Wednesday, February 16, 2011

Tolong Ayah, ada msalah di Balai Police..(if X tolong,baca pun dah Beharga).

Assalamualaikum sahabat2..
hari ini, aku datang ofis awal..dan aku siap kemas bilik bos pun awal..sementara nak tunggu bos masuk, Sempat lagi aku nak tulis entry ni...ihihih..

Semalam, (lebih kurang pukul 1 am) dalam sibuk aku dok melayan coment2 di Sahabat Blogger..tiba2, ada satu msg masuk ke Fon Maxis aku..then, aku pun baca lah..tiba2, loading lama..Ceh, wat suspen je kan..tengh2 mlm ada orng antar msg..Mcm ada emergency ja...



"Ni ayah guna fon police, tolong bgi credit maxis 50 ringgi ke nombor 0128114817. Ayah lagi ada msalah kat balai police. Ta payah call. sekejap ayah call."
Inilah ayatnya..aku taip sebijik2..tanpa ada sebarang pertukaran loghat..

Lepas aku baca, aku tergelak sorang2...sebab~

1. Sejak bila aku guna panggilan Ayah..aku guna panggilan Abah la...
2. If orng yang dah kematian ayahnya, mesti seram kan..?
3. Sejak bila orang malaysia panggil "blai Police" nak taip dlm bahasa melayu "polis" lagi senang kot..
4. Ayat nie seperti disusun oleh Pekerja asing yang berada di negara ini...kan?
5. Eja perkataan ringgit pun tak betoi...
6. If orng yang ada ayah, tapi, ayahnya dah tidor kat dlm bilik,..hahhaha...

tapi, msg nie memg boleh memakan mangsanya..contohnya, orang yang ada ayah, tetapi, mereka2 tidak tinggal bersama keluarga..contohnya, tinggal di asrama, rumah sewa dan sebagainya..Taktik mereka ini dihantar kepada orang yang salah..iaitu aku..MEMG dapt entry khas dari aku la  jawabnya..hahaha..

P/S : sekarang ini, memg banyak taktik2 kotor yang digunakan oleh si penipu..Menang 1 juta lah, bonanza lah, cabutan bertuah la..nombor bertuah la..dan mcm2 lagi...kalau korang tak tahu pucuk pangkal atau kesahihan msg tersebut, janganlah korang layan...Selamat beramal

20 comments:

loving_you said...

kelakar lor dieorg nak menipu!!
ramai da kena... Tapi bukan sye kot...

abah sye pakai postpaid, and die kalau nak suh bayar kan pun tak pakai mesej..call jek...

Encik Blogger said...

same kes cm ko bro.. aku dapat sms ni.. kepala die aku pgl bapak aku ayah

yayalya said...

hihi pernah kena juga... mmg terus delete ja msg tu... tah hape2 ja dorg ni tw...

singgah dr SB:)

logorithm said...

Hahaha... kantoi! Macam-macam la taktik penipu sekarang. Kita kena berhati-hati. But I'm sure ader yang terkena. Din hanyalah salah sorang daripada entah braper ribu sms yang dihantar kuar...

Muhammadnuraizuddin said...

lovin u = yeke..ahaha..memg awak tak akan kene tipu la..ihih

En. blogger = ahahha...dorng memg tak sek...tak pandai bhasa mlysia, tp, nak kenakan orng mlysia..

yaya = terus delete..ahaha..

john = ahaha..ofcos la ada yg terkena..sebb tue dorng buat2 lagi.

[FaDzLi aNaK dEsA zOnE @ FADZ] said...

ahhahaha.. penah gak dpt.. bongoh gak diorg ni....

!!- a.y.u -!! said...

eh dpt jugak msj cmni. tapi dia ckp 'pakcik'.. suh topup gak. licik sgguh dorang nih..

efa said...

pernah kena gak tp bukan cra mcm tu..mcm minta share kredit aja entah spa2 entah bila call dya agkt tp tak mau jawab malu la tu...sengal org itu ahaha

... said...

as salam..
ohh..
pernah dapat dulu.lepas tu saya balas guna no.private,

"berani lo bagi gw msg.gw police.gw tangkap lo!"

terus beliau mintak maaf.haha.
tapi.aik? terus kat no yang dia hantar. padahal guna no. private.

hm...entah laa labung


http://fadzli-rt.blogspot.com/

ain revival said...

kite same lah..pena kena gak..tapi ain wat bodo jep..
ayah xpernah sekalipun anta mesej..selalunya dy kol jep.ngokngek la punya olang~.haha

Muhammadnuraizuddin said...

fadzli = itulah..memg sengal gila..

ayu = topupkan tak?hahah

efa= yaka..ahhaha..tahu pulak malu kan..?

.... = yaka..klakar weh..

ain = tue la.ingat budak2 sek rendah ke?hahha

qin zyie said...

hahaha..klakar btol r,nk tpu org tpi da t'kntoi awl2..wtf la pnye pnipu..die egt rkyat m'sia bdoh agaknye..

ich bin che ya said...

penah dpt msg cmni.. mmg klakar abis bile bce huhu..

Nurul Afifah Addnan said...

xsgka ade org wat cmtu..kne jage2 la pasni.!

ijam ismail said...

spe yg menipu cm HARAM 2??
hahaha
=D

yana said...

suka ini k..hahaha...dah pernah kne dah..cam siot jek..naib baik cerdik g topen org y sepatutnye tnye..haha..

Amira Naddia said...

pehh..slalunye ayah yg tlg topupkn..

kalau iye pon nk mtk tlg smpy rm50. agak2la..jaat la org yg wat camni

meh kite lasah die reramai. 2pn lau dapat trace la sape yg wat

Siti Wardah said...

aku pun penah dpt msg mcm ni . dri maxis . huhu
penipu tol & mmg x logik ! haha

gEe said...

haha. penipu yg bodoh.

Muhammadnuraizuddin said...

qin = betoi tu...apa la.ingat kita nie tak sekolah ka..ahha

ich = tau pun..hg pun gelak golek2 masa baca kan..haha

afifah = itula..manusia zamn melenium mcm skrng..bukn nak berusaha cari rezeki...tol tak?

ijam = klu aku tau sapa yg tipu tue, dah lama dah aku letak muka dia kat entry nie..aha

yana = ahhaha..dorng tak sekolah kot..ahhaha..

amira = yg hntar msg tu nombornya, bukn dari sini...haha

siti wardah = dorng memg tak fikir tektik yg lebih berkesan..hahah

gie = ibarat buaya nak tipu kancil lah..ahhaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...