Friday, February 18, 2011

Kau Hampir Bunuh Abah aku!!!! kini, Kawan-kawan2 aku pulak???!!!!

Assalamualaikum Sahabat~
Pagi yang indah ini, didampingi minuman susu panas dan biskut kering yang bertatahkan butiran gula diatasnya, terdetik di dalam fikiran untuk mencoretkan kisah silam yang telah membuatkan kehidupan ku menjadi sebegini...kejadian yang menggamit rasa tidak senang apabila bertemunya, telah membuatkan aku sering melarikan diri jauh-jauh hingga ke lautan hindi.Bak kata orang hot bercinta, Lautan Api Sanggup derenangi, demi mengejarnya..tetapi, bagi aku, aku perlu mengelakkan diri daripadanya demi menempuh masa mendatang untuk mengkecapi kehipan yang lebih baik...

Nyah Kau Dari Kehidupan aku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!\

Bukan aku membencinya, tetapi aku geram dengannya..Bukan aku menyampah dengannya, tetapi aku meluat dengannya. bukan aku kecewa dengannya, tetapi aku sedih mengenangnya..Aku coba dan berjaya lari darinya, tetapi, kawan2 aku dan orang yang tidak berdosa menjadi mangsa...ADAKAH INI SEMUA SALAH AKU..????? tetapi, mengikut firasat hati kecil ini, menguatkan salah mereka yang menjadi mangsa.terikut2 dan melayang kerenahnya yang melampau batas-batas atau asasi kehidupan di dunia nyata..

Kalau aku berkuasa, akan ku menghalaunya jauh dari negara kita...dan kalau aku menjadi perdana menteri, akan ku menguatkuasa pengharamannya.INI SEMUA DESEBABKAN KAU ROKOK~ Abah aku hampir diragutnya oleh kerana kau!!!!!!! kawan2 aku dapat sakit disebabkan kau!!!!!!!!!! tak cukup lagi ke menyiksa jiwa raga kami?????

Hah~, tiba2 ja aku karang ayat puitis...biasalah, pagi2~memang nafsu untuk berjiwang menebal dikalbu hati.. Ye...Rokok amat tak berguna..disamping itu, ia adalah satu faktor perbaziran..dulu aku pernah ada kawan ketika belajar diploma di IPTA tempatan,.ketika itu, wang pinjaman PTPTN masih belom deterima., nak dijadikan cerita, beliau sanggup belapar demi sekotak rokok..
"ROKOK ADALAH TENAGA KU!!!"

Hati kecil aku mula berkata2~  KAU LAH MANUSIA BODOH YANG PERNAH AKU JUMPA!!!! orang perlukan makanan untuk hidup, tetapi kau perlukan rokok untuk hidup..walhal, every sedutan yang kau lakukan, akan memendekkan umur kau satu hari..nak kata bodo~,budak IPTA..Fuh, entah la...sebab aku tak pernah membabitkan rokok didalam kehidupan aku..so, aku tak sure apa yang boleh membuatkan mereka menjadi sebegitu rupa.

Pada tahun 2007, ketika aku mengambil SPM di Sekolah Teknik, aku sering Fly2..kiranya, lompat pagar la..tetapi, bukan acara sukan ye..aku sering kluar fly lepas Prep (waktu belajar mlm)...Jawapan kepada kenapa aku sering fly ialah, aku gila MYSPACE ketika itu.biasalah budak2 sekolah lagi ketika itu..Nak dijadikan cerita lagi, pada suatu mlm...(kalau tak salah, hari persekolahan) , macam biasa, aku fly dengan member2 aku melalui pintu hadapan..Desebelah pondok pak Guard..(gila kentang berani) sebab, disitu sahaja pagar yang mudah untuk dipanjat...dan seperti biasa juga, kami berjaya melepasi pancaroba tersebut dan terus menuju ke kedai Komputer berdekatan. Ketika pulang, kami masih menggunakan jalan sama. dan akibatnya, Waden asrama terlihat kelibat kami dari jauh..dan cuba mengejarnya..
AKU PUN APA LAGI, TAK CUKUP TANAH LARI..

Setibanya aku di dorm, aku membersihkan kaki (ikut petua orang tua2) dan mengusya -ngusa keadaan di luar asrama.memang ada waden dan pak guard sedang mencari-cari student yang fly sebentar tadi..Fuh~selamat lari tak ingat dunia, klu tidak, TERKANTOI!!!~ dan aku terus melabuhkan badan di atas katil..(aku katil atas,) kerana kehilangan tenaga dengan mendadak.

