Monday, February 21, 2011

OMG`OMG~ Kenapa ia terjadi..pernah berlaku didalam hidup anda???

Assalamualaikum sahabat-sahabat..
Suasana petang yang cerah nie, aku tergerak hati untuk mencoretkan ketidakpuasan hati aku mengenai isu ini..ia diperkuatkan lagi dengan perkara yang berlaku di blog aku ini...


DONE FOLLOW YOUR BLOG BUT, DONT FORGET TO FOLLOW ME BACK!!..


Anda semua sebagai seorang blogger, tentu menyirap dengan ayat ini kan...Aku bukan nak mencanang perihal buruk tentang perkara ini, dan aku buknnya juga nak salahkan sesiapa..tetapi, aku terkilan dengan perkara ini. Aku mengaku, penulisan dan isi kandungan di blog aku bukannya SUPERB dan bukannya power yang boleh memenuhi citarasa dan juga kemahuan anda semua..dan aku percaya, dengan sokongan sahabat2, folowers2, dan juga pembaca2, aku akan lebih bersemangat untuk menulis dan dari hari ke hari, aku akan cuba perbaiki cara penulisan aku..kerana anda semualah PEMBAKAR SEMANGAT..(cewah ayat...)


Herm,..kadang2, golongan seperti merekalah yang menjatuhkan semangat seorang blogger yang baru berkecimpong di dalam arena dunia blog ini.Tidak cukup dengan itu, ada juga blogger-blogger yang sanggup menipu bagi kepentingan blog dan diri mereka sendiri..sebagai contoh terbaik, Dalam tempoh seminggu, pasti ada blogger yang mengadu di grop mahupun forem2 blog mengenai perkara ini..mereka menyatakan bahawa mereka sudah folo di halaman shoutbox..tetapi, apabila blogger yang menjadi mangsa menyemak folower mereka semula, nama yang mengakui sudah follow blog beliau tidak pernah wujud disitu..

Bagi aku, followers adalah satu tanda bahawa blog itu diminati dan juga menjadi pilihan blogger2 lain.tetapi, pada hakikatnya, ada blog yang mempunyai folowers yang ramai tetapi malangnya, feedback yang diterima setelah mereka membuat entry amatlah menyedihkan..dan juga page view blog mereka boleh diketegorikan sebagai miskin..ini kerana kesan daripada perbuatan mereka sendiri..kenapa aku cakap sedemikian?? jawapannya ada kepada anda semua...

Orang yang follow blog golongan ini adalah kerana terpaksa dan juga serbasalah. Jadi, itulah jadinya...INDAH KHABAR DARI RUPA~


Namun yang demikian, lain pula yang terjadi kepada blog i'mcircle@sayabulat...dalam masa satu hari, followers aku memang meningkat selepas aku memulakan proses mempromosi blog..dan juga aku nie seorang yang menjaga marketing untuk blog aku..ihihih..(kalau siapa prasan stategi aku, korang boleh buat buat jugak). Tetapi, kurang dari 3 jam, followers aku akan berkurangan 2-3 orang...Anda suma boleh mengagaknyakan..

anda juga mesti terfikir :
1) Unfollow sebab blog tak best.. (mustahil, sebab orang baca entry sebelum folo kan?)
2) Unfollow sebab blogger nie tak friendly. (mustahil juga..sebb even coment di shoutbox aku akan reply)
3) Unfollow sebab blog ini tiru penulisan orang lain. (mustahil lgi.sbb kbnyakn entry m'crita'n p'jalnan hidup ku.)

Tetapi, lain pula didalam fikiran aku..Mungkin golongan-golongan yang aku cakapkan sebentar tadi tidak berpuas hati..kerana mereka mengharapkan bahawa mereka akan di'follow kembali..jadi, setelah menunggu untuk difollow dan tiada hasilnya,.mereka akan unfollow blog yang mereka follow sebentar tadi.ini kerana setiap blogger, hanya boleh dihadkan meng'follow 300 blog sahaja.tetapi, if 100 pun dah tak terbaca kan..ihihih..dan mereka akan mencuba nasib kepada blog-blog yang lain pula..dan seterusnya..

P/S : Aku tidak menujukan perkara ini kepada sesiapa..tetapi, siapa yang memakan cili, dia pasti merasa pedasnya. Tujuan kita berblog ini bukannya untuk mengejar followers mahupun traffic, tetapi, blogger yang baik adalah untuk mengejar pembaca-pembaca yang setia..kan? dan satu lagi, kepada yang menggunakan khidmat AUTOBLOGWALKING..lebih kurang mcm tue la bunyinya..anda tanya pada diri anda dan cuba memuhasabahkan diri..apa tujuan anda melakukan perkara yang sedemikian..aku slalu terkilan pasal benda nie weh.. :"( cewahh...ihihih..sebab selalu terkena..
Wslm dan selamat beramal..(minta maaf jika ada yang terkurang dan terlebih..)

14 comments:

farhana masdo said...

aye da follow dhh . :) heeee .

Muhammadnuraizuddin said...

FARHANA = adakah anda tidak membaca entry...hahahah

jaa64 said...

nice!!haha,isu hangat yg dibncgkan blogger..aku nyer follower pun berkurang,ade unfolo..lantakla,lgsung xkisah..haha

terkena lak frhana tu..lalalala =p

ich bin che ya said...

naseb ko friendly ngan aku hehehhe

iamfareezyusoff said...

setuju! banyak je aku pernah jumpa macamtu. serious menyirap dan menyampah! tapi aku buka je, kalau entry best, aku follow. kalau takbest, memang takkan follow. hehe.

Muhammadnuraizuddin said...

jaa64 = ihihh..tak baik berkasar..kene berlembut-lembut..ihih

ich = ihihih...klu idup tak frendly ngn orng, nnti, tak dapt kawan.ihihih

fareez = ihih..betoi2.

Hanim Mahali said...

din, nak tisu... sebak seh baca entri ni... T_T

Biey said...

stuju sangat..walau follower saya sikit tpi hepi sebab ada juga yg rajin nak bg komen.. itu namanya pembaca setia..

Muhammadnuraizuddin said...

hanim = amboi2..perli rapat no..

biey = betoi2..sebagai blogger, itu yang kita cari sebenarnya..ihihhi

My MiRa said...

mira tak tipu.............mira folow sungguh dh lame dulu..eheh

Nizam said...

bernas sekali ayat2 ko... hehe...
aku suka... :)
bab software autoblogwalking tu leh nak elak, ko buang shoutbox.. mcm aku...
lau dia nak tinggalkan jejak, dia komen mana2 entri...
komen "hi" je pun xpe... hehehe

ria said...

saya da follow kamu. . hahaha. .

Muhammadnuraizuddin said...

mira = saya tahu..ihihih

nizam = betoi2..ihih

ria = tak baca habis2 la tue.ihihih

mustapakamalizzat said...

sabar2 jela k...din.. Allah sentiasa ada tuk mereka yg benar...

ejat kamal sitizoner

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...