Tuesday, September 28, 2010

Macam2 Hal~~

26 sept 2010...

pukul 4 pm, bermulalah perjalanan aku dari KLIA ke Klang...seperti biasa, drive sorng2 lagi...coz, tak de member yg nak teman..biasalah, baru lagi di sini..actuly, aku balik ke klang drive kreta abang aku..yg dia tak guna kat umah dia...proton saga..n kancil aku, aku tinggal kan kat umah dia..suruh dia kasi mkn kat kancil aku..tp, bukn calang2, kancil convert mira..ahaha...aku bukn apa, tukar kreta ngn dia sebb kreta dia 1.3 n kreta aku baru 660..heheh..

Alkisah bermula la di sini..
ketika aku pulang ke umah sewa di westport, aku teringat yg aku nak bli heater n biskut2 untuk bekalan kat umah sewa tueh.biasalah, kat dalam pulau indah tue, sume barang mahal,.meluat~~~ ketika sampai di JJ Bukit Tinggi, aku pun park la kreta kat parking berbayar..selepas amik tiket, aku parking sblah kreta waja...then, aku kluar dari pintu kreta untuk simpan lappy aku kat dlam botnet blakang,.takkan kat blah depan plak kan.:)..(tol ke aku eja bonet)tibai ja..janji paham>>lepas aku simpan lappy di bonet blakang, aku secara tak sengaja telah menutup pintu kreta..pastu, aku confident je nak masuk JJ..then, aku tiba2 terlompat!!!!sebb aku mcm terlupa sesuatu,..actuly, aku terlupa cabut kunci kat kreta..
.adoy...kreta tue alarm rosak..so, kene tutup log pintu secara manual...hampeh tol...terkandas aku...terbantut nak masuk dalam jj...

Aku menarik nafas panjang2...then, pkir..(AKU MEMG TAK LEH PKIR LA DE~~)gelabah gila aku..pucat muka aku..aku tak tau nak mintak tolong sapa2..dah la aku tak kenal sapa2 kat situ, ble aku call membr yg ada kat klang, dorng plak tak dak kat klang..nak call kakak2 ofis., tak tau no. fon dia..adoy...runsing..aku pun p la kat kedai tayar sebelah parking tueh..then, dia kata, p masuk JJ n sebelah kedai buku the new.com..situ ada kedai duplicate kunci..aku pun tergapai2 pergi mencari..last2, jumpa jugak..then, ble aku tanya tukang buat kunci tueh..dia tak tahu nak bukak..then, dia kata, kene talifon orng lain..yg memg buat kerja tueh..
(aku pun heran..kawan dia nie kaki pecah kreta ke...)tp, lantah la...ble aku tanya charge yg akan dikenakan..dia kata maybe, RM80-100..or lebih lagi..MAK AI!!!!!!!!!!!!mahal gila..then, aku trus cakap..takpelah..aku sebenarnye, tak mmpu nak bayar..mahal dowh..aku nak makan apa..gaji pun tak masuk agi...dengan rasa serba slah, aku call abang aku yg berada di KLIA...n dia datang dari KLIA semata2 nak tolong aku...kul 7 baru aku leh masuk kreta..then, abang aku balik KLIA semula..adoy..kesian kat dia...takpa..abang2 aku sayang aku..aku sayang depa jugak..ehehehhe..

lepas selesai masalah aku, aku masuk balik ke JJ tersebut,..sebb misi aku untuk membeli heater n biskut2 tak kesampaian lagi..so, aku pun masuk...aku berjalan sorng2 mcm orng gila..mcm dah tak dak orng nak kawn ngn aku..shopping pun sorng2..uhuhu..sedih gila..selepas selasai, perut aku nie teringin plak mcm kfc..apa lagi..pantang teringat.trus p..seketol je aku abis kan..
sebb memg mcm tueh aku, aku tak leh nak abiskan lebih 2 ketol ayam..sebb cepat muak kowt..tanpa segan silu, aku mitna kat kak cashier kotak untuk take away...eheh..leh wat bekalan di malam buta nanti..




