Wednesday, January 26, 2011

Tidor lepas asar akan MAMAI..serius!!!!!

Assalamualaikum kawan2`~
Penat kerja hari ini,.ceh (walhal, dok on9fb kat ofis).di dalam perjalanan pulang ke rumah, tiba2, tahi burung jatuh ke cermin kreta aku..fuh, terkejut aku..tengh 80 KMj tadi..nasib tak dak lemah jantong.fuh~dan aku simpulkan satu fakta, "burung boleh berak ketika terbang"..ihihi.tol kan?

Sebenarnya, aku bukn ingin mencoretkan perkara berkenaan di blog aku ini.tetapi, aku ingin berkongsi sesuatu yg aku jadikan sebagai pengajaran kepada aku kerana aku mengalaminya petang tadi,.lepas je magrib tadi, aku tros on Lappy dan search ayat2 seperti dibawah..

“Tidur di siang hari amat dikeji kerana ia akan mewarisi penyakit kebengkakkan (muka kelihatan sembab dan tidak bercahaya) malapetaka, merosakkan warna kulit, menimbulkan penyakit radang limpa, melemahkan urat saraf dan melemahkan syahwat. Sekeji-keji tidur ialah ketika awal hari (matahari terbit) dan terlebih keji lagi ialah tidur di akhir siang hari (selepas Asar).”
by Ibn Qaiyim

“Sesiapa yang tidur selepas Asar sehingga terganggu kewarasannya maka janganlah ia mencaci selain daripada dirinya sendiri.
by Ulama' lain.


Tepat jam 6.20 petang, aku tepat sampai ke rumah.dan meletakkan barang2 di atas meja lalu melabuhkan badan di atas sofa. tiba2, ada satu panggilan masuk di NO. Maxis aku.. dan tanpa membuang masa, aku menjawab..rupa2nya, awek aku yang call..dalam sedar tak sedar dah magrib.aku rasa baru sahaja aku baring di atas sofa tadi.dan secara tak sengaja, aku terlepas cakap berkenaan keadaan aku di sini.walhal aku memg tidak mahu menceritakan secara detail kepada sesiapa..even my family.sebb aku tak nak & tak suka orng rasa simpati keatas diri aku..Aduh!!!!aku dah terlepas cakap~dan awek aku terkejut mendengarnya..tp, nak wat mcm mana kan dah terlepas..aku terus ceritakan segalanya..terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata, Kantoi la.. :'(
(syg, i bukn tak nak cerita, tp~..(u paham perangai i mcm mana kan.sory ye yunk)

Memang benar ayat2 seperti diatas,..jangan tidor lepas asar, sebb kewarasan anda akan terganggu. senang cerita, MAMAI~..aku ambil ini sebagai satu pengajaran yang besar di dalam diri aku pada hari ini..masa kecik2 dulu, masa sek rendah..aku tidor petang..ble aku bangun, aku rasa heran.sebb aku tidor terlalu lama.jam menunjukkan pukul 7, dan aku dah rasa terlambat sangat ke sekolah.then, aku p mandi ala2 kerbau style dan mencapai baju sek,..tiba2, mak aku jerkah.. "Adik, buat apa pakai baju sekolah." dan aku tergamam~

P/S : Anda suma janganlah tidor lepas asar..sebb ia memg tak baik untuk kesihatan kita.dan satu lagi, jika anda mahu siasat rahsia sesiapa, just call staight ke orng tue,..tp, ingat, call masa dia tidor..mesti dia merapu punya..harap2, terlepas cakap..ihihihi..

32 comments:

yna fazlyna said...

yg burung berak kat kreta wat aku tak leh tahn nak gelak!!!
hahahhahaaaaa....

hairie said...

ahaha..pas asar patotnya time untk relaks2 kuar umah...ahahha..

tp kdg2 aku pn trtido jgk tp jarang sgt lah...

Hanim Mahali said...

memang tidur lepas asar akan menyebabkan kewarasan minda berkurang... kelakar boleh mamai capai baju nak g sekolah... padahal baru kul7 malam... hikhikhik

nurul lalala said...

siyes bet0l! penah jadi kat sy gak..mmg MAMAI!!!!!!!!!

nazirulhazwan~ said...

tp tu la best, rase berkrim je tido pas asar, haha malas gile je nak bgn blk

♥CERITA.JIWA.ADLIA♥ said...

lia pernah alami..seyes malu.bila kne tgur...tp la nie tak penah tdo ptg dah..sbb keje balik pn dah mlm...=)

muniraksasa (; said...

aku orang pertama yang comment ea? HAHA best. tebaik. tp weyy, ang'terlepas cakap' ape kat awek ang tu? tu je yg aku nak tahu :p xbpe phm storyline ko.

