Thursday, February 3, 2011

BAHAYA MAKAN SAMBIL BERDIRI.

Assalamualaikum blogger..
Kini, aku berada di MCD Taiping.. yelah, kat umah aku line brodand FAIL~tension aku..dari semlam cuba nak connet tak boleh2..jadi, har ini , aku updte ala kadar je..ihihihh.

(sambungan episod ke-2)
Pada satu hari tueh, aku pergi ke sebuah shopping mall..kononnya, nak timbang berat badan lah kan..sebb dekat sebulan aku mengamalkan makan sehari sekali ja..hihihi..tetapi, selepas aku memasukkan duit syiling 20 sen ke dalam mesin tersebut, memg aku terkejut berok la..sebab berat aku makin bertambah beb..fuh..memang aku tak percaya...aku berusaha keras tue..adoy..then, apa lagi..aku mencari mesin yang lain pulak...ble aku timbang..berat badan aku memg sama sebagaimana di paparkan pada mesin yang mula2 tadi..gelabah, gelisah, suma ada..Fuh~ aku makin gemok~how come, aku dah berdiet..kenapa lagi badan naik nie..

Mulai hari itu, aku berazam tak mo makan apa2..tp, ble pergi ke cafe je,..herm, bantai apa yang ada..then, mulakan azam baru untuk tak makan nasi keesokan harinya..hahaa..lawak kan..aku memg mcm tue, klu korang tak percaya,..korang boleh bertanya dengan kawan2 aku..ihihi..aku berazam je lebih, tapi, nak buatnye,..fuh, cukup susah..tp, kadang2, aku tak leh terima jugak..sebab aku gemok..yelah, tiba2 je..memang aku tak perasan.

Ketika aku mula prctical, aku dah mulakan azam baru...Aku mahu bila aku masuk sem akhir nnti, orang akan terkejut melihat aku..memg aku amalkan semua tips2 yang aku kasi kat korang di episod sebelum ini.Setiap petang, aku akan berjoging di Taman Tasik Taiping..Jika anda jog di sana, anda memang tidak akan berasa penat,..kerana menikmati alam ciptaan tuhan yang cukup indah di dunia ini..(serius, aku yang anak jati taiping pun tak pernah bosan pergi ke sana).. aku habis kerja pukul 5..then, sampai rumah, dan pukul 6 aku stat joging di situ.

Pada mulanya, memang aku malu.yelah, orang gemuk nak kurus..mcm mustahil je..sebab, if oramg tengok seseorang yang berbadan gempal berjoging, mesti nawaitunya nak kurus..itu aku tak nafikan..memang iya..tp, klu kawan2 aku yang cakap, aku nafikan..ihihi..aku kata aku nak jaga kesihatan..peluh itu baik untuk kesihatan..so, Y not aku joging kan..Sebenarnya, jauh di sudut hati nak berkata demikian..kerana Goal aku adalah mahu kurus.
(bersambung...)


TIPS YANG PERLU DIAMBIL TAHU.!!!



*pastikan anda tidak makan atau minum ketika berdiri.


HADIS

Dari Anas radhiyallahu ‘anhu, beliau mengatakan bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam melarang sambil minum berdiri. (HR. Muslim no. 2024, Ahmad no. 11775 dll)

Dari Abu Sa’id al-Khudriy, beliau mengatakan bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam melarang minum sambil berdiri. (HR. Muslim no. 2025, dll)

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Janganlah kalian minum sambil berdiri. Barang siapa lupa sehingga minum sambil berdiri, maka hendaklah ia berusaha untuk memuntahkannya.” (HR. Ahmad no 8135)


BAHAYA MAKAN SAMBIL BERDIRI.

Islam sangat lengkap mengatur aspek kehidupan manusia, termasuk dalam cara makan. Mencuci tangan sebelum makan, makan dengan tangan kanan, tidak makan sampai kekenyangan, dan tidak makan sambil berdiri—adalah beberapa adab yang sudah dikenal dalam Islam. Namun ternyata, sebenarnya larangan untuk makan sambil berdiri ini juga memiliki hikmah tersendiri.