28 sept 2010..

seperti biasa, aku bangun pagi pkul 6.50 am..then, buat lah apa yg patut..activity biasa aku di waktu pagi...then, pada pukul 8 lebih..(dah tak ingat jam brapa) aku pun kluar lah dari umah..kakak yg aku slalu tumpang tue dah pergi kerja..so, terpaksa lah aku drive pergi kerja..ble aku stat je kreta, engine tak nak nak idop..
dekat 10 kali gak lah...last, tak leh stat langsung..bateri kong..adoy..dah la lambat nak masuk keje nieh..aku pun terpaksa mengetuk pintu umah jiran aku..mintak tolong jumper kreta jap..hehehe..ble dalam kesusahan, tanpa segan silu, n secara automaticnye, buat2 kenal orng...ahahah :) sebb penyebab kreta proton saga tadi tak leh stat sebb bateri dah week kowt..then, ujan plak dari malam sampai ke pagi..memg sejuk la engine tueh..berkurun la nak start...

Saturday, September 25, 2010

24 sept 2010...
aku bertolak dari rumh sewa ke KLIA..umah abang aku..aku p sana ada 2 nawaitu..
yg pertama., aku p sana sebb bosan kat pulau indah nieh..aku di rumah sewa hanya bertemankan lappy kesayangan aku nieh..biasalah..rumah kurang sempurna...n yg kedua pulak, aku ada intervw di KL...aku bertolak dari rumah sewa pada pukul 6 ptg..n sampai kul 9..actuly, kalau betol2 tahu jalan..leh sampai sejam setengh je..tp, aku banyak kali salah jalan..n tersesat..ahah..bisalah 1st time p sana drive sorng2..keadaan masa tueh, hujan lebat..mase aku folo kreta myvie, mase tueh dalam 90Kmj...tibe2 je kreta tue brek mengejut...aku pun apa lagi, menggelabah la.masa aku tekan brek habis,kreta aku masih bergerak.nasib baik tak berpusing.fuh!!!kecut perut aku.bertaubat nak bawak kreta laju2 msa ujan lebat.heheheh

akhirnye, aku sampai jugak ke rumah abang aku..tue pun, dah lambat.fuh~~penat gila weh...sambil tueh, perut aku memg lapar sangat...apa lagi, sampai je., aku buka periuk kat umah dia la...last makan msa lunch kat ofis..uhuhu..lepas kenyang, aku terlupa nak cuci gambar untuk intervw keesokan harinya..masa tueh dah pukul 10..aku berusaha mencari kedai gambar kat area sana..tp, sume dah tutup..last dcsion, aku terpaksa bli pendrve..sebb nak cuci gambar tue kat KL je..pendrve je dah dekat 40 ringgit..pokai la aku..dah lah gaji tak masuk agi..herm..sedih2..

hari yg ditunggu2 telah tiba..aku bersiap untuk ke intervw dengan memakai kemeja hitam berlengan panjang, seluar slack berwarna hitam, kasut kulit berwarna hitam, dan diacsesorikan dengan jaket creem..ahah..segak sungguh..dan rambut dipacakkan..tetapi bukan mohok..just stand ke tepi je..hehe..abis style la tueh..bisalah..nak intervw..bukn slalu kan..untuk kesana..abang aku yg hantarkan.untuk ke sana..kami dibantu dengan peta di google map..sempat search seblum betolak. tadi..ALTERNATIVE..ehehhe..sampai2 je kat hotel tueh, aku kluar dari kreta abg aku..kat pintu utama..wah..orng usya ja..ehhe..then, aku berjumpa pengawal kat sana dan bertanya lokasi intervw...then, dia membantu aku pergi ke dewan berkenaan.

MAK AI~~~!!!!!ramainya orng..yang permpuan tueh, sumenye free hair n berkarat..skirt paras paha ja..tergugat iman..ahah..yang laki2 plak..bergaya lebih dari aku..rendah diri gila..setelah berjam2, tamat lah sesi intervw..dan seperti biasa, tugu call..ahha..dorng nak pakai brapa orng je..tp, yg hadir untuk intervw.lebih dari 3 ratus..ahhaha..aku rasa kan..sapa yg dapat, mesti kroni2 dorng je...tol tak..ahahha..
then, aku pulang ke umah abng aku di KLIA..

pukul 1 setngah..aku minta tolong abang aku untuk hntar aku di stesen KTM..aku nak g lepak ngn member2 kat KL..heheh..penat kaki aku kesana kesini...sebenarnye, itulah kali pertama aku naik train sorng diri..memg terpinga2 lah.tanya orng sana sini..ahah.dah mcm pelancong luar negari je..tp, skrng aku rasa, aku mcm dah terra skit..ahhaha...thx to abng aku sebb bersusah payah teman aku..