Muhammadnuraizuddin said...

yna = nasib baik aku tak melatah masa tue..ahaha

hairi= klu hg boleh la..aku mana ada geng kat sini.

hanim = itu lah..mungkin suasa sama kowt..dah gelap kan.ihihi.tue yg ingat dah pagi..rasa bangga masa tue sebb tidor lama..ihihi

nurul = lepas nie, kita jngan tidor lepas asar dah.hihihi

nazirulhazwan = ahah..klu sapa tak cukup minyak masak, perak ja kat muka yg tidor lepas asar tue..ihihi

adlia = ihihih..itu ada hikmahnye dengn kerja skrng..sebb , leh avoid dari tidor lepas asar..kan2..ihihi

muniraksasa = susah la nak terangkan.ihihih..kat parent aku pun aku tak citer..ihih..

muniraksasa (; said...

HAHA klo cmtu bek ang xyah mention dlm blogg weyyy ! HAHA

Muhammadnuraizuddin said...

muniraksaksa= aku nak citer pasal akibat tidor lepas asar je..ihihi..hamboi2 hg..ihih

Qaseh dalia adelia said...

mak selalu pesan jgn tido lepas asar ...sebab ada yang jadi gila...pernah berlaku ...tiap2 hari dia tido lepas asar n then satu hr tu ..tbe2 ye lari laju2..n then jadi gila..kuasa Allah :)

Muhammadnuraizuddin said...

qaseh = memg dlm islam pun hukumnya makruh tau/..uhuhuhu

muniraksasa (; said...

kakakah, chill suda :) ok2.

Muhammadnuraizuddin said...

muniraksasa = ahhaa..aku dah chill dah..gagah perkasa mcm hg raksasa..iahiahaihia..

muniraksasa (; said...

amboi ang. rajin plak ngeja nama aku pnjg2 kann? ahaha bguih2.

Muhammadnuraizuddin said...

muniraksasa = aku nie tak berkira dlm menaip tau..ihihih.tp, mcm sedap jugak nama tue.

muniraksasa (; said...

eyh ang ni knai ceq ka dak? HAHA kat SB klo bole slagi maw nak pndek kan nama aku -.-"

Muhammadnuraizuddin said...

muniraksasa = ahaha..memg la aku kanai hg munir..tp, muniraksasa mcm lagi sedap ja..khakhaka..

muniraksasa (; said...

cam tut tut tut ! HAHA sudah laa. bosan aku tgk muke aku kat blog ang ni. HAHA

Muhammadnuraizuddin said...

muniraksasa = klu aku jadi laki ko, mampoih ko suruh aku pindah umah jauh2 kan.kahkaha..

muniraksasa (; said...

wohoii. HAHA ang ni DIN, aku xskjam tu. aku yang bosan tgk muke aku, ang stayy jela cni. HAHA ade nak pndah2 bgai.

Muhammadnuraizuddin said...

ahaha..sngal ko kan.ihih..raksasa..nnti, mesti if kita jumpa kan.ihih..gathering nie, ko pergi tak?

muniraksasa (; said...

aku xpegi laa. aku busy kawen. HAHA ade kenduri kawen, banyak plakk tu. aku jeles korang pergi !

Muhammadnuraizuddin said...

raksasa = yaka..alah, ramainya BBFF aku tak p..adoy..nak lepak ngn sapa nie.

muniraksasa (; said...

ijam xp kaa? ajk laa die p. mira, yna?

Muhammadnuraizuddin said...

muniraksasa = ahhaa..hg ckp apa kat ijam..aku dah tak paham.

muniraksasa (; said...

ang xphm ape? aku ckp ape kat ijam? aku plak yg xphm skrg ! -...-"

Muhammadnuraizuddin said...

raksasa = lah..yaka..ingatkan apa tadi..ahah.baru aku paham..ihihih

muniraksasa (; said...

nseb bek ang phm da. HAHA aku da maigrain pk mcm2 ;p

Muhammadnuraizuddin said...

raksasa = ahaha..tue dia..sampai mcm tue skali kan.kahkahkahk

fifymeow said...

btl2.. klau rasa png pas bgn tdo tu.. setan pas isap darah.. huhu.. org ckp laaa.

Muhammadnuraizuddin said...

meow2.. = ihihih.bukn lah..setan bukn mkn darah pun..nyamuk je..ihihih..sebb tue lah kita tak leh tidor lepas asar..sebb ada implikasinya kepada kepala kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...