...

rafiza ruslan said...

ta penah ber-my space

mase mude2 dulu paling advance pun friendster.

tu pun stat menjerumuskan diri dalam bidang sosial network mase zaman matrix.

hehe.

skunk juz facebooking and blogging.

best ke twittering nie ek ?

huhu. >_<

Muhammadnuraizuddin said...

ain = ihihi..tau pun, tpkan, klu hg laki mesti fly jugak tengh2 mlm mcm aku dulu2..ihih

nad = ihhih...frendster aku tak sempat buat..sebb mcm tak fofular sangat..ihih.tp, tulah, dok twitt2 je.., kalu ada beryhitam lagi best kan?ihihi

mian = tunggu apa lagi..jom la buat..ihihih

TH = aku dah ada twitter hg..oit, awat tak berfb dah>?

hanim = BUKAN GPRS LAH... GPS BARU BETOI..AHHAHA

eman = ahhaha..tp, hg sombong ngn aku dlm twitter.mentang2 aku newbie..akhakha..

HH = itu la hg..mentang2 dah femous..tak tegor aku dah..kahkaha

rafiza = best tau twittering nie..mcm kita dok sms orng..save bajet skit...ihihihi

cik pieja hut said...

din ade 3 je ke ? mesti tak bole kalahkan saye...ade banyakkkkk HAHA

ich bin che ya said...

bile nak beli berryhitam tu??

Muhammadnuraizuddin said...

cik pieja = ihihih...itu je yang mampu..itupun tak leh kasi komitment sepenuhnya..wah, banyak ke laman sosial yg pieja join..apa dia?ihih..

nad = 10 buln lagi..ihihi...bajet tak de la nak bli..kahkahka...sekadar sembang boleh la aku nie.

Faziera said...

ko aktif twitter mesti sebab aku kan...agagagaga

*nak muntak- silakan..aku dah tadah mangkuk untuk ko ni*

Muhammadnuraizuddin said...

faziera = iyyeerkk..tadah sendiri..lepas tu, hg mkn ,,.leh jadi badang..kjahkahka

nadira shahid said...

sebab myspace sggup fly? ok, terbaik! ;p NS dah delete myspace, sebab macam budak2 sgt kot ;)

hakeem kira said...

fb aku meluat 1 ja . spam berleluasa . menyusahkan

Muhammadnuraizuddin said...

nadira = itu masa budak2 dulu.dah gian..ihih..

hakeem = ahhaa...biasalah...spam2 nie.

mysara said...

smpi sggup fly semata2 krana m.s ek..
ish..dasyat2...

yna fazlyna said...

sebagai contoh.. aku memang gila kat myspace+facebook.. tapi sejak 2 menjak dah kureng ckit lah..

http://ceritacintayna.blogspot.com/2011/04/pakai-bajutudung-tapi-serupa-tak-pakai.html

Muhammadnuraizuddin said...

mysara = itu dululah.belum baligh lagi..ihihi


yana = yela.sbb hg dah sibuk ngn blog kan..ihihih

Ery Farieha said...

sebenci2 sebosan2 dgn MS dr situ aku jumpa ramai gyler kwn yg still keep in touch sampai sekarang.

dr FB pulak tempat jejak kasih dgn member2 lama.

Twitter tmpt carik member sembang ;)

Muhammadnuraizuddin said...

ery = haha...fuyo...

HazHand said...

wahahah! same la ngn aku.. kite ade jdoh!! yeih!

coretan cerita hati said...

bersepah da dengan laman sosial ni???
lepas ni ape lak kan...!

Muhammadnuraizuddin said...

hazhand = ahaha..btoi2..apa lagi.jumpa kat twitter la pulak kan..hahha..

coretan cerita hati = ihihi..tau takpa..cait..apa2 tah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...