Wednesday, February 2, 2011

Episod 2~ jom layan....

Assalamualaikum Sahabat2~
mulakan hari kita dengan senyuman ye..hhihi..tadi, aku menerima comment yg boleh menggugat kesabaran aku..tp, bila fikir positif, kita boleh menukar kritikan itu sebagai nasihat kan..tp, ayat yg dicoment tersebut susah untuk ditunggang terbalikkan..sebb memg pedas ayat dia..ahaha..biarlah, asalkan, dia selamat..actuly, tak suma orng suka segala penulisan kita..dan tak semua tak suka tentangnya..kan..kan..

(sambungan episod 1)
So, disini, aku nak mention memang tubuh aku asalnya gemok cubby.. ihihihi..dan ketika aku di sem pertama di politeknik, berat aku makin bertambah dan terus bertambah hingga ke 8+.++ kilo.. tetapi, aku tidak sedar diri lagi..dan terus menikmati makanan yang aku rasa nak telan.. dan hinggakan aku terperasan, yang aku memang berbadan besar. ini semua kerana clasmate aku ada memanggil aku gemok.. (TERKESIMA SEBENTAR).. dan mulai hari itu, aku aku berazam untuk makan sekali sehari.. dalam tempoh sebulan..aku menimbang berat badan.,berat aku buknnya berkurang, tetapi bertambah... Pelik bukan...? yelah, mana tak nye, skali makan, nasi yang diambil boleh dimakan 3 orang..kadang, tengah2 malam pulak tueh...Fuh~korang bayangkan lah..

Yang lawaknye, ketika aku makan., aku kene berhenti makan dan sambung balik untuk menghabiskan makanan tersebut..if tak habiskan, membazir la pulak kan..ihihih..lagu pun ,aku memang tak suka membazir..yelah, korang fikir di negara lain, negara yang miskin contohnya yang terdapat di benua afica..dorang nak makan pun susah..kurus je..kasihan kan.klu negara dorang jiran kita, dah lama aku amik buah rambutan yang banyak atas pokok tue bagi kat dorng...(bersambung ke episod ke-3)




Bersenam di halaman rumah bersama adik2..hihihi.



1 - Stretching
Lakukan regangan otot terlebih dahulu, kerana kajian menunjukkan senaman regangan sebelum bersenam/bersukan mampu mengelak kecedaran sekurang-kurangnya 50% ye.

2 – Warmup
Berlari-lari anak keliling rumah untuk tempoh 5-10 minit. tp, if korang tak mampu nak lama2, korang jog hingga nadi berdenyut laju pun dah ok..

3 – Push up
Lakukan tekan tubi. hah~ini, klu yang tak mampu tue, wat yang termampu ye..ihihi..jangn paksa diri tau..lama2, power la buat benda nie~

4 - Jumping jack
Jumping jack nie sama arti lompat bintang..mcm biasa, buat yang termampu dulu.lama kelamaan mesti boleh tingkat bilangan lompatan tue..

5. - Sit up
Sit up nie amat bagus untuk membakar lemak di perut ye..so, klu nak rampin, kene wat selalu..ihihi..lepas bangun tidor pun boleh buat..tak semestinya waktu bersenam je..jadikan sebagai rutin harian..jika tiada masa untuk bersenam.



6.Squat (bodyweight)
ini salah satu cara yang berkesan..sehari buat dlm 20 kali untuk satu masa pun dah ok..sebb, ia akan membakar lemak di bahagian pinggul dan paha kita..

sebenarnya, banyak lagi yang boleh dilakukan..tp, jika tidak berkesempatan, dan tiada waktu, sit up, squat dan tekan tubi boleh membantu.ia boleh dilakukan di dalam bilik kita ja..anda suma mesti rajin ye..ihihih...tp, ikut kemampuan jugak..

P/S: jadikan senaman sebagai rutin didlm hidup kita untuk kekal cergas..selamat beramal.

11 comments:

ainakhani said...

aku sekarang ni tiap2 petang joging kat hostel.. if klas abis lmbt aku tak jog la.. sume nk kurus punye pasal.. :P

azureen yazid said...

like!!!
aku xnk bersenam kat umah lh..
hr2x..aku jalan kaki pusing site..
huhuuu

azureen yazid said...

like!!!
aku xnk bersenam kat umah lh..
hr2x..aku jalan kaki pusing site..
huhuuu

yna fazlyna said...

like2..tapi bab bersenam ni yang aku lemah..juz wat regangan. pah tu nak jog tu terus je tak jadi..

ich bin che ya said...

yeye smbg balik episode kedua huhu.. agree kena exercise.. atleast 30 minute sehari.. bak kate trainer kat gym.. jgn give up ngan senaman mesti ditruskn hhu...

Muhammadnuraizuddin said...

ainakhani = bagus la tu..tp jng gve up..yg paling peting, kita sihat..kluar peluh..kan..kan..:)

azireen = ahaha..itu jari ko yang kurus..ahhaha

yna = ihihi..memg lah..mula2 jalan lah..hari kedua jalan laju2..nex day, dah leh joging kan..janji, kene lah berusaha..ihihi..

inch = ihihih..betoi tue..sokong..nnti, aku nak jadi trainer kat gim gak lah..ihihih

alif haris said...

der . x nmpka gemok pon bese jew . haha

Ain Atika Zailani said...

alaaa bialah orang nak kritik...cme agp tu satu alat nak baguskan penulisan kita. kan kan? alaahhh i senam senam ni berat punggung sikit...kihkih...

Muhammadnuraizuddin said...

alif = setahun lepas je besar..ble dah amalkan benda2 nie, mcm skrng lah jadinye..hihih

ain atika = tq coz support me..ihihi,.takpe..klu kita bersenam dengan cara yang betoi/seronok, mesti enjoy kan..

ejatkamal said...

xpa din ...ang akan berjaya gak maintain macam selalu..huhu cayok2..huhu

Muhammadnuraizuddin said...

ijat = yg penting..kita sihat..ihihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...