Sunday, July 17, 2016

Beli iPhone 6 di BlueCube Aeon Jusco Bukit Tinggi Klang Tapi Dapat LCD AP

Assalamualaikum semua. Moga semua sehat hendaknya dan masih belum terlambat saya ingin ucapkan selamat hari raya. Dah lama saya tak berceloteh di sini. Tetapi, untuk hari ni, saya terpaksa juga berkongsi pengalaman yang memeranjatkan saya untuk pengetahuan ada supaya lebih berjaga-jaga sebagai seorang pengguna.  

Pada 7 Jan 2015, jam 7.21 petang, saya berkunjung ke BlueCube Aeon Jusco Bukit Tinggi Klang untuk membeli sebuah iPhone 6 16 GB berwarna Gold. Untuk pengetahuan semua, saya tinggal di Tanjong Malim dan mempunyai Kelas di UiTM Shah Alam. Memandangkan saya pernah bekerja disana, saya lebih selesa membelinya di Aeon tersebut. Ketika itu, Iphone 6 dijual seperti goreng pisang. 



Harga yang saya beli ni adalah harga sebelum GST dikenalkan.



Genap setahun saya menggunakan iphone 6 tersebut, iPhone 6 tersebut mempunyai sedikit masalah di skrin. seperti ada garisan-garisan berwarna warni di skrin. Makin hari makin kerap garisan tersebut muncul dan sehingga 3 minggu lepas, skrin iPhone 6 saya langsung gelap gulita. Memandangkan waranti setahun telah tamat lebih kurang 5 bulan, saya membuat keputusan untuk membaiki iPhone 6 tersebut di kedai specialist repair LCD iPhone di Iphix LCD Repair Pertama, Pertama Komplex KL. Ketika Technician mereka membuat pemeriksaan, mereka mengesahkan bahawa memang kena tukar Full LCD. 


Tiba-tiba seorang technician bertanyakan saya adakah saya pernah menukar LCD iphone 6 saya dan saya menjawab, saya tak pernah menghantar iPhone 6 saya kemana mana kedai dan ini pertama kali saya menghantar IPhone 6 tersebut. Lagipun mustahil telefon berjenama Apple yang terkenal diserata dunia mempunyai kualiti yang sangat rendah yang memerlukan saya menghantarnya untuk dibaiki kurang setahun dari tarikh pembelian. 

Ini adalah LCD iPhone 6 saya. menurut technician tersebut, mudah untuk mengesan AP dan Orginal. Beza yang sangat ketara adalah ribon hitam dan lambang Apple di ribon tersebut. Ribon AP kurang tebal berbanding original dan lambang apple dan tulisan-tulisan yang lain diprint ala kadar dan tidak solid seperti yang original. Bila membuat perbandingan, saya yang kurang arif bab gadget ni pun dapat mengenalpasti yang mana satu original dan AP.




Lalu technician tersebut memaklumkan bahawa LCD I Phone saya adalah AP. AP set ialah telefon yang diimport dengan kebenaran kastam, yakni telah dicukaikan oleh kastam dengan mendapat Approval Permit. AP set ertinya telefon ini diimport oleh . Semua pelanggan kedai tersebut mendengarnya dan terkejut dengan perkara tersebut. Saya pula, tengaga mulut. Huh, perasaan geram bercampur baur dengan sedih. 

Saya tak tahu macam mana semua ni boleh berlaku dan sebagai pengguna saya rasa saya tertipu. Jaga-jagalah kawan-kawan. Walaupun BlueCube dipercayai bahawa produk yang ditawarkan original, tetapi kes begini tetap berlaku. Saya tak pasti, apa lagi part yang AP di iPhone 6 saya.

Sekian, terima kasih. Sedih!

Tuesday, June 23, 2015

Tips Merialisasikan Majlis Perkahwinan Idaman Dengan Bajet Yang Sederhana

Assalamualaikum.

Apa khabar kawan-kawan. Diharap semua sehat hendaknya. Hari nie, saya terpanggil untuk berkongsi Persiapan dan bajet majlis perkahwinan saya yang telah berlangsung pada Mac yang lalu untuk sebelah rumah lelaki sahaja. Yelah, sebab saya yang master mindnya kan. So, tahu lah dari A to Z. Baca tajuk macam best kan? dan itulah yang saya akan berkongsi dengan anda-anda semua. Sepanjang plan untuk persiapan Majlis saya, dalam kepala saya berpegang pada slogan yang saya create sendiri. "Biar Simple dan Murah, Janji Tampak Mahal" Gittuew.

Memang tak dinafikan, persiapan awal dapat banyak membantu dari segi pelbagai aspek. Untuk pengetahuan semua, saya mula membuat persiapan seawal Enam Bulan sebelum majlis Berlangsung, yakni bermula pada September tahun lepas. Dalam list, memang banyak kena guna duit tau. Nak siapkan majlis perkahwinan bukan perkara yang murah dan mudah. Yelah, kalau boleh, nak lah mengikut majlis-majlis di dalam tv yang diambil sebagai inspirasi ye tak? Dorang boleh la kan, banyak sponsor n masyuk. Tapi, xpa, usaha tangga kejayaan.

Ok, saya mula dengan menyentuh bab pakaian. Pakaian yang saya kenakan pada majlis ini sangat mudah. Saya mengenakan Suit dan Bow manakala wife saya pula mengenakan dress labuh dengan Vale yang labuh ala-ala princess gitu. Dengan kegigihan mencari kain sendiri, Upah untuk membuat full dress tersebut, ia tidak mencecah RM300 (sekali kain) dan suit yang saya pakai bersepah di mall-mall sekitar KL. Untuk pengetahuan semua, kami hanya mengenakan sepasang baju sahaja.


Wednesday, April 22, 2015

Hari Pertama Di Korea

Assalamualaikum.

Apa khabar kawan-kawan. Diharap sehat hendaknya. Seperti yang dijanjikan, entry kali ini saya nak share berkenaan Trip Honeymoon di Korea.

2 hari selepas bersanding di rumah pengantin perempuan, kami menuju ke KLIA untuk ambil flight ke Seoul Korea. Agak terkejut jugak mak mertua. Tapi tulah, last minit punya rancangan, tak terpikir pulak macam rushing nak honeymoon. Tiket pun dibeli sebulan sebelum berlepas. Kiranya, agak mahal tiket ketika itu ye.


Alhamdulillah, Kami menjejakkan kaki di bumi Korea pada jam 8 lebih macam tu la waktu tempatan. Cuaca ketika kami sampai around 3c. Sejuk kemain sampai ke tulang. Biasa di Malaysia ni, paling sejuk pun 16c. Guna penyaman udara kan. So, kami ambil bus ke Myeongdong sebab guess house kami terletak di sana.

Perjalanan kami ke sana tidaklah sesukar yang disangka. Sebab kami dah tempah siap-siap guess house dari Malaysia. So, siap dapat map n cara naik transport lagi dari Incheon Airport. Sejam perjalanan, kami sampai ke bus stop yang ada dalam peta guess house kami dan berjalan terus ke sana. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...