Wednesday, January 26, 2011

Kajian Menyatakan Wanita lebih Jelous di Facebook..

Assalamualaikum..
Hari ini, saya ingin berkongsi satu kajian yg telah dibuat oleh satu agensi di luar Malaysia..Artikal ini telah diolah oleh saya sendiri..Ia berkaitan dengn kes wanita lebih memcemburi pasangan mereka di Facebook. ini ialah satu kesan yg negatif daripada penggunaan
Facebook dengan cara kita sendiri tidak menyedarinya.


Hangatnya pertelingkahan yang terjadi di facebook membuatkan status jejaring sosial ini dianggap sebagai ‘biang keladi’ retaknya sejumlah perkawinan dan hubungan asmara. Ini kerna kita sewenang-wenangnya comnt gambar, status dan boleh post di wall orng lain.

Namun, aktivity yang mudah ini boleh berubah menjadi punca pertengkaran antara pasangan. Terbukti dari penelitian yang dilakukan terhadap 300 orang mengungkapkan Facebook dapat meningkatkan rasa cemburu, terutama pada wanita.

Hasil penelitian yang dimuat dalam jurnal CyberPsychology & Behavior edisi Ogos 2009 ini menyatakan hal-hal yang boleh membuatkan rasa cemburu dari pasangan memiliki teman baru, pe'ngomen dari teman wanitanya, hingga aktivity facebook lain, seperti mengisi kuis, upload foto bahkan main games.

Pada data penelitian terbukti bahawa sebahagian besar responden rata-rata memiliki 300 teman dan menghabiskan sekitar 40 menit sehari membuka facebook. Dan, bagi mereka yang membuka facebook lebih dari 40 menit sehari memiliki level cemburu yang lebih tinggi. Apa penyebabnya?
Ternyata, banyak responden yang mengaku bila membuka facebook lebih lama, mereka cenderung membuka akaun pasangannya beberapa kali. Bahkan, ramai wanita yang mengintip akaun pasangannya.

Apa yang membuatkan mereka bukan ekaun pasangan sebagai hobi? Ternyata 72% dari responden menjawab perasaran ingin melihat aktivity pasangannya di facebook. Biasanya jika pasangannya tidak terlalu banyak up date status, mereka mengakui bahawa mereka akan merasa tenang.
Namun, kalau pasangannya cukup aktif berkomunikasi di facebook terutama dengan rakan wanitanya, inilah yang boleh menjadi punca rasa cemburu yang akan diakhiri pada pertengkaran.
Hasil penelitian ini menyimpulkan, bahawa lebih banyak responden wanita yang mengintip akaun facebook pasangannya dibandingkan responden lelaki. Lucunya, para responden lelaki mengaku justru menghindari membuka akaun pasangannya, kerana lebih tertarik membuka akaun facebook wanita lain.

P/s penaja :Actly, Kepercayaan adalah tiang utama untuk kita kekalkan kasih terhadap pasangan.klu tak puas hati, meh berbicara di bawah..ihihi Selamat beramal~wslm.

7 comments:

JUNKO-EL-HIDA said...

Hai zudin..salam perkenalan..Entri2 awk menarik..Apa kata join kontes saya jugak kan?..mana tahu awak pemenangnya?

Nour Akmal said...

ye ke?

dahsyat gak survey ni ek..
huhu...=)
maybe betul jgk kot...

follow blog awk dr sahabat blogger..

jom usha blog saya www.jarijemariemas.blogspot.com

Gula-gula hati said...

lelaki n perempuan sama je kot...
same2 kuat cemburu..
n perempuan, cemburunya berasas...:)

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

oke...nasib bek psgan ak bkn kaki fb jd ta de ap y perlu ak cemburukn. hahaha

shahsyaz said...

ehmmmmmmmmm....

hehehehe..betol ker wanita cemburu??

iela_fadila alias said...

setuju..
yg penting percaya..
tapi jgn smpai salahgunakan kpercayaan tu..

Muhammadnuraizuddin said...

junko = ihih.mcm mana nak join..tak pandai lah.ko kene guide aku..ihihi

nour akmal = itu la ..dahsat..ihih.insyallah...slm perkenlan..

gula2 hati = yeke...berasas?ihihi..mungkin itu hg ja..tp, yg lain, ada jugak cemburu tak berasas..tp, laki tue hanya segelintir aku rasa.ihihi

khairul atika = wah.untungnya hg..hg jngn ajar dia buat fb tau..ihihi

shahsyaz = aku rasa betoi la..ihihih...dah terbukti.

iela = yeah..betoi2..klu terlalu percaya, susah jugak kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...