Friday, February 4, 2011

Kolestrol harus dipulaukan.~

Assalamualaikum blogger2..
tiba2 hari ini, aku rajin pulak nak menulis benda2 nie..ihihih..fuh, susahnye dpt line kat KG. aku aku nie..tp, takpa..MCD ada.ihhihi

(sambungan episod)
Oklah, aku berterus terang dengan anda semua..dulu, saiz pinggang seluar aku adalah 34-35..ITU SAIZ PINGGANG YE..if aku nak nampak sluar londeh, aku akan pakai saiz yang boleh menjangkau 36..mau cari sluar memg susah..yelah..Bumper pun besar..dulu, ada member aku panggil aku dengan gelaran din *******..fuh, rasa nak baling je batu bata kat muka dorang.tp, takpa, aku kene bersabar..memang saiko..itulah yang membakar semangat untuk aku membakar lemak..ahhaha...so, aku amik apa yang dorang cakp tue sebagai alat untuk menyemarakkan semangat aku nak kurus..Memang lah setengah orang cakap, jangan lawan hukum karma..kene bersyukur dengan apa yang dikurniakan..tp, aku nak tanya korang..if bunga yang mempunyai warna yang pudar dan dibandingkan dengan bunga yang mempunyai warna yang berbagai, anda pilih mana?..anda mesti dah tahu jawapannya..sebenarnya, tak salah berbadan besar..aku sendiri akuinya..yelah, klu suma orang kat dunia ini berbadan kurus, tak berwarna warni pulak dunia nie kan..tp, kita kene ingat., yang penting, kesihatan dan apa yang membuatkan kita selesa...serius., aku tak selesa berbadan besar..susah nak cari sluar, susah nak berlari ke sana ke sini..cepat pancit dan segala aktiviti kita terhad bukan..?so, ini adalah atas dasar kemahuan seseorang..yang mana difikir baik, itulah yang terbaik..kan? :')
(bersambung)



Seperti yang anda sedia maklum kawan2, kolesterol dalam tubuh dapat menyebabkan berbagai penyakit hinggap di tubuh kita. Untuk menghindari kolesterol tinggi, kita harus berusaha menjalani pola hidup yang sihat agar dapat menjaga kolesterol dalam tubuh sentiasa normal. dan aku ingin mengingatkan dan menegaskan bahawa seseorang yang kurus tak semestinya kandungan kolestrol di dalam tubuhnya adalah normal.so, anda juga perlu membaca tips ini.ihihih

Salah satu dari menjaga pola hidup yang sihat adalah memperhatikan jenis makanan yang diambil. Makanan merupakan hal penting yang harus kita perhatikan dalam pengawalan kolesterol ye kawan2. , seba jika kita mengambil makanan yang mempunyai kolestrol yang tinggi ia boleh menimbulkan masalah hipertensi, serangan jantung, stroke dan juga kematian. Contohnya abah aku..semasa tahun 1998, abah kene serangan jantong..inilah puncanya..KOlestrol terlalu banyak di dalam tubuh..ia boleh mengecilkan saluran jantong kita...


Makanan rendah kolesterol :
* putihtelur ayam
*Susu lembu tanpa lemak
*Daging ayam tanpa kulit
*Ikan air tawar
*Daging lembu tanpa
*daging kambing tanpa lemak
*(dan sewaktu dengannya)

Makanan dengan sederhana kolesterol :
*Ikan bawal
*(dan sewaktu dengannya)

Jenis makanan dengan kolesterol yang cukup tinggi :
*Keju
*Sosage
*Udang
*Kerang
*Siput
*Belut
*Santan
*Coklat
*Mentega
*Kerang putih/tiram
8(dan sewaktu dengannya)

Jenis makanan kolesterol sangat berbahaya :
*Kuning telur ayam
*Telur burung puyuh
*(dan sewaktu dengannya)

13 comments:

EIPUL said...

woh
lepas ni aku kurangkan makan kuning telur, bahaya2
haha

MahaMahu said...

huhuh sori bulat tak comment pasal mkn ni tapi nak tanya gambar gathering SB ada tak yg team bowling nak leh send kat email akustika83@gmail.com.. sorry susahkan kau aku tak bawa kamera sorry lah..

dD Fabulous | sitekateki said...

pesal plak tukar blog url nie...

Ain Atika Zailani said...

thanks for sharing info...hihi=)

Farhana Jafri said...

bagus la tu.. skrg dh kurus kn.. dh hnsem dh!! mkan bnyak2 sayur hijau and buah... brjlan bnyak2.. amalkan tiap2 hari.. cnfirm da bomd!! ^^

jom singgah sini ANASAURUS :)

muniraksasa (; said...

ok, doktor. ape kate ang follow aku. HAHA kan? BBFF pun lonyap da. ang sehat x, DIN? lame xdgr cite kann. HAHA *gedik

Muhammadnuraizuddin said...

eipul = weh, tp, sedap jugakkan..tambah2 yg mantah tue..fuh~..

mahamahu = tak banyak la..tp, ada problem skit..line kat kg aku nie lambat sikit, ari isnin, ko remind aku.

dd = ter.. sebb ini yang lama punya..adooy..ahhaha

ain = most welcome.

farhana = yg penting..sihat kan... :')

raksasa = aku kat kg nie..line susah sikit kat sini.

yna fazlyna said...

sebelum ni aku pernah pitam coz makan kambing banyak sangat..tapi bile cek kolestrol. ok pulak..so tak risau sal kolestrol..

Muhammadnuraizuddin said...

yna = tue dia..banyak nya mkn kambing..nasib baik tak mengembek..ihihihi

muniraksasa (; said...

alaaaa. yela.

Muhammadnuraizuddin said...

raksasa = ahaha..

yna fazlyna said...

haha..ngembek! dah yna memang suke makan kambing. sedap tapi bila dah jadi cam tu.. kne kawal nafsu lah. mkan ckit jer..

Muhammadnuraizuddin said...

ish yna = tak panas ke badan ble mkn kambing banyak2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...