Suatu petang, aku bersama rakan2 pergi  ke sebuah sungai yang agak cantik untuk berkelah. dan tak terlepas untuk bermandi manda..yelah, kata pun kat tepi sungai kan..Berbekalkan Boxer, aku menikmati kesejukan sungai....Wah, Kuak lengtang, kupu2, semua gaya aku beraksi..Tiba-tiba~
ArghhhHH!!!!!!!!!!!kaki krem~

Kompom aku tak leh nak berenang dah..Nafas aku semakin sesak....dalam fikiran aku, aku nak selamatkan diri.aku tak kawen lagi, belom puas hidup.....tiba-tiba kaki aku tersadong sesuatu...Baangg!!!~

Rupa2nya, aku di atas katil..kaki aku tersadong besi katil..Pearghhh!!!sakit beb..tapi, yang paling sakit skali ialah hati aku..rupa-rupanya, member2 aku overnite kat bawah katil aku..sambil menikmati kelazatan rokok..Fuh`aku bingkas bangung dan mengamuk la...aku dah pesan kat dorang, if nak overnite, aku tak kisah, tp, siap merokok....patut lah aku mimpi lemas..Lemas dengan asap rokok dorang rupanya...~
Sejak dari itu, aku memang tak boleh bernafas bila ada asap rokok berdekatan dengan aku...Bukan poyo, tetapi itulah elergik aku...Huh~

P/S: Aku akui, bukan senang nak berhenti merokok..tetapi, boleh mengurangkan pengambilannya kan?..klu tak sayang nyawa hampa, tapi sayanglah nyawa orang sekeliling anda..Wslm.Selamat Beramal~



43 comments:

yna fazlyna said...

fuhh ayat penuh puitis,, 1pujian tok ko. and tabik spring ar ko tak merokok! aku pun same tak suke rokok. membazir je kan beli rokok ni...

Ifti Larina said...

oh hahahaha. pasai rokok rupanya

nurul lalala said...

syabas kerana berjaya mengurangkan pengambilan rokok..hehe

tau x org disekeliling yg terhidu asap rokok ni lebih berisiko tinggi berbanding perokok?sebab penghidu tu xleh nak keluarkan balik asap yg dihidu berbanding perokok...

so, kalo nak merokok, pi jaoh2..haha

Amira Anorah said...

ingat pasai ape..aigoo~~
bagos2..buat kan sy curious nak baca...
bagos lah bulat tak merokok,bazir je kot..sekotak sploh hinggit..baik beli mekdi!!
sama lah kita allergik asap rokok,klw lalu mesti tutup hidung.. tak kira lah sape...
btw,ramai kawan sy yang laki kena tebuk dada dia sebab rokok..ngerikan...bodotololongo nak hisap jgk...

Muhammadnuraizuddin said...

yna = ahhaa...memg membazir pun...

ifti = ihihih..haah..bagos kasi BF korng baca nie..ahah

nurul = aku tak merokok lah~tahu2...sebb tue la aku wat entry nie..ihi

amira = itulah..memg pun...mkn mcd dah lepas dah..if mc velu lunch tue, dah leh bli 2 set dah.ahahh

forever love said...

kita sama la din..atq pun xleh nk bau rokok...sape merokok kat atq..atq tegur je...ramai dah kene

Muhammadnuraizuddin said...

forever love = ye ke atq..aku tak lah nak tegor direct.tp, aku wat tak reti ja...member2..adoy..ahhaha..

forever love said...

tuela yg payah tue..lg2 laki kn..kalo perempuan..at least diowg malu sikit..

ich bin che ya said...

perghhh de nye tajuk... huhu.. hurm betul tu din... benda tu hampir2 meragut nyawa abah nad.. hurm lepas kejadian tu.. terus abah stop smoking!.. Ya Allah tak sggp la kalau jadi lagi kat abah mcm tu.. mmg kalau boleh stop smoking.. bahaya sangat.. n ingat lah org yg tersayang...

hakeem kira said...

ayat dah habis baik dah tu . haha

Muhammadnuraizuddin said...

foreverlove = haah..if aku yang tegor, aku kene perli balik..aadoy.hah

ich = haah..abah aku pun.bila kene serangan, terus automatik berhenti..takkn dorng2 nak mcm tue jugak kan...?

hakee = tak habis bunga2 lagi tue..ahaha..tak larat nak taip..hahah

forever love said...

yela..sebab din kan laki..tue yg diowg perli balik tue..senang2..pi jauh2 je masa diowg smoke

Muhammadnuraizuddin said...

foreverlove= itulah..tp, aku memg practice tahan pernafasan bila lepak ngan dorng..ahaha..ok la tu, hg boleh tegor direct...tegor kasi pedas skit..ahhah

qin zyie said...

haha din..pnuh smangat aku bce..mle2 ayt jwang plus puitis gle..dah smpai tgah2 suspen,akhir cite upe-upenye sal rokok..ha44..aku ske r cte ni-tpi xske la yg mrokok-:)

forever love said...

dah tegur da..tp masing2 jenis xmakan saman..diowg balas balik..tension je..tp pastu diowg xdela hembus ke arah atq balik

yana said...

argghhh..ingat kan pasal apa tadi..grrr...last cite psal rokok kan..ermm..bagus lah law tak isap rokok..law isap rokok pon tak faedah nye..isap rokok ue sama macam bakar duit sendiri..betul tak..hehehe...
=)

cik NAD -miszhelena- said...

majulah negara tanpa ROKOK!!!.

say no to ROKOK!