Apabila kita makan sambil berdiri, maka akan terjadi reflux asam lambung. Dengan kata lain, asam lambung akan naik ke saluran esofagus dan membuat sel-sel kerongkongan teriritasi. Iritasi sel kerongkongan ini dikarenakan pH asam lambung yang sangat asam (pH 1 – 2,5) dan kadang ditandai dengan gejala panas terbakar yang menyesak di dada (disebut sebagai “heartburn”). Bila kita tetap bandel membiasakan makan atau minum sambil berdiri dalam jangka waktu panjang, iritasi sel-sel kerongkongan ini akan berakumulasi dan menyebabkan kanker saluran esofagus. Cara mencegah reflux asam lambung ini adalah dengan makan sambil duduk.

Tak hanya makan minum sambil berdiri, ada 2 hal lain yang juga dapat menyebabkan reflux asam lambung dan “heartburn” yaitu : (1) Makan minum kekenyangan, (2) Tidur atau berbaring setelah makan.

Untuk poin satu, jelas. Lambung memang dapat mengembang 6 kali lipat ketika diisi sampai benar-benar penuh. Makin banyak makanan yang tertampung dalam lambung, lambung pun harus bekerja ekstra keras mengeluarkan asam lambung lebih banyak untuk mencerna makanan di dalamnya. Apabila lambung terlalu penuh, kelebihan asam lambung malah akan mengalir naik ke saluran esofagus. Asam lambung juga dapat mengalir ke saluran esofagus bila kita tidur atau berbaring setelah makan. Kedua kebiasaan ini sama berbahayanya dengan makan-minum sambil berdiri, yakni iritasi sel kerongkongan yang mengundang kanker saluran esofagus dalam jangka panjang. Untuk mencegah reflux asam lambung, seseorang harus menunggu 2 – 4 jam setelah makan kemudian barulah ia boleh berbaring atau tidur. Memang tidak salah juga bila Rasulullah SAW pernah bersabda :

”Janganlah kalian langsung tidur setelah makan, karena dapat membuat hati kalian menjadi keras.”(HR Abu Nu’aim dari Aisyah r.a.)

Sumber pustaka : Buku Understanding Nutrition. …..

8 comments:

Miss Bluepinkiey said...

info yang menarik...:D

ejatkamal said...

huhu...din sian umah ko xleh on9..huhuxpa2..em mmg tul Lake Garden Taipin xnah bosan kalo g tiap2 aripon..bab ko kurus mmg aku tabikla...aku nak jadi gak macam ang..kurus balik..tapiiiii...hahahaxpela aku akan usahakan gak..huhu pepon moga berat bdn ko kembali seperti biasa k..( ni ko diet sbb aku cakap aritu ke?? ) huhu

ijam ismail said...

hoho~~~
thanks 4 d info...
wat entry ni kt kg eh..hehe
=D

azureen yazid said...

lain kali aku nk gne reason ko yg nie "aku kata aku nak jaga kesihatan..peluh itu baik untuk kesihatan..so, Y not aku joging kan "gaklh..
xdelh adik aku nk gelakkan aku lagi..heheh
btw..thanx

ainakhani said...

wahhhh good entry! sukaaaa gila!
akan ku follow segala tips kau.

Muhammadnuraizuddin said...

mis bluepinky = tq..

ijat = aku lebih suka mcm srkng..ihihih..sedap sikit.tak lah kering sangat kan.ihih

ijam = ihihi..haah.kat MCD..ihihi

azureen = tol tue.jawapan paling bagus untuk cover..kan2...ihih..

ainakhani = ihihi..tq sebb support aku.

yna fazlyna said...

same ngan aku din..dah mkn banyak2 pah tu berazam nak kurus,,mak aku sampai ckap. tak payah lah kurus kan badan tu. pah mkn berazam, pah mkan berazam. tapi tak kurus jugak..!huhu...

Muhammadnuraizuddin said...

yna = ihihi..klakar kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...