Wednesday, January 12, 2011

Jalan Raya Bukan Untuk Lory Merempit..

Hye blogger2 sekalian...

Assalamualaikum...
kali nie, aku nak kongsi cerita yg betol2 kenyataan dah sedikit masa lagi,mungkin ini akan dijadikan fakta..(sesuka hati aku ja)..actuly, aku nak berceritakan tentang kenyataan yg sering berlaku di lebuhraya ke Pulau Indah dimana tempat aku bekerja skrng ini. jika seseorng itu stay or bekerja di westport, mereka akan sinonim dengan kenderaan2 berat yg bebesar hati ketika berada di jalanan raya seperti saiz mereka jugak..serius..dorng buat jalan di sini, mcm jalan BAPAK dorng yg punya..mcm dorng je yg bayar cukai jalan...bila kita bawaak 100 KMj, kita terpaksa duduk di line kiri jugak..sebb lory mereka lagi hebat..150 kmj agaknya driver2 lory2 yg besar tekan padle minyak...Huh~

Aku tergerak nak mencerita tentang kisah jalan raya di Pulau Indah ini sebb petang tadi, aku hampir2 melanggar lory yg rosak..lory tersebut di line kanan pulak tue..bayangkanlah klu korng bawak kreta tengh sedap2..tiba2, ada lory stop di hadapan anda..fuh..kelam kabut tekan padle break..abis kecut perut aku..hidong2 aku pun turut kecut..sebenarnya, boleh dikatakan setiap minggu ada kemalangan..siap ada meragut nyawa lagi..bayangkanlah..bila aku ajukan soalan kenapa takde masuk paper or berita diTv..kakak ofis aku menjawab dengan selumber...
"nnti, takde orng la yg nak bekerja kat Westport nie"...tiba2 aku trus tertelan air liur..memg ngeri statmnt kakak ofis aku nie..

Jalan di sini sebenarnye tak jam sangat..tp, ble ada sesuatu yg berlaku..memg jem yang amat teruk..contohnya, haritu, aku dah bersiap2 nak balik rumah abang aku di KLIA, biaslah, bosan weekend sorng2 kat sini..then, aku boleh keluar dari pulau nie, 4 jam serterusnya dari pukul 6 jem berlaku...nie sume masalah lory la nie..berlumba2 di lebuh raya, skrng, menyusahkan saya..ceh~leh berpantun lagi..(lory tebalik di atas jambatan keluar pulau)

kalau korng sume nak tahu, mangsa2 kemalangan yg meragut nyawa kebiasaannye, berlaku kepada Orng asing...Bangla, Indon, Nepal dan sewaktunye...dorng buat jalan2 di Malaysia nie, mcm negara dorng,..naik basikal di tengh2 highway..APA KEJADAH DORNG NIE!!!!!!!aku ari tue nyaris2 nak langgar...itu sebb aku bawk kereta, "nyaris" kalau lory yg selisih dngn mat bangla tue..Hancurlah badan dia bersama Basikalnya...

Tujuan aku coretkan benda nie, hanya nak menyampaikan ketidakpuasan hati sebb lory2 kat sini laju2 sangat...klu naik moto, memg terlalu bahaya,...di sini, BAGAIKAN BERTARUNG NYAWA UNTUK KE TEMPAT KERJA...Wassalm...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...