Tuesday, September 21, 2010

MasiH cUba MenyEsuaIkAn

21sept2010..
seperti biasa, aku bangun awal pagi(jam 7)..tak lah pagi sangatkan..dan melakukan rutin harian sebelum ke kerja..ini hari kedua aku bekerja. mcm semlm, aku pergi ke ofis bersma kak yg rumahnye dekat ngn umah sewa aku..tumpg dia je..then, sampai ke ofis..aku punchcard pada jam 8.30.

aktivti pertama aku pada hari itu adalah mengemas bilik bos seprti biasa..tanpa arahan sapa2,sebb itu memg kerja wajib aku..(pastikan tiada habuk langsung)..tp, best gak.sebb tak lah bosan sangat..asyik mengadap komputer je kan..ehehe..then, aku sambung kerja smlm yg aku tak abis buat..kemaskini fail..then, lebih kurng kul 1, aku keluar bersama2 kakak kerani di ofis aku sebb meja dia disebelah aku..then, kami lunch di kedai sebelah ofis aku..masakan ala2 mamak gitu..tp,aku memg suka mkn kari + papadom..nei sume abah aku punya pengaruh..ari2 masak kari kat umah..sambil bersulamkan papadom..sedap jugak mkanan kat situ..bisalah..,ada orng blajan..(tq kak ct) hehe..

apabila balik dari lunch.aku ditugaskan untk photostat insurance..tp, ada ja spoil yg aku buat..sampai kakak tue ketawakan aku.."jangan la gelak kak,!~ malu saya"..ayat tue yg terkeluar dari mulut aku..:).selesai tugasan aku, aku mendpt email untuk membuat minute meeting..adoy..kene taip dari handwriting..MR. Daulat empunya..tulisan bukn beliau punya..tp, orng lain...tak paham aku situasi masa itu..apa lagi, aku menunjukkan skill menaip aku yg 60 PSM..ahah.terpegun kakak kerani tueh..tp, slalu tersangkut, sebb tulisannye perlu dihayati betol2..ada satu words yg paling klakar yg aku terubah..mata aku dah bling2 dah masa tueh..tue yg truk sangat aku mengubah "liric" tueh..ahaha


(LEATHER --> DEATH)


hari nie aku sampai ke umah sewa kul 6 setengh..sebb kakak yg aku tumpang tueh terhilangkan kunci ofis..menggelabah sume orng cari kunci tadi, rupe2nye, ada orng lain dah terambik..kesian kakak itu...

penat la harin nie, kerja banyak.. :(

Monday, September 20, 2010

NEW LIFE BEGINS...

assalamualaikum..
apa khabar rakan2 blogger..
aku dah lama tak update sebb dok layan fb ja...uhuhuhu
skrng nie, ble dah stat keje..banyak pulak aku nak bercerita..dan di sini lah tempat yg paling sesuai untuk dikongsikan selain orng2 tersyg..hehehe

19 september 2010,aku bertolak dari taiping ke pulau indah, klang pada jam 11 setengh sengn kreta kancil mira LS2 yg tercinta...aku bawak slow je..sebb kreta aku memg tak laju..hehe..isi minyak 40 ringgit..jalan tak jem sangat seperti yg disangka..entah mengapa jalan tak jem sedangkan ramai yg balik ke bandar sebb dah abis cuti...tp, tak jem lagi bagus..tak lah aku sumpah seranah dalam kreta...pkul 6 aku sampai ke pulau indah...dan dekat magrib baru jumpa umah yg disewa oleh company kepada aku..sampai2 je, aku terkejut.sbb umah kg..adoy..dah la dalam umah tue tak de ape langsung..lantai bertatahkan habuk2...banyak kerja aku nieh..aku selesai kemas jam 8 mlm..tiba2, ada je makluk seperti lipas n labah2 lalu lalang atas lantai...besar2 plak tue..cukup zat diabinatang kat pulau nie...