Adibah Ishak said...

smart cz masuk sekali kenangan time skolah menengah..dulu glerr myspace..sekarang gler ape? hehe

1 usaha yg bgus kurangkan pngambilan mybe seterusnya berhenti terus..gud luck bro! :)

Adibah Ishak said...

smart cz masuk sekali kenangan time skolah menengah..dulu glerr myspace..sekarang gler ape? hehe

1 usaha yg bgus kurangkan pngambilan mybe seterusnya berhenti terus..gud luck bro! :)

Adibah Ishak said...

smart cz masuk sekali kenangan time skolah menengah..dulu glerr myspace..sekarang gler ape? hehe

1 usaha yg bgus kurangkan pngambilan mybe seterusnya berhenti terus..gud luck bro! :)

Muhammadnuraizuddin said...

qin = ihihih..yeke..alah, sory2..pasal rokok je pun.weh, aku pun tak suka orng merokok..tambah2 prempuan..mcm apa lagi..

atiq = klu aku tegor kan, sah2, aku kene sembur..ahaha..ok la tu..tp, apa pun, orng merokok tak jahat..so, leh kawan..ahah

yana = ihihhi..tepat sekali..bakar duit sendri..pent2 kerja, kan..kesian.

nad = yeah..maju lah negara tanpa rokok.

forever love said...

yup..tp sendiri la kene pandai nk larikn diri masa diowg smoke

Muhammadnuraizuddin said...

ADIBAH = hahaa..jap2..aku tak merokok la..aku maksudkan kawan2 aku..ihihi..sekrng gila Facebook pulak..ihih

atiq = ahaha..if aku sorng je yg tak smoke, aku mau lepak ngn sapa kan..ahhaha

forever love said...

taw xpe..cian kamu kn..isk2..sedih lak dengar..

Muhammadnuraizuddin said...

atiq = ceh, ahaha..aku dah biasa dah.kahkah...takpa..nnti, penduduk bumi yang merokok nie, dah kene sakit jantong, baru dorng berhenti kot..ahaha..

forever love said...

taw xpe..diowg nk semua kene sakit jantung or sakit paru2..bru nk nyesal..xpaham betol la..

za petrelli said...

katakan tidaka pade rokok.. rokok. nyah kau dari hidup kami

bahasa puitis.. ingat apr. rokok ruprnyer

Bobo said...

aku ske ko tulis ayat ni aje..."ROKOK ADALAH TENAGA KU!!!"
hahaha*sgt jahat

Anonymous said...

haah betui2....sokongla sgt bab rokok nih kekwn aku pon sanggup kuar g kedai runcit jalan kaki di jalanan ulu banat tu yg jauh semata2 nak belik rokok...mmg bangang..ehehe

Hanim Mahali said...

katakan tidak pada asap rokok!!!
Yeah! Bakal jadi Ibu

man yusoef said...

aku cukup tak suke org yg merokok...serius tak suke

gEe said...

sy pun lemas ngan asap rokok. fuhh~ skit hti btol klau sape2 ade hsap rokok b'hampirn.

Faziera said...

suke orang yang tak merokok atau ex-smokers... ^__^

faziera likes this..haha

Muhammadnuraizuddin said...

atiq = haah..agaknya,,itulah ubat untuk dorng berhenti..akhahak

za petreli = haha..ayat mesti mau power kan..ihihihi...haah, pasal rokok..

bobo = itu ayat perli tu..hahaha

Muhammadnuraizuddin said...

org misteri = haah..memg mcm tue..dorng sanggup tue.apa la yang sedap kat rokok pun tak tau..

hanim = yeah..katakan taknak..

man - hg tak yah la suka...nnti, klu hg suka , kene kawen ngan mereka pulak..(salah tafsir arti suka)

Muhammadnuraizuddin said...

gee = yeke..ahahah.a..alah, buat je sign tak suke orng merokok mcm dlm tv tu..

fazira = saya tak merokok..ihihih

Faziera said...

@din:

tu yang suke tu..hihik

an_Nur said...

say yes to non-smokers!!~ ;)

KyêrulL said...

aku BENCI KAU!! KAU dedicated untuk ROKOK hahaha! nice entry din

Muhammadnuraizuddin said...

fazera = eh,,mcm perli je tu..ihihih

an nur = agree2..

Muhammadnuraizuddin said...

kerul = ahhaha...tak lah benci sangat..tp, skit2 tue ada la..btw, tq kerul.

Syaira Kayy said...

leh jadik pengarang nih . tajuk entry susoen giler, haha

Muhammadnuraizuddin said...

syaira = hahaha..klu aku jadi pengarang., tak de orng nak bli buku..kahakhakh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...