tiba2 je, nyamuk datang menghinggap..dan aku terlupa yg aku tak bawak ubat nyamuk..dalm fkiran, ingatkan company bagi umah taman...adoy...dengn kipas tak de..berpeloh aku mlm tueh...sambil ditemani nyamuk2 yg suka darah manis aku nieh..memg tragis lah..klu mak aku tengok..mest dia menangis..sebb masa kecik2, klu nyamuk gigit aku je..mak aku panggil orng yg sembuh asap halau nyamuk tue datang umah :(..tak sampai pun brapa jam..aku berehat di atas tilam..nasib baik bawak tilam..tue pun mak aku yg paksa..sambil tengn di atas kepala...aku mula berfikir yg bukan2...terasa rindu sangat2 kat kg aku..kat mak..abah, anak saudara..n my beloved..mcm lah tak pernah berjauhan sebelum nie ngn mereka..tp, entah la..mungkin sebb aku stay sorng kat umah tueh...sebb tue yg aku kesunyian..tp, dalam drama kali nieh, aku dok on9..hehe..tak lah bosan sangat...ada brdband..klu tak..tak tau la aku nak teruskan hidup kat pulau yg serba kekurangan nieh.....hari tue, aku tidor awal...
sebelum kul 11 aKu dah terlelap..maybe, aku penat kowt..

hari berikutnye, aku bangun kul 6.50..mcm biasa..solat subuh..tp, kali nieh, tak sambung tidor balik..tp, bersiap2 untuk mencari nafkah...uhuhu..sampai ke ofis...aku dikenalkan oleh pembantu kanan bos kepada suma kakitangan...tp, tak dak istilah enck or puan pun..sebb maybe, orng2 kat situ semuanya frndly, hopefully,..
tugas yg pertama, aku diarahkan mengemas bilik bos..adoy..axclusive gila blik dia..klu lah aku dapat bilik tueh, tak mo aku blik umah sewa..nak lap kerusi n meja pun ada cara..adoy...aku rasa dah mcm cleanner dah..then, penolong kanan bos cek balik selepas aku selesai kemas n lap2 meja n lantai..tp, ditegor..sebb ada sedkit habut di lantai..terpaksa lap balik..adoy..lantai pun kene lap..sebjik mcm cleanner kan..
selpas aku abis tugas yg pertama..aku dipanggil masuk ke blik penolong kanan..dan diberi penerangan mengenai gaji..aku memg tak puas hati dengn gaji..standard spm je..adoy..dalm kepala aku memg tak nak kerja..tp, mulut aku ringan je kata setuju...itulah sebenarnye, kelemahan aku..susah untuk berkata tidak..then, aku diberi tahu jawatan aku adalah junior secretary...tp, dia beritahu aku yg bos tak suka ada secretary, so, aku perlu asist penolong kanan n semua head of departmnt..adoyai!!!!!!!!!banyak la kerja aku...korng nak tau, mase meeting tadi, bos aku mengamuk..nasib bukn kat aku...(tak de kene mengena pun ngn aku meeting tadi)..BOS AKU GARANG...even lelaki

lepas lunch, aku call bapak aku n kata aku nak balik taiping..dan bapak aku pun setuju bila dengar gaji sebenar aku..aku apa lagi..cari alasan nak balik la...
dengan hati aku yg lembut gemalai nieh, aku tak citer kat sapa2 pun kat ofis tueh...
ble balik keje..bapak aku call aku..ada kat mana...aku cakap la ada kat umah sewa..
pastu bapak aku cakap.."kata nak balik??balik la skrng..aku pun menggelabah..aku memg nak balik..tp, mcm akan menyusahkan ramai pihak...sebb pas pelabuhan aku dah buat..pastu, mcm2 lagi lah..adoy...

AKU AKAN TERUSKAN KEHIDUPAN DI SINI SELAGI TERMAMPU...sokonglah aku..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...